16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:23

Άσκηση στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ κατά τρομοκρατικής ενέργειας (βίντεο)

Σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης περιλάμβανε η πολυεθνική άσκηση “NEMESIS 2022”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη εντός 9 θαλασσοτεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συμμετοχή 8 χωρών.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, η πολυεθνική άσκηση «NEMESIS 2022», εντός των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 13 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο, από 3 ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες (EMSA) European Maritime Safety Agency και (REMPEC) Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea.

Προστίθεται ότι «μέρος των σεναρίων της άσκησης παρακολούθησαν από τις εγκαταστάσεις ΚΣΕΔ στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης μαζί με τους Πρέσβεις και Ακόλουθους Άμυνας των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε «για 9η συνεχή χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητά τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τον γενικό συντονισμό της σχεδίασης και εκτέλεσης της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης».

Σημειώνεται ότι «για την αποτελεσματική διαχείριση των συγκεκριμένων σεναρίων της άσκησης, απαιτήθηκε η δοκιμαστική εφαρμογή τριών Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο Κρίσεων της Δημοκρατίας «ΖΗΝΩΝ»».

Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν το ΕΕΣ «ΑΣΠΙΔΑ» του Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που αφορά σε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας, το ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ» του Υπουργείου Άμυνας, που αφορά σε μαζική διάσωση μετά από ναυτικό ατύχημα και το ΕΕΣ «ΟΡΦΕΑΣ» του Υπουργείου Γεωργίας, που αφορά σε αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 7 μέσα από τις ξένες χώρες, 12 μέσα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, 3 ιδιωτικές εταιρείες και 2 ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν «μία Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα γαλλικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας «ATLANTIQUE», ένα ελικόπτερο από την 84 SQUADRON του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ιταλικό αεροσκάφος τύπου «Ρ-72», ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου «P-8».

Επιπλέον, από την Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχαν «πέντε πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, δύο ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της 470 της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, ένα αεροσκάφος από το Τμήμα Δασών και δύο περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας».

Επιπρόσθετα συμμετείχαν στην άσκηση «το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, καθώς και ένα σκάφος της ιδιωτικής εταιρείας EDT Offshore, ενώ η εταιρεία PETROLINA κάλυψε μέρος των καυσίμων των αεροναυτικών μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας, η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, η ειδική ομάδα του 865 Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ).

Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν «η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι 2 Ειδικές Ομάδες Διάσωσης του Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου, καθώς και Ομάδα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΤΑΘΕ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» και της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» της Εθνικής Φρουράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!