9 C
Nicosia
Σάββατο 2 Μάρτιος 2024 | 3:13

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής

Το πρόβλημα υποστελέχωσης του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), επισημαίνει η Κλαδική Επιτροπή του Τμήματος, με αφορμή την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση, που δέχθηκε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, η κυβερνοεπίθεση έρχεται να επαληθεύσει τους φόβους και τις ανησυχίες του προσωπικού του ΤΥΠ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και για την ομαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

Η Κλαδική Επιτροπή του Τμήματος σημειώνει πως εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που υπάρχει στο ΤΥΠ, που αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία, ειδικά τα τελευταία χρόνια που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο άκρως σημαντικό και επιτελικό ρόλο της υλοποίησης τόσο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και στην ψηφιακή διακυβέρνηση του τόπου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχουν πολλά Τμήματα και Υπηρεσίες που δεν έχουν τοποθετημένο μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες τους σε πρωτοβάθμια υποστήριξη πόσο μάλλον για άλλες πιο σημαντικές εργασίες, όπως αυτές της Κυβερνοασφάλειας.

Οι τρομερές ελλείψεις προσωπικού, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κλαδικής, στο ΤΥΠ έχουν επιβεβαιωθεί τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές μελέτες, χωρίς να προωθηθεί οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού.

Παρά ταύτα, το προσωπικό, με προσωπικές θυσίες στον ελεύθερο του χρόνο, συνεχίζει να επωμίζεται αγόγγυστα νέα έργα χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την υλοποίησή τους.

Επιπλέον, το ΤΥΠ αναλαμβάνει πολύπλοκα συστήματα πληροφορικής που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ δεν υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι για να υλοποιηθούν και να διατηρηθούν όλα αυτά τα συστήματα ασφαλή. Ως αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω, πολλά από τα υπάρχοντα και νέα συστήματα είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτή που συνέβη πρόσφατα στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Συμπερασματικά, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΤΥΠ, με την Κλαδική να εκφράζει για ακόμα μια φορά τις ανησυχίες της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο ΤΥΠ, η οποία εμποδίζει το Τμήμα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, τονίζει ότι, η ικανοποιητική στελέχωση του ΤΥΠ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της διασφάλισης της αξιοπιστίας του Κράτους, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση υποβόσκει ο κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες ίσως και ανεπανόρθωτες ζημιές στη φήμη του Κράτους και σπατάλη χρόνου και δημόσιου χρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!