5 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 3:14

Η Άγκυρα πιέζει για εγκαίνια του νέου τερματικού στο αεροδρόμιο Τύμπου στις 20 Ιουλίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα επικείμενα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού και του νέου αεροδιαδρόμου στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ οι σχετικές ετοιμασίες κορυφώνονται και η Άγκυρα πιέζει για να είναι όλα έτοιμα ώστε στις 20 Ιουλίου τα εγκαίνια να τελέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, με ανακοίνωση το «επιμελητήριο μηχανικών μετεωρολογίας» καταγγέλλει ότι ξέχασαν να τοποθετήσουν στον νέο αεροδιάδρομο μετεωρολογικό πύργο κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Το «επιμελητήριο» ανακοίνωσε ότι ανησυχεί και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία δικαιολογία που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.

Αναφέρει περαιτέρω ότι ανησυχεί για την ασφάλεια της ζωής για τις πρώτες και τις επόμενες πτήσεις στο αεροδρόμιο, το οποίο θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου. Προσθέτει ότι τα όργανα που μετρούν την απόσταση ορατότητας διαδρόμου (RVR) και το ύψος βάσης του νέφους, τα οποία είναι απαραίτητα και ζωτικής σημασίας για κάθε αεροδιάδρομο, δεν τοποθετήθηκαν στον νέο αεροδιάδρομο. Αυτό, προστίθεται, σημαίνει ότι ειδικά στις νυχτερινές πτήσεις, όταν υπάρχει ομίχλη, νέφωση, αδυναμία απογείωσης και προσγείωσης του αεροσκάφους με βροχερό καιρό, πρέπει να εκδίδεται νόταμ από την «πολιτική αεροπορία».

«Λόγω της έλλειψης συστήματος αυτόματης παρατήρησης σύμφωνα με τα πρότυπα του ICAO, οι υψομετρικές διαφορές πίεσης που προκαλούνται από τη διαφορά κωδικού μεταξύ του υπάρχοντος αεροδιαδρόμου και του νέου αεροδιαδρόμου εγκυμονούν μεγάλους ζωτικούς κινδύνους κατά την προσγείωση και την απογείωση του αεροσκάφους», προσθέτει.

Είναι πολύ ανησυχητικό να λειτουργήσει το νέο «αεροδρόμιο» χωρίς να έχουν αντιμετωπισθεί οι τεχνικές ελλείψεις, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ο «πρόεδρος» της «συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας», Τζεμ Καπισίζ σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή που μέχρι τώρα δήλωνε πως το νέο «αεροδρόμιο» δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, παρακάμφθηκε και η αρμοδιότητα να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό λειτουργίας δόθηκε στον «υπουργό συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είπε «είναι κατάλληλο», ενώ σημειώνει ότι «ο Αρικλί δεν έχει τις γνώσεις για να πει εάν το νέο αεροδρόμιο είναι κατάλληλο ή όχι».

Ο κ. Καπισίζ ανέφερε ότι ο αριθμός του προσωπικού στο «τμήμα εναέριων ελεγκτών» είναι ανεπαρκής, δεν έχουν εκπαιδευτεί όπως θα έπρεπε και σημείωσε ότι οι αεροπορικοί κανόνες είναι σαφείς και το νέο «αεροδρόμιο» πρέπει να τους εφαρμόσει.

Επεσήμανε κι αυτός ότι η αρμόδια επιτροπή για τη λειτουργία του νέου «αεροδρομίου» δεν έδωσε την συγκατάθεσή της.

Ο κ. Καπισίζ, σύμφωνα με τη Γενί Μπακίς, ανέφερε επίσης ότι επειδή είναι τόσες πολλές οι ελλείψεις το νέο «αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου για να γίνουν τα εγκαίνια από τον Τούρκο Πρόεδρο και μετά θ’ αναγκαστεί να κλείσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό...

Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ και ο γενικός δείκτης στις 143,25 μονάδες

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 143,25 μονάδες και στο...

Στα €87 εκατ. τα κέρδη της Demetra Holdings

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2023 η Demetra Holdings λόγω της συμπερίληψης στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από...

Συνάντηση Στιούαρτ με αξιωματούχο ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσο Κούνδουρο, είχε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην...

Παράταση έξι μηνών για Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Παράταση έξι μηνών για την πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των αιτητών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Πρώτης Προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών για...

Ενοχλημένος ο Υπουργός Άμυνας για υπονοούμενα περί διαφθοράς – Όσα έγιναν για τα πυρομαχικά ήταν νομότυπα

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!