26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 17:30

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Βουλή σε Συρία και Τουρκία

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της σε κάθε οικογένεια μαζί και στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που βιώνουν την απώλεια αγαπημένων τους ανθρώπων από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, εξέφρασε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ευχόμενη να κοπάσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης.

Η Αννίτα Δημητρίου μιλούσε κατά την προσέλευση της στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, όπου επέδωσε  εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τον φονικό σεισμό σε Συρία και Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, να γίνουμε μία ισχυρή αλυσίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είμαστε πραγματικά συγκλονισμένοι με τις εικόνες και τον ανθρώπινο πόνο, που δεν χωρεί σύνορα και όλα αυτά που συμβαίνουν στη Τουρκία και τη Συρία».

Ευχόμαστε συνέχισε «από στιγμή σε στιγμή και συνεχώς, να έχουμε νέες διασώσεις ανθρώπων και θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας όπως άλλωστε κάνει και πράττει κάθε φορά η Κύπρος μας».

«Το Γραφείο του Πολίτη, η Πολιτική Αμυνα και όλοι οι οργανωμένοι φορείς είναι εδώ για να στηρίξουν όπως πρέπει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» είπε και σημείωσε πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη δική της παρουσία στηρίζει όλη αυτή την αποστολή».

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε επίσης «ειλικρινή συλλυπητήρια σε κάθε οικογένεια, μαζί και στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που βιώνουν ήδη την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων και να ευχηθούμε το συντομότερο δυνατόν να κοπάσει και αυτός ο εφιάλτης».

Στις 17 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η εκστρατεία για ανθρωπιστική βοήθεια

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σεντώνας, Επίτροπος του Πολίτη, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής «για την συνδρομή της αλλά και στο πρόσωπο της τη Βουλή των Αντιπροσώπων που κάθε φορά είναι δίπλα μας στην όποια προσπάθεια».

Ανέφερε ότι «βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, η εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη την Κύπρο και σε όλες τις επαρχίες και τις ορεινές περιοχές λειτουργούν 26 σημεία. Η εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 17 Φεβρουαρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας που θα συγκεντρωθεί όπως τον λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας».

Εξήγησε πως «όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής θα ακολουθήσει η διαδικασία αποστολής υπό τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Σεντώνας, εξέφρασε ευχαριστίες «στον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων, Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και στους Δήμους οι οποίοι και σε αυτή την προσπάθεια, μας βοηθούν απίστευτα. Εάν δεν υπήρχε η βοήθεια των Δήμων δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσα πολλά σημεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας ανά το παγκύπριο» είπε.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια». «Όπως οι τεκτονικές πλάκες δεν γνωρίζουν σύνορα, έτσι και ο ανθρώπινος πόνος και η ανθρώπινη καταστροφή δεν διαχωρίζεται ανάλογα με το έθνος ή ανάλογα με τις θρησκείες», σημείωσε.

Αυτό το γεγονός, συνέχισε, «το απέδειξε πολλές φορές ο κυπριακός λαός και έτσι σήμερα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να μην διαθέσουμε όλους τους χώρους των Δήμων για τη συλλογή βοήθειας».

Όχι μόνο ο Δήμος Λάρνακας, είπε ο κ. Βύρας, «αλλά όλοι οι Δήμοι της Κύπρου, έχουν ανοίξει τα κτίρια τους και διέθεσαν το προσωπικό και τους πόρους τους για να συλλέξουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να συμβάλουμε και εμείς στο ελάχιστο, στην αποστολή των απαιτούμενων για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι κάποια βασικά πράγματα, να μπορέσουν να αντέξουν όσο περισσότερο καιρό γίνεται, μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί η ζωή τους στους ρυθμούς που γνώριζαν».

Έτοιμη να ανταποκριθεί η Πολιτική Άμυνα οποτεδήποτε χρειαστεί

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης είπε πως «η Πολιτική Αμυνα είναι η Υπηρεσία επαφής με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και γίνονται όλες οι διαδικασίες με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν. Όταν τελειώσει η προθεσμία που έχουμε θέσει, δηλαδή η επόμενη Παρασκευή, όλα τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί θα πάνε σε ένα συγκεκριμένο χώρο, είτε στη Λεμεσό είτε στη Λάρνακα, ανάλογα με το πως θα πάνε στην Συρία και την Τουρκία».

Ακολούθως, συνέχισε «θα γίνει η τελική συσκευασία σε παλετς, θα μπουν πάνω οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, το τι περιέχει το κάθε πάλετ και στη συνέχεια θα σταλούν στις πληγείσες χώρες».

Κληθείς να εξηγήσει την ακύρωση την τελευταία στιγμή της αποστολής της Πολιτικής Αμυνας από την Κύπρο στην Τουρκία, ο κ. Λιασίδης είπε ότι «εμείς είχαμε θέσει την ομάδα μας, η οποία είχε πιστοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Insarag των Ηνωμένων Εθνών, στην διάθεση της Τουρκίας».

«Στην αρχή έγινε αποδοχή, είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποστολή μας και τελικά χθες το απόγευμα είδαμε ότι μπήκε στο σύστημα επικοινωνίας πως σταματά η αποστολή, γιατί απορρίφθηκε η ιδέα να πάει η Κύπρος στην Τουρκία», ανέφερε.

Εμείς, συνέχισε «βλέπουμε το θέμα ανθρωπιστικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε πανέτοιμοι και οποτεδήποτε χρειαστεί θα ανταποκριθούμε. Θα συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε, για μας δεν αλλάζει κάτι, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την κατάσταση ανθρωπιστικά και επιχειρησιακά».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει περίπτωση η αποστολή να μεταβεί στη Συρία αντί στην Τουρκία ο Παναγιώτης Λιασίδης απάντησε πως «αυτό δεν το ξέρουμε».

«Αν υπάρχει ανάγκη, αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και αποφασίσει το κράτος θα δούμε» είπε και σημείωσε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας ζητηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Προώθηση τροποποίησης για ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην...

Ενώπιον Κακουργιοδικείου δύο πρόσωπα για τον εντοπισμό οπλισμού στην Βορόκληνη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου, θα παρουσιαστούν δύο πρόσωπα ηλικίας 46 και 35 ετών τα οποία είναι ύποπτα...

Μάχη για τη ζωή δίνει 30χρονος μοτοσυκλετιστής – Συγκρούστηκε με φορτηγό

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. 29 Μαΐου στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 10.00, 30χρονος μοτοσυκλετιστής καθώς...

Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ στην Αθήνα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!