Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει συμβάλει σημαντικά στο να διορθωθούν στρεβλώσεις, στο να διορθωθούν πολλές φορές και εσφαλμένες διοικητικές αποφάσεις είτε Υπουργείων είτε και της κεντρικής κυβέρνησης, υπό τη μορφή του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση για το έργο που αυτό επιτελεί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά την παραλαβή σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, της ετήσιας έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, για το 2020, καθώς και επιμέρους εκθέσεων του Γραφείου του Επιτρόπου, ενός θεσμού που συμπλήρωσε το 2021 30 χρόνια ύπαρξης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε και συνεχάρη την Επίτροπο «διότι πραγματικά με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού επιβραβεύεται η σκέψη και η ανάγκη δημιουργίας του θεσμού μέσα από μια πληθώρα δράσεων που αφορούν την προστασία ευρύτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αναφέρθηκε στην πολυμορφία των θεμάτων που επιλαμβάνεται το Γραφείο της Επιτρόπου και σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός, και δεν ενοχλεί ποσώς την πολιτεία, εκεί όπου διαπιστώνετε ότι υπάρχουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, έστω εκ παραλείψεως ή εξ αμελείας κάποιων να τηρήσουν με αυστηρότητα τους νόμους, κανονισμούς και πολιτικές, να το επισημαίνετε, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία από τη μια του θεσμού, και από την άλλη επισημαίνοντας το τι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πράττει ή να είναι προσεκτικότερη στα όσα πράττει».
Κατά αυτό τον τρόπο, συνέχισε απευθυνόμενος στην κ. Λοττίδη, «έχετε συμβάλει σημαντικά στο να διορθωθούν στρεβλώσεις, στο να διορθωθούν πολλές φορές και εσφαλμένες διοικητικές αποφάσεις είτε Υπουργείων είτε και της κεντρικής κυβέρνησης, υπό τη μορφή του Υπουργικού Συμβουλίου, για αυτό και θέλω να επαναλάβω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για το έργο που επιτελείτε, έχετε αποδείξει ότι τολμάτε εκεί και όπου πρέπει να παρέμβετε και αυτό έχει σημασία, και αυτό είναι που προστατεύει την ανεξαρτησία του θεσμού».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «θα μελετηθούν οι εκθέσεις προσεκτικά, έτσι ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες και προς τις αρμόδιες Αρχές για να είναι ακόμα πιο επιμελείς στην επιτέλεση των καθηκόντων τους».
Από την πλευρά της, η Επίτροπος ανέφερε πως οι εκθέσεις που παρέδωσε στον Πρόεδρο δείχνουν τον ρόλο και τις πολλές αρμοδιότητες του Επιτρόπου στις οποίες πρόθυμα ανταποκρίνεται για χάρη των πολιτών.
Όπως είπε η Επίτροπος, «αναμφίβολα στο επίκεντρο ήταν η πανδημία που δοκιμάζει τις αντοχές κάθε πολιτείας και των πολιτών ξεχωριστά ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Σαφώς οφείλαμε και ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη, ούτως ώστε να αναχαιτίσουμε κάθε πιθανή παραβίαση που ξέφευγε του επιδιωκόμενου σκοπού στα πλαίσια της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας των μέτρων”, επεσήμανε.
Επίσης η κ. Λοττίδη σημείωσε «τον διαχρονικό ρόλο του Επιτρόπου να στέκεται δίπλα στον κάθε διοικούμενο, στον κάθε άνθρωπο, στον κάθε πολίτη και να επισημαίνει την τυχόν κακοδιοίκηση, να επιδιώκει την άρση οποιασδήποτε αδικίας».
Επεσήμανε κάποιες παρεμβάσεις του 2020 όπως τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων στο Δάλι. «Ήταν μια ιδιαίτερη παρέμβαση που κάναμε και με ιδιαίτερη χαρά συνειδητοποιώ ότι υπάρχει μια απόφαση ήδη του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση τους, αλλά και τον συνεχή μας ρόλο σε κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού όπως όλους τους μετανάστες, τους αιτητές ασύλου, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από εμάς και χρειάζονται τις κοινωνικές παροχές», ανέφερε.
Και έτσι με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «συμβάλαμε, και θα το δείτε στις εκθέσεις, για να καταβάλλονται εν τάχει τα επιδόματα που δικαιούνται για να μπορούν και αυτοί να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».
Αναφέρθηκε επίσης στην ειδική έκδοση για τις παρεμβάσεις του Γραφείου της που αφορούσαν την COVID-19 και στην αρμοδιότητα του Γραφείου που που αφορά τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης Αναγκαστικών Επιστροφών που ξεκίνησε το 2018 και σε επιχειρησιακή μορφή το 2019. «Παρακολουθούμε τις επιστροφές πλέον των άτυπων μεταναστών, δηλαδή αυτών που έχασαν την άδεια παραμονής τους και κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων τους από τη στιγμή της απέλασης τους μέχρι την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο», είπε η κ. Λοττίδη.
Η Επίτροπος παρέδωσε, επίσης, ειδικές εκδόσεις για το 2020 που αφορούν την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία και για τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης. Αυτό, ανέφερε, σημαίνει ότι επισκεπτόμαστε οποιονδήποτε χώρο ή πρόσωπο υπόκειται σε περιορισμό είτε είναι στις φυλακές είτε σε κρατητήρια είτε σε χώρο υποδοχής ή σε στέγες ηλικιωμένων ή ψυχιατρείο.
Παρέδωσε, επίσης, έκθεση του Φορέα Καταπολέμησης των Διακρίσεων που επιβάλλει πρόστιμα όπως στην περίπτωση του ΤΕΠΑΚ, όπως είπε. Έδωσε εξάλλου έκδοση-οδηγό για τους κρατούμενους, νεοεισερχόμενους στις φυλακές για να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τέλος, παρέδωσε την πρώτη έκδοση της Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία της Αρχής, με την εξαίρεση των λειτουργών του Επιτρόπου Διοικήσεως από τις γενικές εξετάσεις και τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις ειδικού θέματος που ορίζει ο Επίτροπος.