29.1 C
Nicosia
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 | 19:18

Επέστρεψε στο λιμάνι Λεμεσού το αλιευτικό που παρενόχλησαν οι Τούρκοι

Στη βάση του, στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, επέστρεψε στις 14:15 το αλιευτικό σκάφος «Μαρία Μπουμπουλίνα» της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», που χθες παρενοχλήθηκε από τουρκικά σκάφη και ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί προκάλεσαν ζημιές στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

“Νομίζαμε πως θα μας συλλάβουν και θα μας οδηγήσουν ή στην κατεχόμενη Κερύνεια ή στα παράλια της Τουρκίας”, δήλωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Άριστος Αριστείδου, μόλις το πλοίο έδεσε στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού.

Η περιπέτεια των έξι μελών του «Μαρία Μπουμπουλίνα» ξεκίνησε γύρω στις 14:00 χθες, ενώ βρισκόταν 20 ναυτικά μίλια από τον Απόστολο Ανδρέα, σε διεθνή χωρικά ύδατα. Τουρκική ακταιωρός προσέγγισε το αλιευτικό και μέσω ασυρμάτου κάλεσε τον καπετάνιο να ελαττώσει ταχύτητα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συνολικά οκτώ ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό γύρω στις 16:00 και αφού συγκέντρωσαν το πλήρωμα στην πρύμνη, έλεγξαν τα σχετικά έγγραφα και άρχισαν να θέτουν ερωτήματα, όπως γιατί ονομάζεται έτσι το σκάφος, γιατί φέρει ελληνική σημαία και γιατί διαθέτει τόσες πολλές κεραίες.

«Τους ανέφερα ότι το σκάφος είναι κυπριακό, είναι κοινοτικό και είμαστε σε διεθνή ύδατα και δικαιούμαστε να αλιεύουμε. Δεν απαντούσαν. Τότε άρχισαν και έκαναν έρευνες σε ολόκληρο το σκάφος, κάτω στα αμπάρια, στα ψυγεία και παντού», είπε ο κ.Αριστείδου.

Οι Τούρκοι αστυνομικοί παρέμειναν στο σκάφος για περίπου τέσσερις ώρες, ζήτησαν από το πλήρωμα να τους φτιάξει καφέ, ενώ στην παρουσία του καπετάνιου και του ιδιοκτήτη άρχισαν να αφαιρούν βύσματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα και να πραγματοποιούν ελέγχους.

Αφού εγκατέλειψαν το αλιευτικό, λίγο μετά τις 8 χθες βράδυ, αυτό συνέχισε το ταξίδι της επιστροφής, συνοδευόμενο από τις δυο ακταιωρούς, μέχρι που σε κάποιο σημείο επιβιβάστηκαν εκ νέου τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, χάραξαν μια γραμμή στην οθόνη του ηλεκτρονικού χάρτη της Κύπρου, περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια από τη Δερύνεια, λέγοντας ότι απαγορεύεται από εκεί η παρουσία του αλιευτικού. Σε παρατήρηση ότι εκεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφεραν ότι πρόκειται για τουρκικά ύδατα και τουρκική ΑΟΖ και δεν θα πρέπει να εισέλθει ξανά το αλιευτικό.

Στην επιστροφή διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση στα ηλεκτρονικά του αλιευτικού προκάλεσε ζημιές σε τρία από τα εννέα συστήματα του, αξίας πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιες προκλητικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας προς τα αλιευτικά της εταιρείας, αφού όπως υπενθύμισε ο ιδιοκτήτης της, το 2014 σκάφος δέχθηκε πυροβολισμούς, έγιναν αρκετές παρενοχλήσεις τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη σύλληψη πλοίου και πληρώματος, πριν τρία χρόνια, για την επιστροφή των οποίων η εταιρεία κατέβαλε χρηματικό ποσό 132,000 ευρώ.

Ο Άριστος Αριστείδου ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τα διάφορα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν αναμένει ούτε αυτή τη φορά να συνετιστεί η Τουρκία.

«Παίρνουν τα κονδύλια από την ΕΕ για θέματα αλιείας, τα ψάρια τους έρχονται υπό το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και μοσχοπουλιούνται στις ελεύθερες περιοχές ενώ τα περισσότερα είναι τουρκικά και βαφτίζονται τουρκοκυπριακά», είπε.

Κάλεσε δε το Υπουργείο Γεωργίας, τα κόμματα και τους βουλευτές να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να εξετάσουν το ενδεχόμενο βέτο στα περί αλιείας κονδύλια, να εξετάσουν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής σε θέματα αλιείας», ώστε να υπάρξει κόστος για την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τίτλοι ιδιοκτησίας με «σημειώσεις»

Τεράστιο θέμα που αφήνει εκτεθειμένους πολλούς αγοραστές ακινήτων προκύπτει από την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο με «σημειώσεις». Σύμφωνα, με όσα μας καταγγέλθηκαν,...

Φορολογική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επικαλούμενοι την πλήρη διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων και την εξάντληση των...

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης

Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτής Βασίλης Λεβέντης, καθώς έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες,...

Η Γερμανία αποφασίζει: Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την μακροχρόνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν...

Λήξη συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»- Προσγειώθηκε το αεροσκάφος

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που νωρίτερα παρουσίασε βλάβη στα φρένα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις...

FITCH: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒΒ- για Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Ftich επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.Σύμφωνα με τον Fitch, τα ατού της Κύπρου, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!