38.6 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 15:26

Στον διορισμό λειτουργών επιθεώρησης προχώρησε η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στον διορισμό λειτουργών επιθεώρησης προχώρησε η Αρχή κατά της Διαφθοράς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Αρχή αναφέρει ότι «δυνάμει της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της, η Αρχή για τους σκοπούς διερεύνησης και αξιολόγησης καταγγελιών, δύναται να διορίζει ως Λειτουργούς Επιθεώρησης, πρόσωπα εγνωσμένης και εξειδικευμένης πείρας στους τομείς εξέτασης και αξιολόγησης πληροφοριών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (΄΄Η Αρχή΄΄), ανακοινώνει τα ακόλουθα:

 1. Δυνάμει της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της, η Αρχή για τους σκοπούς διερεύνησης και αξιολόγησης καταγγελιών, δύναται να διορίζει ως Λειτουργούς Επιθεώρησης, πρόσωπα εγνωσμένης και εξειδικευμένης πείρας στους τομείς εξέτασης και αξιολόγησης πληροφοριών.
 1. Η Αρχή κάλεσε όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν ως Λειτουργοί Επιθεώρησης, να επιδείξουν ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει σχετική αίτηση πέραν των 90 προσώπων.
 1. Πάρα ταύτα, σε περιπτώσεις όπου οι Καταγγελίες στρέφονται εναντίον κάποιων αξιωματούχων, υπήρχε απροθυμία διερεύνησής τους από Κυπρίους.
 1. Είναι για τον λόγον αυτόν που η Αρχή αποτάθηκε σε οργανισμούς και φορείς στο εξωτερικό, δημόσιους και μη, προς εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων με εξειδίκευση σε θέματα διαφθοράς, με σκοπό τη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων.
 1. Κριτήρια για την επιλογή ήταν τα εν λόγω πρόσωπα να διαθέτουν πείρα και ικανότητα στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και να μην έχουν διασύνδεση με υποθέσεις διαφθοράς που διερευνήθηκαν στην Κύπρο, ούτε με πρόσωπα που σχετίζονται με τις εν λόγω υποθέσεις.
 1. Επί τούτου, η Αρχή ήρθε σε επικοινωνία με δεκάδες πρόσωπα, που πληρούσαν τα πιο πάνω κριτήρια με σκοπόν την επιλογή των καταλληλοτέρων.
 1. Τονίζουμε ξανά ότι, παραμένει ως προτεραιότητά μας ο διορισμός Λειτουργών Επιθεώρησης από την Κύπρο, σε όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
 1. H έρευνά μας κατέληξε στα 2 πιο κάτω πρόσωπα τα οποία θεωρούμε ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που είχαμε θέσει ευθύς εξαρχής:

(α)George Kampanella (Γιώργος Καμπανέλλας)

(β)Tanveer Qureshi

GEORGE KAMPANELLA (Γιώργος Καμπανέλλας)

Ο κ. Kampanella, είναι Συνέταιρος στο Δικηγορικό Οίκο Taylor Rose MW Solicitors , ο οποίος έχει τη βάση του στο City, στο Λονδίνο. Η οικογένειά του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό, Πατρίκι, της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του 50 και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Την Κύπρο επισκέπτεται για διακοπές και ως ομιλητής σε Σεμινάρια. Εκπροσωπεί άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε έρευνες και είναι υπό κατηγορία από το Serious Fraud Office (S.F.O.),Crown Prosecution Service-Serious Economic Organised Crime and International Directorate, (SEOCID) His Majesty΄s Revenue & Customs (HMRC), Trading Standards and the National Crime Agency σε κατηγορίες που αφορούν σε περίπλοκες και σοβαρές υποθέσεις απάτης, ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας και διαφθοράς. Επιπρόσθετα, διεξάγει πολύ περίπλοκες διασυνοριακές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλες δικαιοδοσίες με αποδεδειγμένη επιτυχία.

