29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 14:20

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών απαντά στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών συμφωνεί με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι χρήζει βελτίωσης στην καταγραφή των εσωτερικών διαδικασιών, στη λεπτομερή καταγραφή των φύλλων εργασίας και αναβάθμιση της διαμόρφωσης του ετήσιου προγράμματος ελέγχου, αλλά σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το επίπεδο της άμεσης και προληπτικής εποπτείας που ασκεί η Υπηρεσία.

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφορικά με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
αναφέρει ότι η Υπηρεσία ασκεί προληπτική και αποτελεσματική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με βάση όλες τις εξουσίες που παρέχονται στον Έφορο Ασφαλίσεων από το Νόμο, με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων.

Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, η εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι συνεχής και περιλαμβάνει τη σφαιρική επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών που υποβάλλονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνει ότι οι πληροφορίες που λαμβάνονται αφορούν τόσο ιστορικά στοιχεία όσο και στοιχεία για τη σημερινή αλλά και προβλεπόμενη κατάσταση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και περιέχουν δεδομένα είτε από εσωτερικές πηγές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είτε από εξωτερικές πηγές όπως εξωτερικούς εμπειρογνώμονες δηλαδή τους ελεγκτές και αναλογιστές.

“Ανάλογα με το είδος των πληροφοριών (ποσοτικές ή ποιοτικές) που υποβάλλονται μέσα στο έτος, προγραμματίζεται ο έλεγχος που διεξάγεται συνήθως σε μικρές ομάδες έμπειρων λειτουργών ελέγχου, με συγκεκριμένη εξειδίκευση και προσόντα, μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα που αποφασίζονται στον προγραμματισμό ελέγχου. Οι δε έλεγχοι που διεξάγονται δεν αφορούν μόνο τα σημερινά δεδομένα της εταιρείας αλλά και μια μακροπρόθεσμη προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων που έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον η εταιρεία και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της”, συμπληρώνει.

Η Υπηρεσία, πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων είναι σε συνεχή επαφή με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και όπου κρίνει αναγκαίο ζητά και λαμβάνει επιπρόσθετες πληροφορίες, αναφέρει.

“Παρόλα τα λειτουργικά προβλήματα της Υπηρεσίας λόγω της υποστελέχωσης της, η άσκηση της προληπτικής εποπτείας γίνεται απρόσκοπτα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις εμπειρίες και τις γνώσεις του προσωπικού της”.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων “που αποτελεί ένα χρήσιμο και ενισχυτικό εργαλείο της άσκησης προληπτικής εποπτείας, από το 2020, όπως σωστά επισήμανε η ΕΥ έχει αναβληθεί η διεξαγωγή τους λόγω της πανδημίας. Εντούτοις, μέσα στο έτος 2021, ανταποκρινόμενη στη νέα πραγματικότητα και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα, η Υπηρεσία μας ξεκίνησε τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων σε ότι αφορά το σύστημα διακυβέρνησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων”.

“Η Υπηρεσία μας συμφωνεί με τα ευρήματα της ΕΥ ότι χρήζει βελτίωσης στην καταγραφή των εσωτερικών διαδικασιών, στη λεπτομερή καταγραφή των φύλλων εργασίας και αναβάθμιση της διαμόρφωσης του ετήσιου προγράμματος ελέγχου. Το γεγονός αυτό όμως δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το επίπεδο της άμεσης και προληπτικής εποπτείας που ασκεί η Υπηρεσία.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί στην ΕΥ, τα πιο πάνω θα δρομολογηθούν σταδιακά βάση προτεραιότητας, αφού η βελτίωση είναι άμεσα συνυφασμένη με την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας μας” καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σύμβουλος του Ερντογάν «βλέπει» πόλεμο Τουρκίας – ΗΠΑ

Πόλεμο ανάμεσα σε Τουρκία και… ΗΠΑ, «βλέπει» ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο CNN Turk,...

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων το 2023

Η αμερικανική οικονομία θα συναντήσει σύντομα τον φραγμό της Federal Reserve για την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του...

Οριοθετήθηκαν δυο πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν σήμερα πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την εκδήλωση δυο πυρκαγιών, με διαφορά μισής περίπου ώρας, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Συλίκου – Λόφου και...

Χρειάζονται πιο τολμηρές δεσμεύσεις, δηλώνει ο πρόεδρος της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα COP26

Τώρα είναι η ώρα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών και των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να αναλάβουν πολύ πιο τολμηρές δεσμεύσεις...

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!