Ιδέες για δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από τη κατάργηση της συμπλήρωσης των 25 ευρώ, δεν συνιστούν βελτίωση αλλά «αλλοίωση και πλήγμα στο σύστημα και το χαρακτήρα του», είπε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
«Το ΓεΣΥ αποτελεί κατάκτηση του κυπριακού λαού, αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Και τώρα πρέπει ξανά –όλοι μαζί- να το υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους επανέρχονται για να το ανατρέψουν και να παραδώσουν την υγεία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
Το κυβερνών κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ανάφερε ο κ. Στεφάνου, «δεν πίστεψε ποτέ στο ΓεΣΥ και δεν χώνεψε ποτέ το μονοασφαλιστικό και κοινωνικά αλληλέγγυο χαρακτήρα του. Τώρα επανέρχονται μαζί με τα δεκανίκια τους. Η δε Kυβέρνηση αντί να κόψει τη συζήτηση, με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αφήνει ανοιχτή την πόρτα της αλλαγής στον χαρακτήρα και στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ».
Διευκρίνισε ακόμα ότι για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι «βελτιώσεις, όπως η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που πρέπει αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ποιοτικών κριτηρίων και πρωτοκόλλων, η ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού γιατρού, η ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα και άλλα, καθώς και άλλες διορθώσεις είναι απαίτηση μας να γίνουν».
«Ιδέες όμως για δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από τη κατάργηση της συμπλήρωσης των 25 ευρώ, δεν συνιστούν βελτίωση αλλά αλλοίωση και πλήγμα στο σύστημα και το χαρακτήρα του».