15.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 18:43

Εκστρατεία Υπ. Εσωτερικών και Εργασίας για αδήλωτη εργασία υπηκόων τρίτων χωρών

Εκστρατεία στοχευμένων ελέγχων και επιθεωρήσεων σε σχέση με την απασχόληση εργοδοτούμενων από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας ξεκινούν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο Υπουργείων, η εκστρατεία αποσκοπεί αφενός στην πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας και αφετέρου στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς/κλάδους εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωη, αλλά και σε περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς εργοδοτουμένων υπηκόων τρίτων χωρών και θα έχει διάρκεια δυο μηνών, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων ως προς τις επόμενες ενέργειες.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε διενεργήσει 1525 ελέγχους κατά την περίοδο Μάϊου – Ιουλίου 2023, κατά τους οποίους είχαν εντοπιστεί 83 περιπτώσεις παράνομης εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών. Στην ανακοίνωση για την έναρξη της εκστρατείας, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται πλέον σε μηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντατικοποιεί περαιτέρω τους ελέγχους για την παράνομη ή/και αδήλωτη απασχόληση υπηκόων από τρίτες χώρες.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε συντονισμό τόσο με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Την έναρξη της εκστρατείας, αποφάσισαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και των διευθυντικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των δύο Υπουργείων, καθώς και η βελτίωση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών για διεξαγωγή, αφενός, αποτελεσματικότερων και αμεσότερων ελέγχων και, αφετέρου, της διαδικασίας επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε εργοδότες και υπηκόους τρίτων χωρών, όπου εντοπίζονται περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης. Επίσης αποφασίστηκε να ανακοινώνονται κάθε μήνα τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νομοθεσίας, η εργoδότηση αλλoδαπoύ χωρίς τηv απαιτoύμεvη από τo Νόμo άδεια ή η εργoδότηση κατά παράβαση τωv όρωv άδειας εργoδότησης ή η εργoδότηση κατά παράβαση oπoιoυδήπoτε άλλoυ vόμoυ ή καvovισμoύ, συvιστά αδίκημα τιμωρoύμεvo με πoιvή φυλάκισης μέχρι 5έτη ή/και με χρηματική πoιvή μέχρι €20.000.

Επιπρόσθετα, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και €1.500, το οποίο φτάνει και μέχρι €3.000 σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταγενέστερης παράβασης, καθώς και στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας σε εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα επίσης με την περί Προσφύγων νομοθεσία, εργοδότης που απασχολεί αιτητή διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του νόμου, διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 έτη ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι και €8.000.

Οι παρανομούντες υπήκοοι τρίτων χωρών, θα υπόκεινται στις διατάξεις που προβλέπονται από τις υπό αναφορά νομοθεσίες με κυρώσεις που θα διαλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality

Σημαντικοί παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς τιμήθηκαν κατά την τελετή βράβευσης των πρώτων «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards",...

Με τον ντέρμπι Ανόρθωσης-Αποέλ αρχίζει η Β’ φάση του πρωταθλήματος

Με τους αγώνες της δεύτερου ομίλου αρχίζει το Σάββατο η Β’ φάση του πρωταθλήματος , του παγκυπρίου πρωταθλήμτος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας. Στην πρώτη αναμέτρηση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!