Τη σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών που θα παρακολουθούν την πορεία της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποφασίστηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, κατά τη σύσκεψη «έγινε μία πρώτη εκτίμηση σφαιρικής αντιμετώπισης των νομικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων επιπτώσεων που θα προκύψουν και αποφασίστηκε η σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών που θα παρακολουθούν την πορεία της κατάστασης και θα αποφασίζουν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε επίσης οδηγίες ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων και ζήτησε να παρακολουθούνται επισταμένα όλες οι πτυχές. Προς τούτο, το σύνολο του μηχανισμού θα είναι σε εγρήγορση».
«Από όσα αναφέρθηκαν στην εκτενή συζήτηση που διεξήχθη, η χώρα μας, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, διαπιστώθηκε, ωστόσο, πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι διαχειρίσιμες και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους», συμπλήρωσε σχετικά.
Ο κ. Πελεκάνος ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου αναμένεται η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς την Ουκρανία, μετά από σχετικές διευθετήσεις που έγιναν και σε συνεννόηση με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας να περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και εξοπλισμό που αφορά την πολιτική προστασία (αντίσκηνα, υπνόσακοι, σετ πρώτων βοηθειών κ.ά.).
Επιπλέον, σημείωσε πως «ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις».
Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αξιολογούμε τόσο το ενδεχόμενο να προκύψει οποιαδήποτε εργαλειοποίηση από πλευράς της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κάτι για το οποίο αν γίνει διατηρούμε την επιφύλαξη και το δικαίωμά μας για αναθεώρηση της απόφασης».
Σε ερώτηση ποιοι θα απαρτίζουν τις δύο διυπουργικές επιτροπές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η μία θα αποτελείται από τους Υπουργούς Ενέργειας, Μεταφορών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, και η δεύτερη από τους Υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή στη σύσκεψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε πως «ο Διοικητής προέβη σε ενημέρωση όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιπτώσεων στον τραπεζικό τομέα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, απάντησε ότι κατά τη σύσκεψη «αξιολογήθηκαν και οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, όπως και οι επιπτώσεις ευρύτερα στην οικονομία μας. Για το θέμα του τουρισμού αξιολογούνται κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την απώλεια των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών».
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αναμένονται προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στην Ευρώπη και κληθείς να τοποθετηθεί για το αν η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει πως συμπορευόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος είναι έτοιμη, εφόσον προκύψει η ανάγκη, να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα διαβουλευθεί με τους εταίρους του για το συγκεκριμένο θέμα».
Τέλος, σε ερώτηση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Ευρώπη ώστε να επιτευχθεί ενεργειακή επάρκεια, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «όσον αφορά την Κύπρο υπάρχει σχεδιασμός, έχουμε ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπενθυμίζω ότι στο σχέδιο “Κύπρος – Το Αύριο”, ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού που μας αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, θα αφιερωθεί για τον στόχο της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία».