Μία άνευ προηγουμένου κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη την προηγούμενη εβδομάδα. Αφορμή στάθηκαν οι ακαδημαϊκοί της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα νοσοκομεία της χώρας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έμπλεξε στην συζήτηση την κόρη του Πρύτανη, αναφέροντας ότι ότι ο κ. Χριστοφίδης δεν αποκάλυψε (ως όφειλε) ότι τέκνο του εργοδοτείται από την Ιατρική Σχολή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα κόντρα μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Πρύτανη του ΠΚ
Σήμερα το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου σε απαντητική του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η Δρ Άνδρεα Χριστοφίδου εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας Έρευνας και αμείβεται από κονδύλια συγχρηματοδοτούμενου έργου.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο τουίτερ, την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της συζήτησης των προϋπολογισμών των τριών κρατικών Πανεπιστημίων στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για “παραπλανητική επιστολή” του Πρύτανη του ΠΚ προς το Σώμα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “οι εισηγήσεις μας θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια για νεαρούς ερευνητές και θα μειώσουν τα λεφτά που καταλήγουν στην τζέπη των υψηλόμισθων καθηγητών” προσθέτοντας πως είχε ενημερώσει “την Πρόεδρο της Βουλής ότι ο Πρύτανης του ΠΚ, ο οποίος της απέστειλε επιστολή ώστε να μην τεθεί οροφή στις πρόσθετες αμοιβές των καθηγητών Ιατρικής Σχολής (ΙΣ), δεν αποκάλυψε (ως όφειλε) ότι τέκνο του εργοδοτείται από την ΙΣ”.
Ενημερώσαμε την Πρόεδρο της Βουλής ότι ο Πρύτανης του ΠΚ, ο οποίος της απέστειλε επιστολή ώστε να μην τεθεί οροφή στις πρόσθετες αμοιβές των καθηγητών Ιατρικής Σχολής (ΙΣ), δεν αποκάλυψε (ως όφειλε) ότι τέκνο του εργοδοτείται από την ΙΣ. Μελετούμε τις περαιτέρω ενέργειες μας.
— ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (AUDIT OFFICE OF CYPRUS) (@Audit_Office_Cy) March 16, 2023
Στην απαντητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το 2012, και με στόχο την εκπόνηση του διδακτορικού της στη Μοριακή Βιολογία, η Δρ Άνδρεα Χριστοφίδου συνεργάζεται με το ερευνητικό εργαστήριο του Καθηγητή, Κωνσταντίνου Δέλτα, που υπαγόταν τότε στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Προστίθεται ότι “έπειτα, η Δρ Χριστοφίδου εργοδοτήθηκε σε μη μόνιμη θέση, Ειδικής Επιστήμονα Έρευνας, αμειβόμενης από κονδύλια του ΙδΕΚ και του Broad Institute of MIT and Harvard”.
Με τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα και τη συγχρηματοδότηση του έργου CY-Biobank από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό συμβολαίου 857122, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Δρ Χριστοφίδου συνέχισε να εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας Έρευνας αμειβόμενη από τα εν λόγω κονδύλια, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Αναφέρει, τέλος, ότι “το Κέντρο Αριστείας biobank.cy στεγάζεται προσωρινά στα κτίρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου του και, όπως όλα τα Κέντρα Αριστείας στην Κύπρο, είναι αυτόνομο και εποπτεύεται από το Συμβούλιό του. Επίσης, η Διεύθυνση του Κέντρου, “είναι στη διάθεση τόσο της Υπηρεσίας όσο και του Γενικού Ελεγκτή για οποιασδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις”.