22.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 2:23

Έκθεση: Διασφαλίζεται η πολυφωνία στην κυπριακή ραδιοτηλεόραση

Η πολυφωνία στο κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο φαίνεται να διασφαλίζεται σε αρκετό βαθμό, ωστόσο, παρατηρούνται και τάσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσεχθούν, ούτως ώστε να μην επηρεάσουν ή και να πλήξουν μελλοντικά την ανάπτυξή της, είναι η γενική διαπίστωση έκθεσης της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής επτά τοπικοί ραδιοφωνικοί οργανισμοί αιτήθηκαν και έλαβαν έγκριση να μετατραπούν από τοπικούς σε παγκύπριους, ενώ τρεις τοπικοί ραδιοφωνικοί οργανισμοί μαζί με άλλους τρείς μέσα στο 2023, δηλαδή σύνολο έξι, τερμάτισαν τη λειτουργία τους».

Όπως αναφέρει περίληψη της έκθεσης, «ενδεικτικό της συρρίκνωσης των τοπικών ραδιοφωνικών οργανισμών είναι ότι στην προηγούμενη έκθεση υπήρχαν 30 άδειες τοπικών ραδιοφωνικών οργανισμών, ενώ στην παρούσα έκθεση 21 ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο τερματισμός της λειτουργίας τριών μικρών τοπικών οργανισμών με μακροχρόνια πορεία στα ερτζιανά».

Στην περίπτωση των τηλεοπτικών οργανισμών, αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι γενικού ενδιαφέροντος οργανισμοί. Σε ό,τι αφορά στους παγκύπριους και τοπικούς ραδιοφωνικούς οργανισμούς παρατηρείται μια τάση αλλαγής και μετατροπής από γενικού ενδιαφέροντος σε θεματικούς και κυρίως μουσικούς, ενώ «ο βασικός λόγος γι’ αυτή την αλλαγή φαίνεται να είναι οικονομικός».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί μεταδίδουν ευρύ φάσμα προγραμμάτων, υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες όπως ο πολιτισμός, η επιμόρφωση και τα παιδικά προγράμματα που υστερούν σε κάλυψη.

Οπως αναφέρει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης «τόσο οι ραδιοφωνικοί, όσο και οι τηλεοπτικοί οργανισμοί βασίζουν πλέον μεγάλο κομμάτι της ροής τους στις εγχώριες παραγωγές».

Αναφορικά με τα μουσικά προγράμματα η έκθεση διαπιστώνει ότι «παρατηρείται ομοιότητα στο είδος της μουσικής που επιλέγουν κυρίως οι θεματικοί – μουσικοί οργανισμοί να μεταδώσουν». Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει να μεταδώσει τραγούδια, είτε ελληνικά, είτε αγγλικά, της σύγχρονης επικρατούσας μουσικής βιομηχανίας, ενώ φαίνεται να απουσιάζει η διαφοροποίηση και η ποικιλία.

Οπως αναφέρει η Αρχή «ο μεγάλος απών από τα προγράμματα, τόσο των τηλεοπτικών, όσο και των ραδιοφωνικών οργανισμών είναι τα παιδικά και νεανικά προγράμματα, αφού με εξαίρεση κάποιων σειρών κινουμένων σχεδίων που προβάλλουν δυο τηλεοπτικοί οργανισμοί και παιδικό πρόγραμμα που μεταδίδουν δυο παγκύπριοι ραδιοφωνικοί οργανισμοί, οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν στη ροή τους προγράμματα που να απευθύνονται στα παιδιά».

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό ο τομέας αυτός και τα πολιτιστικά θέματα εν γένει, «δεν τυγχάνουν της ενδεδειγμένης προβολής και πρόκειται για διαπίστωση που επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις της ΑΡΚ».

Όπως επισημαίνει η Αρχή «χρειάζεται να γίνεται μετάδοση καθαρά πολιτιστικών προγραμμάτων που ασχολούνται με τις τέχνες, τον πολιτισμό και την παράδοση και όχι απλή αναφορά πολιτιστικών θεμάτων ως ένθετα σε άλλα, ποικίλου περιεχομένου προγράμματα».

Σε σχέση με τους μετόχους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών η έκθεση διαπιστώνει ότι σε ό,τι αφορά στους τηλεοπτικούς και παγκύπριους ραδιοφωνικούς οργανισμούς «κανένας μέτοχος δεν ελέγχει περισσότερο από το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας». Αναφορικά με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς οργανισμούς, κανένας μέτοχος δεν κατέχει πέραν του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

«Κατά συνέπεια, υπάρχει διασπορά των μετοχών και αποφυγή συγκέντρωσης μετοχών σε περιορισμένο αριθμό μετόχων», είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!