26.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 5:45

Η Άγκυρα πιέζει για εγκαίνια του νέου τερματικού στο αεροδρόμιο Τύμπου στις 20 Ιουλίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα επικείμενα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού και του νέου αεροδιαδρόμου στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ οι σχετικές ετοιμασίες κορυφώνονται και η Άγκυρα πιέζει για να είναι όλα έτοιμα ώστε στις 20 Ιουλίου τα εγκαίνια να τελέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, με ανακοίνωση το «επιμελητήριο μηχανικών μετεωρολογίας» καταγγέλλει ότι ξέχασαν να τοποθετήσουν στον νέο αεροδιάδρομο μετεωρολογικό πύργο κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Το «επιμελητήριο» ανακοίνωσε ότι ανησυχεί και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία δικαιολογία που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.

Αναφέρει περαιτέρω ότι ανησυχεί για την ασφάλεια της ζωής για τις πρώτες και τις επόμενες πτήσεις στο αεροδρόμιο, το οποίο θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου. Προσθέτει ότι τα όργανα που μετρούν την απόσταση ορατότητας διαδρόμου (RVR) και το ύψος βάσης του νέφους, τα οποία είναι απαραίτητα και ζωτικής σημασίας για κάθε αεροδιάδρομο, δεν τοποθετήθηκαν στον νέο αεροδιάδρομο. Αυτό, προστίθεται, σημαίνει ότι ειδικά στις νυχτερινές πτήσεις, όταν υπάρχει ομίχλη, νέφωση, αδυναμία απογείωσης και προσγείωσης του αεροσκάφους με βροχερό καιρό, πρέπει να εκδίδεται νόταμ από την «πολιτική αεροπορία».

«Λόγω της έλλειψης συστήματος αυτόματης παρατήρησης σύμφωνα με τα πρότυπα του ICAO, οι υψομετρικές διαφορές πίεσης που προκαλούνται από τη διαφορά κωδικού μεταξύ του υπάρχοντος αεροδιαδρόμου και του νέου αεροδιαδρόμου εγκυμονούν μεγάλους ζωτικούς κινδύνους κατά την προσγείωση και την απογείωση του αεροσκάφους», προσθέτει.

Είναι πολύ ανησυχητικό να λειτουργήσει το νέο «αεροδρόμιο» χωρίς να έχουν αντιμετωπισθεί οι τεχνικές ελλείψεις, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ο «πρόεδρος» της «συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας», Τζεμ Καπισίζ σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή που μέχρι τώρα δήλωνε πως το νέο «αεροδρόμιο» δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, παρακάμφθηκε και η αρμοδιότητα να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό λειτουργίας δόθηκε στον «υπουργό συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είπε «είναι κατάλληλο», ενώ σημειώνει ότι «ο Αρικλί δεν έχει τις γνώσεις για να πει εάν το νέο αεροδρόμιο είναι κατάλληλο ή όχι».

Ο κ. Καπισίζ ανέφερε ότι ο αριθμός του προσωπικού στο «τμήμα εναέριων ελεγκτών» είναι ανεπαρκής, δεν έχουν εκπαιδευτεί όπως θα έπρεπε και σημείωσε ότι οι αεροπορικοί κανόνες είναι σαφείς και το νέο «αεροδρόμιο» πρέπει να τους εφαρμόσει.

Επεσήμανε κι αυτός ότι η αρμόδια επιτροπή για τη λειτουργία του νέου «αεροδρομίου» δεν έδωσε την συγκατάθεσή της.

Ο κ. Καπισίζ, σύμφωνα με τη Γενί Μπακίς, ανέφερε επίσης ότι επειδή είναι τόσες πολλές οι ελλείψεις το νέο «αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου για να γίνουν τα εγκαίνια από τον Τούρκο Πρόεδρο και μετά θ’ αναγκαστεί να κλείσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!