22.9 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 23:02

Δείχνει τα δόντια του ο Κλέων – Πορτοκαλί προειδοποίηση και κόκκινος συναγερμός από το Τμ. Δασών

Προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία με το επίπεδο επικινδυνότητας να φθάνει το πορτοκαλί.

Η προειδοποίηση είναι σε ισχύ μέχρι τις 18:00 σήμερα με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται ότι θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά και την ελάχιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό, τα νότια και δυτικά παράλια να αναμένεται ότι δεν θα πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς κελσίου.

Εξάλλου, το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε χθες ότι σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» θα είναι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών την Παρασκευή.

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, σημειώνεται.

Απευθύνεται, επίσης, «θερμότατη έκκληση» προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Αναλυτικά ο καιρός 

Την περιοχή επηρεάζει ασθενής χαμηλή πίεση αλλά και θερμή και σχετικά ξηρή αέρια μάζα, που σε συνδυασμό με την επίδραση και του συνοπτικού συστήματος Κλέων, αναμένονται ψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 43 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 37 στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ, και αρχικά τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 25 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το Σάββατο, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά μικρή πτώση και θα κυμαίνεται πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο επανασυστήνεται ως «Στέφανος σκέτο, δίχως αξιώματα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία...

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο Ιράν σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν πίστευε ότι θα υπάρξουν σήμερα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, καθώς η περιοχή αναμένει με...

Σουηδία: Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης μέσα στο Κοινοβούλιο- Διαδηλωτές πέταξαν σακούλα με τομάτες στην υπουργό Εξωτερικών (βίντεο)

Η συζήτηση που γινόταν στο σουηδικό Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεκόπη από Φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν μια σακούλα...

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι του οργανισμού σκοτώθηκαν στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24...

Πρόταση νόμου για περιορισμό σε τρεις της θητείας των βουλευτών

Πρόταση νόμου για περιορισμό των θητειών των βουλευτών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκωσίας της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Με τις αλλαγές που προτείνει, θα υπάρχει όριο...

Εισαγγελέας: Η όποια μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης

H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία του μεγέθους που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!