Έκκληση όπως όλοι συμβάλουν για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα 45 νομοσχέδια που εκκρεμούν, με κορυφαία προτεραιότητα τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και καταπολέμηση της διαφθοράς, απεύθυνε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Η ίδια δεσμεύτηκε ότι θα έχει κύκλο επαφών με όλους εμπλεκομένους και θα καταβάλει προσπάθεια να συνθέσει απόψεις και ιδέες ώστε να υπάρξει κατάληξη στο ποθητό αποτέλεσμα.
Παράλληλα στην παρουσία της Υπουργού ξεκίνησε στην Επιτροπή υπό τη νέα της σύνθεση, η συζήτηση για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας επί του θέματος στην τελευταία Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής.
Αναφερόμενη στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση η κ. Δράκου εξέφρασε την άποψη ότι μετά από τέσσερα χρόνια διαβουλεύσεων έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και είπε ότι η μεταρρύθμιση βρίσκεται στα χέρια της Βουλής. Πρόσθεσε ακόμα ότι όλοι συμμερίζονται την αγωνία του πολίτη που χρειάζεται 15 χρόνια για να του αποδοθεί δικαιοσύνη και σημείωσε ότι η υπομονή των πολιτών έχει όρια «που δεν έχουμε δικαίωμα να υπερβούμε».
Αναφορικά με τη ψήφιση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφοράς είπε ότι αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση που «οφείλουμε να απαντήσουμε». Ο στόχος, πρόσθεσε, να παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς είναι κοινός.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα εν λόγω νομοσχέδια αποτελούν προϋπόθεση για εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων κάτι που μεγεθύνει το εύρος της ευθύνης και πιέζει ακόμα περισσότερο για γρήγορη ολοκλήρωσή τους.
Ο κ. Δράκου αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής όπως τα νομοσχέδιο για ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, νομοσχέδια που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο και κανονισμοί για διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές.
Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
Αναφορικά με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, η κ. Δράκου είπε ότι αρκετές από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις και τους εμπλεκόμενους έχουν υιοθετηθεί και ένα τελευταίο αναθεωρημένο κείμενο προωθήθηκε στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας όπου τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε. Η ίδια, ανέφερε, θα ακούσει και θα προσπαθήσει να συνθέσει απόψεις και εισηγήσεις μέσα από καλή θέληση από όλους.
«Θα ξεκινήσω εντατικές συναντήσεις με πολιτικές δυνάμεις και εμπλεκομένους για να βρούμε αυτή τη σύνθεση. Δεν έχουμε δικαίωμα να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια σε αδιέξοδο», είπε.
Όπως είπε οι κυριότερες διαφωνίες που εγείρονται αυτή τη στιγμή αφορούν τα θέματα της θητείας των μελών, των προσόντων των μελών, τις διακριτικές εξουσίες που θα πρέπει να έχει η αρχή και ανησυχίες για εξουσίες συλλογής πληροφοριών. Εξέφρασε την άποψη ότι για πολλά από τα θέματα υπάρχουν λύσεις όπως στα προσόντα των μελών, που αποφασίστηκε να είναι οι δύο νομικοί και ένας λογιστής/ελεγκτής.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι τα θέματα που παραμένουν και θεωρούν σημαντικά είναι το θέμα του διορισμού και το θέμα των αρμοδιοτήτων, δηλαδή αν οι αρμοδιότητες θα είναι ο συντονισμός μόνο των δράσεων της πολιτείας ή αν θα επεκτείνεται και στη διερεύνηση.
Είπε επίσης ότι δεν είναι καλό να υπάρχει δυνατότητα επαναδιορισμού των μελών της Επιτροπής. Αναφορικά με τον διορισμό είπε ότι θα μπορούσε να κάνει τους διορισμούς το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά αφού πάρει την έγκριση της Βουλής, κάτι ωστόσο που απαιτεί τροποποίηση του Συντάγματος.
Σημείωσε παράλληλα ότι η διαφθορά αφορά εξ ορισμού κατάχρηση εξουσίας στο δημόσιο τομέα και η Αρχή δεν θα πρέπει να εξετάζει φαινόμενα απάτης στον ιδιωτικό τομέα, αφού έτσι θα κατακλύζεται από καταγγελίες και θα αποσπαστεί η προσοχή της. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αποτελείται ουσιαστικά από τρία πρόσωπα με δικαίωμα πρόσληψης λειτουργών επιθεώρησης.
Σε παρέμβαση της η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ανέφερε ότι υπήρξε εκτενής διαβούλευσης για το θέμα, ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα για τα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να τύχουν βελτίωσης.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου είπε ότι το πιο σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες της Αρχής και να διασφαλιστεί ότι αυτά στα οποία θα προβαίνει καλύπτονται από νομιμότητα, ώστε να μην ακυρώνονται διατάγματα για έρευνα.
Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού επεσήμανε ότι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 η Κύπρος θα πρέπει να ολοκληρώσει 18 ορόσημα μεταξύ των οποίων και η σύσταση της Αρχής, ώστε να μπορέσει να λάβει 97,7 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Ορέστης Νικήτα εκ μέρους του Παγύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι η κύρια διαφωνία τους εδράζεται στο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα έχει ανακριτικές εξουσίες και δεν θα είναι αποτελεσματικός ο τρόπος διερεύνησης. Είπε επίσης ότι ο Σύλλογος έχει παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για το πώς θα επιλέγονται ο Επίτροπος και οι δύο βοηθοί του.
Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Αλεξία Καλησπέρα, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί πολλά σημεία ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.
Εκ μέρους το ΚΕΒΕ ο Πολύκαρπος Περατικός είπε ότι η συγκεκριμένη Αρχή δεν μπορεί να ελέγχει τον ιδιωτικό τομέα. Ο Μιχάλης Γρηγορίου εκ μέρους της ΟΕΒ ζήτησε επίσης η Αρχή να μην επιλαμβάνεται υποθέσεων μεταξύ ιδιωτών.
Εκ μέρους της οργάνωσης «Διαφάνεια Τώρα» ο Στέλιος Κυθρεώτης είπε ότι θα ήθελαν αυτή η Αρχή να μην έχει μόνο καθήκοντα διερεύνησης αλλά και ανάκρισης ώστε να μην καταλήγουν τα διάφορα πορίσματα στα ντουλάπια.
Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδη είπε ότι οι διορισμοί των μελών της Αρχής δεν θα μπορούσαν να γίνουν με τη συμβολή της Βουλής, όπως γίνεται στην περίπτωση του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως που είναι διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική.
O Σύνδεσμος Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professional είπε ότι η στελέχωση της Επιτροπής δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο από νομικούς και λογιστές αλλά το θέμα είναι πλατύ και θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στα άτομα που ασχολούνται με τη διαφθορά. Ζήτησε επίσης να υπάρχει δικαίωμα μόνο για μια θητεία.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες.
Για να υπάρξουν αυτά, είπε, πρέπει να υπάρξει και ταχεία απόφαση της Βουλής και ψήφιση των νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο περί Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, έχει κατατεθεί από το 2017. Είπε ότι έγιναν ήδη 11 συνεδρίες για το θέμα με αυτή να είναι η 12η και εξέφρασε την άποψη πολύ σύντομα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Πρόσθεσε ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο για να αντλήσει η Δημοκρατία εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουν απλά και μόνο χάρη των συγκεκριμένων κονδυλίων, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι κάποια στιγμή οι συζητήσεις και απόψεις εξαντλούνται και πρέπει να οδηγηθούν για ψήφιση τα νομοσχέδια και κάθε παράταξη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ υπέδειξε κατά τη συνεδρία τον τεράστιο όγκο εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σοβαρά ελλείμματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ανέφερε ακόμα ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκεται υπό κατάρρευση και υπάρχει αναγκαιότητα για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ειδικά του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αναφορικά με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση έχει αρκετά νομοθετικά εργαλεία για να πατάξει τη διαφθορά αλλά υπολείπεται σε πολιτική βούληση. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει αριθμό προτάσεων για να εξετάσει η Υπουργός και εκτίμησε ότι εντός Οκτωβρίου η Επιτροπή θα επανέλθει για προώθηση της συζήτησης. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν θα πρέπει να διαπλέκεται η εκταμίευση κονδυλίων με την ψήφιση της νομοθεσίας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια και διάθεση για εξεύρεση κοινής λύσης και ότι αυτό που προηγείται είναι το θέμα της δικαστικής μεταρρύθμισης που οι Επιτροπή είναι σχεδόν έτοιμη να αποφασίσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όσον αφορά την Αρχή κατά της Διαφθοράς είπε ότι έχει πολυσυζητηθεί, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα. Ανέφερε ότι εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη φιλοσοφία της και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το τρίπτυχο πρόληψη, παιδαγωγικός και συντονιστικός ρόλος. Πρόσθεσε ότι το παρόν νομοσχέδιο έχει πολλές διατάξεις που συγκρούονται η μια με την άλλη και με άλλους θεσμούς του κράτους. Είπε επίσης ότι το γεγονός ότι έρχεται να ρυθμίσει συμπεριφορές του ιδιωτικό τομέα δημιουργεί αντισυνταγματικότητα και πολυπλοκότητα.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι απηύθυναν έκκληση στην Υπουργό η κοινωνία να ξαναβρεί το αίσθημα της ασφάλειας, κυρίως ένεκα της παράνομης μετανάστευσης και εγκληματικότητας. Είπε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής. Αναφορικά με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς είπε ότι για το ΕΛΑΜ είναι πιο σημαντικό να υπάρξει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι στηρίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και νέες προσεγγίσεις στους θεσμούς του Κράτους, ώστε ο τόπος μας να πάει πραγματικά μπροστά, οι πολίτες να ευημερούν και κυρίως να υπάρχει Αξιοκρατία – Διαφάνεια- Δικαιοσύνη.
Ανάμεσα στους κύριους πυλώνες είπε, συγκαταλέγεται η δημιουργία και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς καθώς επίσης και η σύσταση της Ενιαίας Ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου και Ελέγχου του Πόθεν Έσχες όλων των Κρατικών Αξιωματούχων και των Ανώτερων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι οι Οικολόγοι επιμένουν ότι τα άτομα που θα διορίζονται σε αυτή την Αρχή κατά της Διαφοράς θα πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή. Επίσης πολύ σημαντικό είπε, είναι η μη επανεκλογή τους για δεύτερη θητεία αλλά και οι εξουσίες που θα έχει αυτή η Αρχή, αφού όπως είπε «αν είναι μια ξεδοντιασμένη αρχή» η οποία δεν θα μπορεί να προχωρήσει είτε σε ανακρίσεις είτε σε επιβολή οποιονδήποτε ποινών, τότε θα είναι ακόμα μια Επιτροπή με κάποιους να διορίζονται αλλά να μην υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.