27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 2:57

Καταρρακτώδεις βροχές σε διάφορες περιοχές – «Έρχονται» καταιγίδες και χαλάζι (ΒΙΝΤΕΟ)

Kαταρρακτώδεις βροχές πέφτουν αυτή την ώρα σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ βρίσκεται σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας για καταιγίδες και χαλάζι.

Η πορτοκαλί προειδοποίηση βρίσκεται σε ισχύ από τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας για μεμονωμένες καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα ορεινά, βόρειες περιοχές και το ανατολικό μισό του νησιού. Η προειδοποίηση έχει ισχύ μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Η ένταση της βροχής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 55 και 70 χιλιοστών ανά ώρα, ενώ πιθανόν να πέσει και χαλάζι.

Δείτε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου στο Facebook:

Η πρόγνωση για τον καιρό

Ασθενής χαμηλή πίεση και ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με μέσες και ψηλές νεφώσεις και τοπικά αναμένεται να σημειωθούν βροχές χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από μέσες και ψηλές νεφώσεις ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα. Από αργά το απόγευμα αναμένεται να καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα δυτικά βορειοδυτικοί της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο κατά το τριήμερο για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Λάρνακας

Συνεργία του Δήμου Λάρνακας και το ΣΑΛ βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέτρα σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Παράλληλα προτρέπουν τους δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση.

Στα πλαίσια αυτά το κοινό καλείται να λάβει τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

(1) Να ελεγχθούν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή.

(2) Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

(3) Να μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα.

(4) Συστήνεται να προμηθευτούν με αντλίες νερού όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων και να ελεγχθούν και να συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά.

(5) Να ασφαλιστούν όλες οι ιδιωτικές περιουσίες και τα οχήματα έναντι κινδύνου πλημμυρών.

Ο Δήμος Λάρνακας και το ΣΑΛ σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων εν όψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνει το κοινό ότι όπως κάθε χρόνο προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες για έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων.

Ιδιαίτερα φέτος, σε συνέχεια και της σχετικής πρόβλεψης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, η δημοτική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού φρεατίων και πρόληψης του φαινομένου της πλημμύρας.

Παράλληλα, παρακαλούνται οι δημότες να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τη βροχόπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η ρίψη κλαδευμάτων και άχρηστων αντικειμένων ή/και οικοδομικών υλικών σε πεζοδρόμια, ανοιχτούς χώρους ή σε σημεία από όπου πιθανόν να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής, για να μειωθεί ο κίνδυνος απόφραξης των σχαρών. Ακόμα, σημειώνεται ότι τα φρεάτια αποχέτευσης δεν πρέπει να καλύπτονται με πέτρες, κιβώτια, σκιπ ή μηχανήματα.

Σε περίπτωση υπερχείλισης χειμάρρων, το κοινό οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να μην επιχειρεί να διασχίσει διαβάσεις με ορμητικά νερά, ενώ συστήνεται να παραμένει μακριά από περιοχές με λιμνάζοντα νερά, για τη δική του ασφάλεια.

Το κοινό πρέπει να λαμβάνει επιπλέον μέτρα στις πιο ευάλωτες περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν, ενώ συστήνεται στους ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν αντλίες νερού και να προβούν σε συντήρηση των υφιστάμενων αντλιών.

Ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το σύστημα όμβριων υδάτων να είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, την ώρα όμως της έντονης βροχόπτωσης είναι αδύνατον τα συνεργεία του Δήμου να ανταποκρίνονται σε όλα τα περιστατικά για τα οποία τυχόν κληθούν, και συνεπώς η βοήθεια και η συνεργασία των δημοτών θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή περαιτέρω πληροφόρηση σε σχέση με τα πιο πάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου στα πιο κάτω τηλέφωνα: 22470470 (24ωρη εξυπηρέτηση) και Συνεργείο Άμεσης Επέμβασης 99643044 .

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!