23.8 C
Nicosia
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 | 21:52

Επαφές Υπ. Γεωργίας στο Μπαχρέιν με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή

Σειρά συναντήσεων με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των υδάτων και συνέργειες στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας είχε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στο Μπαχρέιν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βασίλειο του Μπαχρέιν.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς συναντήσεις, αρχικά με τον Essam Bin Abdulla Khalaf, Υπουργό του Μπαχρέιν αρμόδιο για θέματα διαχείρισης υδάτων, γεωργίας και υδατοκαλλιέργειας, και στη συνέχεια με τον Δρ Mohamed Bin Mubarak Bin Daina, Ειδικό Απεσταλμένο του Βασιλιά του Μπαχρέιν για θέματα κλίματος και Διευθύνων Σύμβουλο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της χώρας.

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια, προστίθεται.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον Υπουργό Essam Khalaf, ο Κώστας Καδής είχε, αρχικά, την ευκαιρία να συζητήσει θέματα αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Η κυπριακή πλευρά, ετοίμασε και διαβίβασε προς την πλευρά του Μπαχρέιν προσχέδιο Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο καλύπτει τομείς όπως η χρήση ανακυκλωμένου νερού, ο έλεγχος ποιότητας νερού, οι αφαλατώσεις με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η αντιμετώπιση διαρροών, η διαχείριση σε περιόδους κρίσεων κ.λπ. Αναμένονται παρατηρήσεις και σχόλια επί του Μνημονίου, έτσι ώστε αυτό να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το συντομότερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αγροτικοί τομείς στην Κύπρο και στο Μπαχρέιν αντιμετωπίζουν, επίσης, κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα λόγω της ξηρασίας και γενικότερα των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα συνεργειών και σύναψης συμφωνιών σε θέματα προώθησης της «έξυπνης γεωργίας», συστημάτων ορθολογικής χρήσης του νερού στη γεωργία και γενικότερα συνεργασίας σε θέματα αντιμετώπισης των περιορισμών που προκύπτουν λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δύο χωρών και της Κλιματικής Αλλαγής.

Τρίτο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μπαχρέιν στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Ο Κώστας Καδής επεσήμανε το γεγονός ότι τα κυπριακά προïόντα υδατοκαλλιέργειας είναι ευρέως γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα, όπως και οι υποδομές υδατοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της πλευράς μας να μοιραστεί την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες της με το Μπαχρέιν και να συμβάλει στη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας φορέων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, αναφέρεται.

Κατά τη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Καδής παρουσίασε στον Ειδικό Απεσταλμένο του Βασιλιά του Μπαχρέιν για θέματα κλίματος Δρ Mubarak Bin Daina την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός προσκάλεσε τον Ειδικό Απεσταλμένο, τόσο στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κύπρο, για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που έχει υλοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το θέμα αυτό, όσο και στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο κ. Bin Daina, αποδέχθηκε με ευχαρίστηση τις προσκλήσεις και, αφού ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα του για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την εν λόγω Πρωτοβουλία της Κύπρου.

Ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε και τους δύο αξιωματούχους για τις πολύ χρήσιμες συναντήσεις και την άψογη φιλοξενία, την οποία αναμένει, όπως ανέφερε, να ανταποδώσει στην Κύπρο, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τίτλοι ιδιοκτησίας με «σημειώσεις»

Τεράστιο θέμα που αφήνει εκτεθειμένους πολλούς αγοραστές ακινήτων προκύπτει από την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο με «σημειώσεις». Σύμφωνα, με όσα μας καταγγέλθηκαν,...

Φορολογική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επικαλούμενοι την πλήρη διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων και την εξάντληση των...

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης

Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτής Βασίλης Λεβέντης, καθώς έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες,...

Η Γερμανία αποφασίζει: Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την μακροχρόνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν...

Λήξη συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»- Προσγειώθηκε το αεροσκάφος

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που νωρίτερα παρουσίασε βλάβη στα φρένα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις...

FITCH: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒΒ- για Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Ftich επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.Σύμφωνα με τον Fitch, τα ατού της Κύπρου, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!