19.8 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 18:27

Έξω από το κτήριο του ΟΑΥ οι φυσιοθεραπευτές – Τι ζητούν

Σε ολοήμερη στάση εργασίας κατέρχονται από το πρωί οι φυσιοθεραπευτές ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΟΑΥ, οι φυσιοθεραπευτές κρατώντας πανώ, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την στασιμότητα που, που όπως αναφέρουν, επικρατεί στον κλάδο τους.

Υπόμνημα των διαμαρτυρομένων φυσιοθεραπευτών παραδόθηκε στην Διευθύντρια του Οργανισμού Μαρία Κυθρεώτου, η οποία τους κάλεσε σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, σύμφωνα με την Πρόεδρο τους, Ειρήνη Ζαννέττου, διαφωνεί με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις φυσιοθεραπείες. Αυτό που ζητούν είναι ο σωστός υπολογισμός των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ πρόσφατα, η κ. Ζαννέττου είπε ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε στον ΟΑΥ και του το αποδείξαμε, ότι ο προϋπολογισμός που υπολογίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο σύστημα, τέλος του 2020, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία. Κάναμε ολόκληρο αγώνα πέρσι για να φθάσει τέλος του χρόνου και να παραδεχθεί ο ΟΑΥ ότι έκανε λάθος, να έρθει να μας δώσει ένα ποσό αναδρομικά και να έρθει να μας δώσει ένα καινούργιο προϋπολογισμό στην φυσιοθεραπεία για το 2023».

Από τον Δεκέμβριο τους λέμε, συνέχισε, ότι τα χρήματα που δίνονται δεν είναι προς τους φυσιοθεραπευτές αλλά στους δικαιούχους για να κάνουν φυσιοθεραπεία ενώ ο αριθμός των μονάδων που υπολογίζεται από τον Οργανισμό ότι είναι οι ανάγκες του κόσμου, πραγματικά είναι «μη ρεαλιστικός».

Η κ. Ζαννέτου είπε ότι άρχισε να διαφαίνεται από τον Ιανουάριο ότι παρόλο που μπήκαν κάποια εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, οι ανάγκες του κόσμου ήταν πολύ περισσότερες.

Σημείωσε ότι ο Σύλλογος προσέλαβε επιδημιολόγο που προέβη σε έρευνα και το ότι απέδειξαν στον ΟΑΥ ότι ο τρόπος που βλέπει το όλο ζήτημα είναι «λανθασμένος».

Προχωρά μήνας με τον μήνα, συνέχισε η κ. Ζαννέττου, και ο όγκος της δουλειάς της φυσιοθεραπείας αυξάνεται ενώ ο ΟΑΥ μειώνει την τιμή της μονάδας μας.

«Επικαλούνται ότι είναι ύποπτος ο όγκος της δουλειάς, πως γίνονται καταχρήσεις. Οι φυσιοθεραπευτές δεν έχουν να κάνουν με την συνταγογράφηση αλλά έχουν να κάνουν με παραπομπές που φθάνουν από ειδικούς. Εμείς θέλουμε τον σεβασμό του ΟΑΥ, θέλουμε να είμαστε συνεργάτες του και δεν ζητιανεύουμε ούτε ζητάμε κάτι παράλογο», πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μόνικα Κυριακού παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού επί του θέματος, αναφέροντας ότι έχει προσκληθεί για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος σε συνάντηση ώστε να συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία εκκρεμούν και προβληματίζουν κι εμάς και τον Σύλλογο.

Μέχρι αυτή την στιγμή, σημείωσε, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση, ευελπιστούμε στην θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα μας κι από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.

«Σίγουρα, με την μη πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης ή διαλόγου είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν εξελίξεις στην επίλυση των προβλημάτων. Οπότε είναι σημαντικό να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι ούτως ώστε να εφαρμοστούν οι λύσεις που είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακού επεσήμανε ότι ο Οργανισμός θεωρεί ότι οι ανάγκες των δικαιούχων όσον αφορά διαγνώσεις, που έχει αποφασίσει να εντάξει στον κατάλογο των διαγνώσεων που δικαιούνται να λάβουν φυσιοθεραπεία εντός ΓεΣΥ, είναι τέτοιοι οι αριθμοί που καταλήγουν στα φυσιοθεραπευτήρια, γεγονός που δεν αντιπροσωπεύουν στην ολότητα τους περιστατικά, τα οποία πράγματι τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

«Εντοπίζουμε παραδείγματα, όπου ασθενείς που δεν πάσχουν από τις καταστάσεις, τις οποίες ο Οργανισμός έχει εντάξει στο πακέτο υπηρεσιών για την φυσιοθεραπεία, λαμβάνουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και ως εκ τούτου αυτό οδηγεί σε μια αύξηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φυσιοθεραπευτές και κατά συνέπεια μια μείωση της αποζημίωσης τους από την στιγμή που ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός», σημείωσε.

Οπότε αυτό που ζητούμε από τον Σύλλογο, συνέχισε, είναι να βοηθήσει τον Οργανισμό ούτως ώστε να εμπλουτίσει τα μέτρα που έχει ο Οργανισμός, με αποτέλεσμα στους φυσιοθεραπευτές να καταλήγουν άτομα που πάσχουν πράγματι από τις καταστάσεις τις οποίες χρειάζονται να λάβουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και κατά συνέπεια οι φυσιοθεραπευτές να πληρώνονται με τον τρόπο με τον οποίο είχαμε συμφωνήσει.

Δεν μπορεί όμως συνεχώς ο Οργανισμός, είπε η κ. Κυριακού, να ανταποκρίνεται με αύξηση του προϋπολογισμού σε κάθε αύξηση των δικαιούχων που επισκέπτονται τους φυσιοθεραπευτές «γιατί όλες αυτές οι επισκέψεις, εμείς δεν θεωρούμε – όπως και οι γιατροί που δίνουν τα παραπεμπτικά – ότι είναι επισκέψεις που αφορούν διαγνώσεις που εντάσσονται στο πακέτο».

Ανέφερε επίσης, ότι ο Οργανισμός συνεχίζει με την λήψη μέτρων που είναι απαραίτητα προκειμένου να ρυθμιστούν οι υπηρεσίες. «Σκοπεύουμε να τα εμπλουτίσουμε και στο εγγύς μέλλον κι αν και εφόσον προηγηθεί και συνάντηση με τους φυσιοθεραπευτές και εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο, αυτό θα ήταν το ιδανικό», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality

Σημαντικοί παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς τιμήθηκαν κατά την τελετή βράβευσης των πρώτων «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards",...

Με τον ντέρμπι Ανόρθωσης-Αποέλ αρχίζει η Β’ φάση του πρωταθλήματος

Με τους αγώνες της δεύτερου ομίλου αρχίζει το Σάββατο η Β’ φάση του πρωταθλήματος , του παγκυπρίου πρωταθλήμτος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας. Στην πρώτη αναμέτρηση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!