TANVEER QURESHI

O κ. Qureshi, είναι Barrister και Μέλος στο 4-5 Gray’s Inn Square στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βαθμίδων των Δικαστηρίων της Αγγλίας και ηγήθηκε ομάδας εξειδικευμένων Δικηγόρων σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Έχει εμφανισθεί σε υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν από το S.F.O. & H.M.R.C., πιο πάνω, καθώς και άλλων κατηγόρων. Χειρίστηκε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για οικονομική κακοδιαχείριση και επιδεικνύει ενδιαφέρον για υποθέσεις που αφορούν στον εμπορικό και τραπεζικό τομέα. Έχει εμφανιστεί και υπερασπιστεί υποθέσεις εκλογικής απάτης και ήταν ομιλητής σε Σεμινάρια που αφορούσαν σε θέματα εκλογικής απάτης και δωροδοκίας. H πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο, ήταν τον Απρίλιο, 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής.

 • Στα 2 πιο πάνω πρόσωπα έχουν ήδη ανατεθεί 2 υποθέσεις από την Αρχή, ενώ στο προσεχές μέλλον προγραμματίζεται και η ανάθεση άλλων υποθέσεων.
 • Στις 2 υποθέσεις που τους έχουν ήδη ανατεθεί, την ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης συμπληρώνει ο Κύπριος Δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Λιασίδης είναι απόφοιτος Νομικής Αγγλικού Πανεπιστημίου και απέκτησε το τίτλο του Solicitor of England and Wales. Από το 1994 ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου στην Κύπρο και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος στη Δικηγορική Εταιρεία, Γιώργος, Λιασίδης ΔΕΠΕ. Είναι εγγεγραμμένος Διαμεσολαβητής σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις, αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών (Εξωδικαστηριακών Υποθέσεων) του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 • Για σκοπούς διαφάνειας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Δικηγορικό Γραφείο στο οποίο ο κ. Λιασίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος, έχει χειριστεί συνολικά 5 υποθέσεις πολιτογράφησης επενδυτών στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (Κ.Ε.Π.), αλλά καμία από αυτές δεν αναφέρεται στις Εκθέσεις που έχουν γίνει για το Κ.Ε.Π.
 • Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία της Αρχής, όταν αρχίσει μία Έρευνα αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες εχεμύθειας, γι΄αυτό και η Αρχή, επί του παρόντος, δεν θα εκδώσει οποιαδήποτε άλλη Ανακοίνωση. Εμπιστευτικότητα με βάση τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται από όλους τους ενδιαφερομένους.
 • Τέλος, τονίζεται ότι, σκοπός της Αρχής είναι όπως, όλες οι Έρευνες τις οποίες διεξάγει, να συμπληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάφος: 41χρονη έχασε τις αισθήσεις της σε πανηγύρι – Την συνόδευσαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο

Σημαντική βοήθεια στην άμεση μεταφορά γυναίκας στο Νοσοκομείο, προσέφεραν χθες βράδυ, μέλη της Ομάδας «Ζ» της Τροχαίας Πάφου. Γύρω στις 11.15μ.μ. χθες, κατά τη διάρκεια...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις πτήσεις από Μάντσεστερ – Πτήσεις ήρθαν στην Κύπρο με καθυστέρηση

Με καθυστέρηση έφτασαν χθες βράδυ από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στον αερολιμένα Λάρνακας, ορισμένες πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Από το Γραφείο...

Σύλληψη δύο νεαρών για υπόθεση κλοπής και εμπρησμού οχήματος στην Πάφο

Στην σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 14 και 17 ετών προχώρησε  την Κυριακή η  Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου...

EURO 2024: «Μάχη» στο Κροατία-Ιταλία, ελπίδες για Αλβανία έναντι πρώτης Ισπανίας

Ολοκληρώνεται η αγωνιστική δράση και στον 2ο όμιλο του EURO 2024 το βράδυ της Δευτέρας (24/6) με τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες να...

Η επιστροφή από τα παράλια θα δημιουργήσει αυξημένη κίνηση στους δρόμους – Συστάσεις της Αστυνομίας

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία οχημάτων στις κυριότερες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με την Αστυνομία. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας αυξημένη...

ΥΠΕΞ Έλλάδας: Απαράδεκτη ενέργεια η απειλή κατά της Κύπρου

Απαράδεκτη ενέργεια συνιστά η απειλή κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!