Τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να στηρίζει απρόσκοπτα και ποικιλοτρόπως την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της Κύπρου, έδωσε την Πέμπτη από το βήμα του 1ου Κύπρο-Ελλαδικού Πνευμονολογικού Συνέδριου η αρμόδιας Υπουργός, Δρ. Πόπη Κανάρη.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Κανάρη είπε πως το Υπουργείο Υγείας, έχοντας τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο, οφείλει να ανασκοπήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και εκεί και όπου υπάρχουν προβληματικές πρακτικές και διαδικασίες να τις διορθώσει σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με την Πόπη Κανάρη «σε ένα σύγχρονο κράτος, η υγεία, ο τρόπος διαχείρισης της, αλλά και το επίπεδο της σχέσης των πολιτών με αυτήν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος».
Αναφερόμενη στην έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου του 2019, είπε πως άνοιξε νέους ορίζοντες στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες, προσφέροντας τους καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που όλοι θέλουν να είναι ποιοτικές.
«Ως Υπουργείο Υγείας, έχοντας τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο, οφείλουμε να ανασκοπήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και εκεί και όπου υπάρχουν προβληματικές πρακτικές και διαδικασίες, να τις διορθώσουμε, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς», είπε.
Ζήτησε τη στήριξη των Κύπριων επιστημόνων, λέγοντας ότι με την επιστημοσύνη τους μπορούν να πετύχουν μαζί τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως και την έγκαιρη και ορθή προσβασιμότητα των πολιτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Απευθυνόμενη στους Ειδικούς Πνευμονολόγους ανέφερε ότι είναι καθήκον τους να ασκούν με υπευθυνότητα την ιατρική πράξη και να επιδιώκουν τη συνεχή εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι η συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στις τεχνικές και καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί άλλωστε, ένα πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες όλων για ποιοτική
Σημειώνεται ότι το 1ο Κυπρο-Ελλαδικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τις Πνευμονολογικές Εταιρείες Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από Κύπρο και Ελλάδα.
Το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πρωτοποριακών, επίκαιρων και άκρως ενδιαφερόντων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και προκλήσεις της σημερινής εποχής.
Ανάμεσα τους, θέματα που σχετίζονται με τη αναπνευστική ανεπάρκεια, τη λοίμωξη COVID-19, το βρογχικό άσθμα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλα σημαντικά ζητήματα.