9.1 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 20:55

Το 76% των Κυπρίων πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση

Η πλειοψηφία των Κυπρίων στηρίζει την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, καθώς το 76% θεωρεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της θα πρέπει να δώσουν πρόσθετη ώθηση στις προσπάθειες αυτές (σε σύγκριση με το 66% στην ΕΕ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το κλίμα, η οποία διεξήχθη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο και δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 90% των Κυπρίων δηλώνει πως πιστεύει ότι ο κόσμος οδεύει στην καταστροφή αν η κατανάλωση ενέργειας και αγαθών δεν μειωθεί δραστικά τα επόμενα χρόνια, το 65% δήλωσε ότι είναι υπέρ της αναπροσαρμογής των τιμών της ενέργειας ανάλογα με την κατανάλωση ανά νοικοκυριό και το 60% δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι τιμές ιδιαίτερα ρυπογόνων αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα SUV και τα αεροπορικά ταξίδια, θα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα με την ρύπανση που προκαλούν.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΤΕπ, ενώ πέρσι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Κύπριους ήταν η πανδημία της COVID-19, φέτος κυριαρχούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό τον οποίο αναφέρει ως κύρια ανησυχία το 83% σε σύγκριση με το 36% στην ΕΕ. Ωστόσο, το 78% των Κυπρίων δηλώνουν ότι αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή.

Ωστόσο περίπου το 89% των Κυπρίων θεωρεί ότι η Κυβέρνηση αντιδρά πολύ αργά και μόνο το 30% πιστεύει ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προτεραιότητες τους όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, το 70% απάντησε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να εστιάσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πριν επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από έναν μόνο πάροχο ενέργειας (21%).

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το 60% των Κυπρίων δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αυστηρής φορολόγησης των ιδιαίτερα ρυπογόνων αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα SUV και οι αερομεταφορές, ενώ το 65% δήλωσε ότι υποστηρίζει την αναπροσαρμογή των τιμών της ενέργειας στο επίπεδο της κατανάλωσης ανά νοικοκυριό, δηλαδή όσο περισσότερο καταναλώνει ένα νοικοκυριό, τόσο ακριβότερη γίνεται η ενέργεια.

Ωστόσο, μόλις το 4% των Κυπρίων δήλωσαν πως αν καλούνταν να μειώσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους τον χειμώνα θα δέχονταν ως ανώτατο όριο τους 19°C (24 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 28%). Το 42% των Κυπρίων δηλώνουν ότι ήδη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν σωστά το σπίτι τους.

Όσον αφορά ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το 37% των Κυπρίων πιστεύει ότι βραχυπρόθεσμα η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των φόρων που σχετίζονται με την ενέργεια, το 24% υποστηρίζει τον περιορισμό ή τη ρύθμιση της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα και το 21% συμφωνεί με τη χορήγηση κουπονιών για την ενέργεια.

Σε δήλωσή της, η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Λιλιάνα Πάβλοβα επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Κύπριοι πιστεύουν ότι η επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.

«Στην ΕΤΕπ υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια καινοτόμες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, όπως η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και πιο ενεργειακά αποδοτικών εργατικών κατοικιών. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά μέσα στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε την Κύπρο σε μια δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που δεν αφήνει κανέναν πίσω» πρόσθεσε.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 28 χιλιάδες άτομα, με δείγμα 500 ατόμων στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συστάσεις προς τους εκλογείς που θα ψηφίσουν στην Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο

Συστάσεις για τον τρόπο μετακίνησής τους προς τους 1.465 εκλογείς που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν την Κυριακή στα τρία εκλογικά τμήματα που θα...

Με κέρδη ξεκίνησε η βδομάδα για το ΧΑΚ – Άνοδος 1,14%

Με κέρδη ξεκίνησε η βδομάδα για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), κυρίως λόγω της σημαντικής ανόδου στους τραπεζικούς τίτλους, Ο Γενικός Δείκτης την Δευτέρα έκλεισε...

Στο 74% της κανονικής η βροχόπτωση τον Ιανουάριο

Στο 74% της κανονικής για τον Ιανουάριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε στις ελεύθερες περιοχές από την 1η μέχρι και τις 8.00 το...

Διορθώθηκε το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα Κύπρου

Επανήλθε το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα Κύπρου. Νωρίτερα το απόγευμα υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα.

Δίκη Al Jazeera: Οι δικηγόροι ζητούν αναστολή της διαδικασίας

Με τις προδικαστικές ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ήγειραν θέματα αναστολής της διαδικασίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας, συνεχίστηκε τη Δευτέρα ενώπιον του Μόνιμου...

Νουρής: Οι καλύτεροι έλεγχοι από την αρχή θα απέτρεπαν λάθη για το ΚΕΠ

Η διενέργεια καλύτερων ελέγχων στα πρώτα στάδια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) θα είχε προλάβει πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, είπε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW