7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 21:36

Ανθούση: Στόχος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας η μείωση της γραφειοκρατίας

Στόχος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Υφυπουργός, Αναστασία Ανθούση, η οποία βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής, όπου ενημέρωσε τους βουλευτές για θέματα της αρμοδιότητάς της.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η κ. Ανθούση είπε πως η γραφειοκρατία είναι αυτή που ταλαιπωρεί τον κόσμο, για να σημειώσει ότι πρέπει να γίνει δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και διασύνδεση τους με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στο θέμα της βίας στην οικογένεια και τη βία στο παιδί, είπε πως δεν αφορά μόνο τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά εμπλέκεται η Αστυνομία, η Εκπαίδευση, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

«Άρα με κάποια εργαλεία, τα οποία δεν θα χάνονται στις εκθέσεις, αλλά με το εργαλείο της μηχανογράφησης να υπάρχει διαδραστικότητα για να έχουμε την άμεση παρέμβαση», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι δρομολογούνται εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν αγοραστεί υπηρεσίες από ψυχολόγους, οι οποίοι θα ενταχθούν στη φαρέτρα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για να τοποθετηθούν στις παιδικές στέγες, ώστε να έχουν μια ολιστική διαχείριση και να μην αφορά μόνο μια υπηρεσία.

Σε σχέση με τη συνεδρία είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη στην Επιτροπή Εργασίας για τον ρόλο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και τους επόμενους σχεδιασμούς.

«Η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πάρα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Η παραδοχή ότι υπήρξαν προβλήματα έγινε εκατέρωθεν εξ ου και η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας», ανέφερε η κ. Ανθούση.

Τόνισε ότι η «η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη, ώστε να γίνουμε ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας και να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση με αξιοπρεπή διαβίωση στα άτομα και τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη και έχουμε συμφωνήσει, όπως στο πλαίσιο της συνεργασίας να δρομολογηθούν νομοθετήματα που χρήζουν να δρομολογηθούν, καθώς αφορά όλους το θέμα της πρόνοιας και πρωτίστως τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλους τους εταίρους».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα στηρίζει αποτελεσματικά τους πολίτες, για να εκφράσει την εκτίμηση ότι «δυστυχώς για χρόνια ακούμε για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών κοινωνικής Ευημερίας, αλλά στην πράξη εκσυγχρονισμό δεν βλέπουμε».

Ανέφερε πως το κόμμα του έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια μια ολοκληρωμένη δέσμη εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα οι βουλευτές του ΑΚΕΛ είχαν την ευκαιρία στη συνάντηση με την Υφυπουργό Πρόνοιας να καταθέσουν εκ νέου τις θέσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καυκαλιας  ζητήσαμε από την Υφυπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για συγκεκριμένα ζητήματα, σημειώνοντας ότι το πρώτο που έθεσαν είναι η μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρία στο Υφυπουργείο.

«Αυτή να γίνει εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, αφού για εμάς όπως και για το αναπηρικό κίνημα ένα υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς να περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του τα άτομα με αναπηρία», είπε.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων παροχής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, ενώ συμπλήρωσε πως είναι αδιανόητο οι συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη της στήριξης του κράτους να αναμένουν 8 και 10 μήνες ή και περισσότερο για να λάβουν ένα επίδομα από τΟ ΕΕΕ ή το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας δομών στις Επαρχίες ώστε να δοθεί πρόσβαση στους αιτητές του ΕΕΕ και του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου προς την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Επιπλέον, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως τέθηκε το θέμα της επανεξέτασης και αύξησης του ύψους του ποσού που παρέχεται για βασικές ανάγκες στους δικαιούχους του ΕΕΕ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε πως το Υφυπουργείο Πρόνοιας δημιουργήθηκε και έπιασε δουλειά και είναι μια σημαντική αλλαγή στα τεκταινόμενα στον τόπο μας, ιδίως σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Είπε ότι ήδη «προχωρά η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, έτσι ώστε η παρέμβαση του κράτους, η κοινωνική στήριξη που παράσχει, να είναι γρήγορη και αποτελεσματική».

«Την ίδια στιγμή αυτό, μαζί με την αν θέλετε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα επιδόματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, θα είναι από κοινού μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τόπο μας και συγκεριμένα σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!