31.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Ιούλιος 2024 | 17:45

Διυπουργική Επιτροπή για αναζωογόνηση της περιοχής Τηλλυρίας

Η αναζωογόνηση της περιοχής της Τηλλυρίας θα είναι ο στόχος των εργασιών Διυπουργικής Επιτροπής που συστήνεται με βάση χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Διυπουργική Επιτροπή θα προχωρήσει με την προώθηση σχεδίου δράσης με ουσιαστικές ενέργειες, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της περιοχής, σε ένα πλαίσιο προτεραιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τους διαθέσιμους πόρους.

Οι δράσεις θα στοχεύουν στην προσέλκυση πληθυσμού στην περιοχή, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε κοινωνικές υπηρεσίες, στη βελτίωση των τοπικών υποδομών και ποιότητας ζωής, καθώς και στην ενίσχυση της κρατικής ικανότητας διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών για ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης, σε συντονισμό, τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία, θα εξετάσουν την υλοποίηση δράσεων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, δημιουργία Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενίσχυση κτηνοτροφίας και μεταποίησης, διαχείριση υδάτινων πόρων για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ανάπτυξη αγροτουρισμού κ.ά.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέτασε το θέμα της αναζωογόνησης της περιοχής Τηλλυρίας σε μια προσπάθεια να αξιολογηθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη της ακριτικής περιοχής με βάση το ιδιαίτερο καθεστώς που τη διέπει.

Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, αναφέρεται στην ανακοίνωση παρά τις μέχρι στιγμής πολιτικές παρεμβάσεις, δεν έχει αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού, ενώ το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των στεγαστικών σχεδίων ήταν μικρό.

Πρόσθετα έχουν εντοπιστεί προβλήματα που εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στον διοικητικό κατακερματισμό των κοινοτήτων της Τηλλυρίας σε δύο Επαρχίες (Λευκωσίας και Πάφου), στη δυσκολία οδικής πρόσβασης, στην ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, στην έλλειψη κέντρων ηλικιωμένων, απασχόλησης παιδιών, δομών  εκπαίδευσης, το αρδευτικό πρόβλημα και την περιορισμένη δυναμικότητα τουριστικών καταλυμάτων.

Είναι φανερό, σημειώνεται, ότι η μέχρι στιγμής παροχή κινήτρων από πλευράς στεγαστικής και επιδοματικής πολιτικής, δεν μπόρεσε από μόνη της να επιλύσει το πρόβλημα στην περιοχή της Τηλλυρίας, λόγω της απουσίας άλλων κινήτρων.

Συνεπώς, αναφέρει η ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών, τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για συντονισμό μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν κυρίως σε θέματα Εσωτερικών, Γεωργίας, Παιδείας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Τουρισμού, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων μέτρων και δράσεων πολιτικής για αντιμετώπιση της πληθυσμιακής αποψίλωσης και γενικότερα αναζωογόνηση της περιοχής.

Στόχος είναι, σε αυτή τη δυσπραγούσα περιοχή, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της, της ακριτικότητάς της και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, οι παρεμβάσεις να γίνουν συντονισμένα και συνδυαστικά, σημειώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε 8 χρόνια φυλάκιση για βοήθεια σε 132 παράτυπους μετανάστες

Συντρέχουσες ποινές, με μεγαλύτερη την οκταετή ποινή φυλάκισης, επέβαλε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε κατηγορούμενο πρόσωπο, το οποίο, με...

Σεπτέμβριο η απόφαση για την παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή

Δεν θα εκδοθεί απόφαση πριν από τον Σεπτέμβριο, είπε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά...

Στους κοινωνικούς εταίρους η πρόταση ΥΠΕΡΓ για οικοδομική βιομηχανία – Θα απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη

Τη μεσολαβητική του πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, από το μέσον του 2022 μέχρι το τέλος 2027 (01/06/2022 μέχρι...

Επιστολή-διάβημα Αννίτας σε ομολόγους της για την εισβολή

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Παρασκευή επιστολή-διάβημα προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του...

Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου από τα τεχνικά προβλήματα

Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου από τα τεχνικά προβλήματα,ΑΕΟΡΔΡΟΜΙΑ λόγω ενός λογισμικού που συνδέεται με την Microsoft και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες,...

Πως απαντά το Υπουργείο Οικονομικών για τις επικρίσεις για την αύξηση μισθών στον κρατικό τομέα

Η παραχώρηση των γενικών αυξήσεων λαμβάνει υπόψη την πορεία της κυπριακής οικονομίας και το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!