Σε ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το 2018 πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ στο πρώην ηγετικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιο Μπουλούτα, προχώρησε πρόσφατα το τριμελές Εφετείο, με κατά πλειοψηφία απόφαση.
Το Εφετείο ακύρωσε «ως παράνομη την προσβαλλόμενη διοικητική απόφαση και παραμέρισε ως εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση».
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε τον Οκτώβριο του 2013 στον Ευθύμιο Μπουλούτα πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, με το πρώην ηγετικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας να προσφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο για έφεση.
Συγκεκριμένα, ο Ευθύμιος Μπουλούτας με την προσφυγή του επιδίωκε την ακύρωση του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Μπουλούτας, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας την περίοδο από 14/02/2008 μέχρι 06/12/2011, παραχώρησε δημοσιογραφική διάσκεψη επ’ ευκαιρία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Marfin Laiki, μετά το πέρας της οποίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε «Ο Όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κεφάλαια, άρα οποιαδήποτε αναφορά πάνω σε θέματα αυξήσεων κεφαλαίων δεν υφίσταται».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τότε προέβη σε διερεύνηση στο πλαίσιο της οποίας άκουσε και τις θέσεις του κ. Μπουλούτα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο πάνω δήλωση του Μπουλούτα, σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Marfin Popular Bank και τις προοπτικές της στις 28/09/2011 «ήταν παραπλανητική» αναφορικά με τη ρευστότητα της Marfin Popular Bank, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Όμιλος δεν είχε την προβλεπόμενη από την Κεντρική Τράπεζα ρευστότητα και επιπλέον λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε αντλούσε ρευστότητα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας.
Η δήλωση κρίθηκε πως ήταν παραπλανητική, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας γι’ αυτό και επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο.
Το Διοικητικό Δικαστήριο, με πολυσέλιδη απόφασή του, έκρινε πως δεν υπήρχε περιθώριο για ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Όπως επί του προκειμένου κατέληξε το Διοικητικό Δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή, ο κ. Μπουλούτας απέτυχε να στοιχειοθετήσει οποιονδήποτε βάσιμο λόγο ακύρωσης, ώστε να δικαιολογείται η επέμβαση του Δικαστηρίου στην απόφαση της Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του τριμελούς Εφετείου δεν είναι ομόφωνη.
Η απόφαση της πλειοψηφίας δόθηκε από τον Δικαστή Δ. Λυσάνδρου και με αυτή συμφωνεί ο Δικαστής Γ. Σεραφείμ.
Η διιστάμενη απόφαση της Δικαστού Α. Ευσταθίου – Νικολετοπούλου, θεωρεί πως η κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου για το εύλογο της κρίσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου «ήταν ορθή», ενώ αναφέρει πως θα απέρριπτε την έφεση στην ολότητά της, για λόγους που εξηγεί επιστάμενα στην απόφασή της.