19.8 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 18:11

Προειδοποιούν με μέτρα οι φυσιοθεραπευτές – Ζητούν γραπτώς από ΟΑΥ αύξηση προϋπολογισμού

Στο κατώφλι λήψης αποφάσεων, οι οποίες με βεβαιότητα θα περιλαμβάνουν δυναμικά μέτρα, διαμηνύει πως είναι ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Υγείας, αλλά και όλων των λοιπών εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η πρακτική της διευθυντικής ομάδας του ΟΑΥ να μην αποστέλλει γραπτώς την αναθεωρημένη πρόταση για το 2023 σε σχέση με την αύξηση του προϋπολογισμού για φυσιοθεραπείες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φυσιοθεραπευτές αναφέρουν πως θεωρούν «εμπαιγμό» ενώ έχει συμφωνηθεί να τους αποσταλεί γραπτώς η αναθεωρημένη πρόταση για το 2023, να αρνείται να στείλει γραπτώς την πρόταση, την οποία αναμένουν εδώ και τέσσερις μήνες, ώστε να τεθεί ενώπιον των μελών τους σε γενική συνέλευση.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, η διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ καταφεύγει τουναντίον σε προφορική επικοινωνία με τηλεφωνήματα, ούτως ώστε να μη δεσμευτεί σε τίποτα, σημειώνοντας ότι δεν αποδέχονται τέτοια αντιμετώπιση.

«Τα επόμενα μας βήματα θα αποφασισθούν από γενική συνέλευση. Εάν δεν παρθούν σύντομα ουσιαστικές αποφάσεις, οι οποίες να διασφαλίζουν ότι οι φυσιοθεραπευτές δεν θα καλύπτουν από την δική τους τσέπη τις ανάγκες των ασθενών οι φυσιοθεραπευτές είναι στο κατώφλι λήψεως αποφάσεων, οι οποίες με βεβαιότητα θα περιλαμβάνουν δυναμικά μέτρα», προειδοποιεί ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών.

Σημειώνει ότι «στον ΟΑΥ δεν είναι όλα ρόδινα όπως αφήνεται να νοηθεί από ανακοινώσεις του ΟΑΥ ότι είναι έτοιμοι να αναβαθμίσουν υπηρεσίες προς δικαιούχους, τουλάχιστον όσον αφορά τη φυσιοθεραπεία», προσθέτοντας ότι «η σχέση  μας με τον ΟΑΥ είναι ταραχώδης και για αυτό ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο ΟΑΥ ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφανίζεται ανέτοιμος να υποστηρίξει τα ‘θέλω του’ με τα ‘μπορώ του’».

Σύμφωνα με τους φυσιοθεραπευτές έχουν επισημάνει επανειλημμένα και αποδείξει στον Οργανισμό με μελέτες ότι λανθάνεται με τον προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας, όπως αρχικά τον είχε σχεδιάσει και υπολογίσει και έχει μάλιστα παραδεχτεί ότι είναι ανεπαρκής, για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων για το 2023 και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θα αναθεωρούσε την αρχική του πρόταση, «την οποία αναμένουμε ακόμα από τις αρχές του χρόνου και ήδη βρισκόμαστε στον τέταρτο μήνα της χρονιάς».

Όπως συμπληρώνουν ο στόχος τους δεν είναι απλά η αύξηση του προϋπολογισμού με το οποιοδήποτε ποσό, αλλά ο σωστός υπολογισμός των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται, για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά και μέσα από τις πρόσθετες κατ’ εξαίρεση παροχές προς χρόνιους ασθενείς, χειρουργημένους και άλλες κατηγορίες ασθενών που αδυνατούν ως κλάδος να ελέγξουν.

Η πρακτική, υπογραμμίζουν, «των καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων που ακολουθούσε ο ΟΑΥ κατά το 2022 δημιούργησε αφενός μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία στους φυσιοθεραπευτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αφετέρου εξανάγκασε το διοικητικό συμβούλιο του Παγκυπρίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών να προβεί σε μέτρα, τα οποία δεν επιθυμούσε με αποτέλεσμα να διαταραχτεί η σχέση εμπιστοσύνης με τον οργανισμό, καθώς επίσης έφερε τις τελευταίες μέρες του έτους τον οργανισμό να επιστρέφει χρήματα αναδρομικά στους συμβεβλημένους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται γιατί ήταν απλήρωτα δεδουλευμένα που είχαν αποκοπεί ως δήθεν υπερβάσεις».

Συνεχίζουν λέγοντας ότι «φαίνεται ότι και για το 2023 ο ΟΑΥ συνεχίζει την ίδια πρακτική, αφού ενώ έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό του έτους και να έρθει σε συμφωνία με τον κλάδο, αφού είναι γνωστό και στα δύο μέρη ότι ο προϋπολογισμός είναι εκτός πραγματικότητας με λογιστικές αλχημείες, προσπαθεί να αποφύγει την αναγνώριση της ευθύνης του για τις κατ’ εξαίρεση παροχές και για τις πρόσθετες συνεδρίες προς ειδικές ομάδες ασθενών».

Σημειώνει ακόμα ότι «φέτος ο  ΟΑΥ έχει διπλασιάσει ή/και τριπλασιάσει τις παροχές του προς τους χρόνιους νευρολογικούς ασθενείς και άλλες κατηγορίες, χωρίς τον ανάλογο οικονομικό σχεδιασμό και σίγουρα χωρίς προϋπολογισμό, που να καλύπτει αυτά που απαιτεί».

«Μας εμπαίζει αποκόπτοντας παράνομα σημαντικά ποσά από τα δεδουλευμένα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Είμαστε στον τέταρτο μήνα του 2023 και δεν έχουν ακόμη καταρτίσει κατάλληλο προϋπολογισμό που να συνάδει με τις ανάγκες του ΟΑΥ, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 οπού και ουσιαστικά άρχισε η λειτουργία του μητρώου χρονιών νευρολογικών ασθενών», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τους Φυσιοθεραπευτές «παρόλα αυτά αποκόπτουν από τα δεδουλευμένα μας σαν δήθεν υπερβάσεις γνωρίζοντας ότι ο ΟΑΥ αποκλειστικά ευθύνεται για την οποία αύξηση της κατανάλωσης», ενώ διερωτάται «εφόσον δεν υπάρχει προϋπολογισμός συμφωνημένος με αριθμό μονάδων που καλύπτουν, σε ποια συμφωνημένη βάση γίνεται ο υπολογισμός της υπέρβασης;».

Ξεκαθαρίζουν, επίσης, ότι οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραπεμπτικά σε ασθενείς ούτε και λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικού, αλλά ούτε και έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση των παραπεμπτικών που φθάνουν κοντά τους από τους ιατρούς του συστήματος, ενώ αναφέρουν ότι ο ΟΑΥ «προς άλλη κατεύθυνση πρέπει να στρέψει την προσπάθεια του, προκειμένου να μπαίνει φραγμός σε πιθανή κακοποίηση του συστήματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality

Σημαντικοί παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς τιμήθηκαν κατά την τελετή βράβευσης των πρώτων «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards",...

Με τον ντέρμπι Ανόρθωσης-Αποέλ αρχίζει η Β’ φάση του πρωταθλήματος

Με τους αγώνες της δεύτερου ομίλου αρχίζει το Σάββατο η Β’ φάση του πρωταθλήματος , του παγκυπρίου πρωταθλήμτος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας. Στην πρώτη αναμέτρηση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!