15.1 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 3:38

Η ΠΕΚ συστήνει άμεση έναρξη καθολικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) συστήνει την άμεση έναρξη καθολικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών. Αυτό αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, που μελέτησε διεξοδικά το θέμα του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου Covid-19.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ αναφέρει ότι η χορήγηση των εμβολίων θα πρέπει να τύχει της ενημερωμένης συναίνεσης και συγκατάθεσης των γονέων ή κηδεμόνων του κάθε παιδιού.

Τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, σημειώνεται, βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας και της κοινωνίας για να συνδράμουν τόσο στην προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης, αλλά και διεκπεραίωσης του έργου των εμβολιασμών στα παιδιά.

Είναι προφανές, αναφέρεται, ότι εν μέσω του καλοκαιριού βιώνουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, με επικρατών στέλεχος αυτή τη στιγμή την παραλλαγή Δέλτα του ιού Sars-Cov2, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλες τις ηλικίες.

Τα περιστατικά νόσου Covid-19 στη χώρα μας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100,000 και το 20% αυτών αφορούν παιδιά (το 53% σε παιδιά > 12 ετών).

Τα δεδομένα από την ανάλυση των πρόσφατων περιστατικών και των αυξανόμενων νοσηλειών λόγω Covid-19, καταδεικνύουν πως αφορούν κυρίως ανεμβολίαστα άτομα και επομένως είναι λογικό να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα στην παιδική ηλικία.

Όπως αναφέρεται, η ηλικιακή ομάδα παιδιών >12 ετών χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική δραστηριοποίηση, μειωμένη συμμόρφωση στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, συχνή επαφή με παιδιά μικρότερων ηλικιών και πιθανώς ανεμβολίαστους υπερήλικες και επομένως συμβάλλει σημαντικά στη διασπορά του ιού.

Η επίτευξη συλλογικής ανοσίας και η αναχαίτιση δημιουργίας και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού απαιτεί τον ταχύτερο δυνατό εμβολιασμό, ει δυνατόν όλου του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστος και δύναται (στην απουσία ιατρικών και ηλικιακών λόγων) να εμβολιαστεί.

«Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των περιστατικών στην παιδική ηλικία διαδράμουν ήπια, η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19 (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο – MIS-C, το οποίο μάλιστα εκδηλώνεται βαρύτερα στην εφηβεία ή σύνδρομο long Covid) είναι υπαρκτή», σημειώνεται.

Η ΠΕΚ αναφέρει ότι η επανέναρξη και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο απαιτεί την ενίσχυση του τείχους ανοσίας. Η διαφύλαξη δε της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών που τόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις παρατεταμένες περιόδους εγκλεισμού και αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες προϋποθέτει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην παλιά μας κανονικότητα.

Η αναγκαιότητα διαφύλαξης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στη χορήγηση εμβολίων του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος, αναφέρεται, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σε ενδεχόμενη παράταση της υφιστάμενης κατάστασης.

Υπάρχει, σημειώνεται, συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση εγκεκριμένων mRNA εμβολίων σε παιδιά > 12 ετών εδώ και πολλές εβδομάδες, σε ικανό αριθμό χωρών (μόνο στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν > 9.000.000 δόσεις), με ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους. Η μόνη σοβαρή καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η σπάνια πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, σε ποσοστό 1-4:100,000 εμβολιασθέντων παιδιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εξεδήλωσε ήπια νόσο, με άριστη έκβαση. Οι λοιπές ανεπιθύμητες παρενέργειες, που εκδηλώθηκαν ήσαν οι συνήθεις που ακολουθούν τον εμβολιασμό με τα πλείστα εμβόλια του βασικού σχήματος και ήσαν όλες ήπιες και παροδικές. Η δε αυστηρή επιτήρηση που συντελείται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές (πχ FDA, EMA), καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά άνω των 12 ετών από τους πλέον υπεύθυνους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το CDC, το ECDC, η AAP, η EAP και σημαντικό αριθμό Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών που διαρκώς επικαιροποιούνται, προσδίδει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων αυτών.

«Το όφελος του εμβολιασμού της ηλικιακής αυτής ομάδας συγκρινόμενο με τους όποιους πιθανούς κινδύνους υπερτερεί σημαντικά. Επισημαίνεται όμως ότι το όφελος πολλαπλασιάζεται για παιδιά του ηλικιακού αυτού φάσματος που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση λόγω προϋπάρχοντων νοσημάτων π.χ. παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστικές παθήσεις, νευρομυϊκά νοσήματα κ.λπ. Με τη σύσταση εμβολιασμού της ομάδας αυτής του πληθυσμού δεν αναιρείται ούτε υποκαθίσταται η αναγκαιότητα εμβολιασμού των ενηλίκων που παραμένουν ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ατόμων που φροντίζουν ή έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά αλλά κατά κύριο λόγο σημειώνεται η ανάγκη προστασίας των ίδιων των παιδιών, περιλαμβανομένων και αυτών που λόγω ηλικίας δεν δύνανται αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούν», προστίθεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!