Η σημασία του εσωτερικού ελέγχου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ως η ασφαλιστική δικλείδα για αποτροπή φαινόμενων απάτης και διαφθοράς τονίστηκε στο 5ο Φόρουμ Εσωτερικού Ελέγχου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου.
Σε ομιλία του στο φόρουμ, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάδειξε τον ρόλο του εσωτερικού ελέγχου στην καταπολέμηση της απάτης και των φαινομένων διαφθοράς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και στη βάση του σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς έχει προωθήσει τη δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στα Υπουργεία και Υφυπουργεία.
«Μια καλά δομημένη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες καταπολέμησης της απάτης. Η απάτη και η διαφθορά πάνε χέρι – χέρι και εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις πτυχές της οικονομίας», είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Σημείωσε πως ακόμη και εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, ο εσωτερικός έλεγχος βρέθηκε σε μια σημαντική θέση να καθοδηγήσει έναν οργανισμό σε ένα εντελώς νέο τοπίο κινδύνων, όπως τον μετασχηματισμό του χώρου εργασίας και της υγείας, τις επιχειρησιακές αλλαγές και την ευελιξία στην αλλαγή.
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς η κυβέρνηση αποφάσισε προ μερικών μηνών να θεσπίσει μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, προσθέτοντας πως νωρίς τον επόμενο έτος οι νεοδιορισθέντες λειτουργοί εσωτερικού ελέγχου θα εκπαιδευτούν προκειμένου να είναι σε θέση να εξασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, ενώ πρόσθετα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εργοδότηση περισσότερων ελεγκτών στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης σημείωσε τον τρίπτυχο ρόλο της αντιμετώπισης της διαφθοράς από τον εσωτερικό έλεγχο. Την πρόληψη μέσω της λειτουργίας και των πρωτοκόλλων ανεξάρτητου ελέγχου, τον εντοπισμό των φαινομένων διαφθοράς μέσω της θέσπισης ενός αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου και της διερεύνησης με την εμπλοκή καταρτισμένων επαγγελματιών για τη διερεύνηση περιστατικών διαφθοράς.
Τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου ως εργαλείο πρόληψης τόνισε από την πλευρά της η Άννα Ζαβού Χριστοφόρου, Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών.
Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων το 54% των χρημάτων που χάνονται σε περιστατικά διαφθοράς που εντοπίζονται παγκοσμίως δεν ανακτάται.
«Το μήνυμα είναι δεν είναι μόνο ο εντοπισμός της απάτης, αλλά η αποτροπή της. Η πραγματική ανάγκη είναι η πρόληψη», είπε., μεταφέροντας το μήνυμα για την πρόληψη και σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στο περιθώριο του συνεδρίου.
«Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της πρόληψης. Είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνονται τα κακώς έχοντα παρά εκ των υστέρων να προσπαθούμε να τα λύσουμε διότι όταν γίνει ένα κακό ή διαφθορά, τα χρήματα χάνονται και δεν έρχονται πίσω», πρόσθεσε.
Λέγοντας πως ο εσωτερικός έλεγχος είναι η λύση, η κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την προώθηση του σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς όπου θα ενδυναμωθούν οι μονάδες των Υπουργείων. «Ξεκινούμε εκπαίδευση μέσα σε ένα μήνα στις μονάδες, έχουν στελεχωθεί οι μονάδες ελέγχου των Υπουργείων και με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου θα έχουμε ένα δυνατό σύστημα εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία», κατέληξε.
Εξάλλου, στην ομιλία της, η κ. Χριστοφόρου ανέδειξε επίσης τις ουσιαστικές αλλαγές που παρατηρούνται στις οποίες οι εσωτερικοί ελεγκτές πρέπει να προσαρμοστούν, όπως για παράδειγμα τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία διαφοροποίησε το εργασιακό περιβάλλον κυρίως λόγω της εργασίας από το σπίτι.
Τη σημασία του ελέγχου στην ολοένα και αναπτυσσόμενη κυπριακή αγορά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέδειξε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Γιώργος Θεοχαρίδης.
Σε παρουσίασή του στο συνέδριο, ο κ. Θεοχαρίδης είπε πως οι οντότητες που εποπτεύονται από την ΕΚΚ ανέρχονται σε 786 παρουσιάζοντας αύξηση 218% σε σύγκριση με το 2011. Όπως είπε, πέραν της αγοράς των εισηγημένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, η ΕΚΚ εποπτεύει Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, ενώ υπάρχει από κοινού εποπτεία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών για τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών.
Όπως είπε, στο πεδίο εποπτείας της ΕΚΚ θα ενταχθούν και οργανισμοί παροχής υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με την Επιτροπή ήδη να βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των πρώτων αιτήσεων.
«Δεδομένης της ανάπτυξης της βιομηχανίας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε λόγω της ανάπτυξης αυτής, ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή είναι εξαιρετικά σημαντικός, και είναι παραπλήσιος με τον ρόλο του λειτουργού κανονιστικής συμμόρφωσης, του λειτουργού κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις και του διευθυντή διαχείρισης κινδύνων», είπε, προσθέτοντας πως όλες αυτές οι ιδιότητες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να έχουμε μια ισχυρή και υγιή εποπτεία για την προστασία του επενδυτή.
«Είναι πλαίσιο ελέγχου, όπως ο λειτουργός συμμόρφωσης, ο λειτουργός για θέματα νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έτσι έχουμε σαν κεφαλαιαγορά κάποιες απαιτήσεις που ζητούμε από τον εσωτερικό ελεγκτή για να έχουμε μια καλύτερη αγορά και να νοιώθουν οι επενδυτές ότι υπάρχει προστασία και να έχουμε μια πιο υγιή ανάπτυξη της αγοράς», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης σε δήλωσή του στο περιθώριο του συνεδρίου.