9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023 | 3:27

Έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο και διαμαρτυρήθηκαν οι λατόμοι – «Μας κοροϊδεύετε δέκα χρόνια» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Έκλεισαν για δύο ώρες τον δρόμο και διαμαρτυρήθηκαν οι εταιρείες κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης στην επαρχία της Πάφου.

Η Όλγα Αθηνοδώρου, εκπρόσωπος των εταιρειών, δήλωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας Πάφου και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Μας κοροϊδεύετε δέκα χρόνια», «Προειδοποιητική απεργία» και «Μένει η Πάφος χωρίς αδρανή υλικά».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων Αντώνης Λατούρος, δήλωσε πως οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας Πάφου και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου.

Όπως είπε, στην υφιστάμενη λατομική ζώνη έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και οι συνάδελφοι του έχουν ξεκινήσει από το 2007 την προσπάθεια για κάποιες επεκτάσεις, για να προσθέσει πως έχουν φτάσει «στο και πέντε».

Είπε ότι στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα έμπαινε μια νέα λατομική ζώνη, η οποία ξεκίνησε έχοντας μια μεγαλύτερη έκταση ενώ «έχει συρρικνωθεί τρείς φορές». Τον περασμένο Ιούνιο, συνέχισε, κατέληξαν σε ένα τελικό σχέδιο «και μας διαβεβαίωναν όλοι ότι θα έμπαινε στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα». «Με έκπληξη ωστόσο είδαμε στο τέλος Αυγούστου ότι η γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος απαγόρευε βασικά τη νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου» συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα είπε πως στην Ευρώπη  η μέγιστη απόσταση που μεταφέρονται αδρανή υλικά είναι τα 50 χιλιόμετρα για μείωση των ρύπων. Δεν θα δεις ένα λατομείο στα 100-150 χιλιόμετρα από το Παρίσι ή το Βερολίνο, είπε, για να πρσθέσει ότι στην Κύπρο «θέλουν να μεταφέρουμε τα υλικά από άλλες επαρχίες και να μην έχουμε λατομικές ζώνες στην Πάφο».

«Για εμας αυτό είναι απαράδεκτο» είπε, σημειώνοντας πως πολιτική του Συνδέσμου είναι «να είμαστε αυτάρκεις λατομικών υλικών σε όλες τις επαρχίες».

Ο κ. Λατούρος σημείωσε πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Είμαστε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε, διότι αυτή η βιομηχανία προσφέρει αυτό το αναγκαίο αγαθό» ανέφερε.

Ο Χρίστος Αθηνοδώρου, μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης Πάφου, ανέφερε πως έχουν μείνει χωρίς λατομικά υλικά στην επαρχία. Αναφέρθηκε σε έργα, όπως είναι οι κυματοθραύστες, η επέκταση του λιμανιού στο Λατσί και ο αυτοκινητόδρομος της Πόλης Χρυσοχούς, για να σημειώσει πως χρειάζονται τόνοι αδρανών υλικών «και δεν έχουμε τίποτα».

Μίλησε ακόμη για «κούφιες υποσχέσεις» Υπουργών ενώ αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε ότι θα ανακοινώσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, στο οποίο δεν περιέχεται λατομική ζώνη.

«Ενώ οι συμφωνίες μας με τον Υπουργό Γεωργίας ήταν ότι τα 150.000 μέτρα, να γίνουν 300.000 μέτρα για να μην ενοχληθεί μια νυχτερίδα που λέγεται νυχτοπάππαρος, μετά δεχτήκαμε περαιτέρω συρρίκνωση στα 200.000 μέτρα για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να ενοχληθεί νυχτερίδα». Δυστυχώς, συνέχισε «με έκπληξη βλέπουμε ότι έχουν καταργήσει τελείως την λατομική ζώνη».

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε, μετά την διευθέτηση συνάντησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή. Οι εταιρείες αξιώνουν την παραχώρηση νέων ζωνών για εξαγωγή των πρώτων υλών για την κατασκευή του σκυροδέματος.

Η σημερινή κινητοποίηση περιέλαβε το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Λεμεσού και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το πρωί. Οι κατασκευαστές σκυροδέματος και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λατομεία διαμαρτύρονται για πολύχρονη καθυστέρηση στον καθορισμό νέων ζωνών, τη στιγμή που, όπως λένε, τα αποθέματα στις υφιστάμενες έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στρατιωτικό όχημα των Τούρκων εισήλθε στη νεκρή ζώνη Αγίου Δομετίου – Το έδιωξε η Ουνφικύπ

Σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα λόγω εισόδου το απόγευμα ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη...

Προϊόντα με επιτόκιο μέχρι 3.25% ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)

Προθεσμιακά προϊόντα, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας με το επιτόκιο να φθάνει μέχρι και το 3,25% για 12 μήνες, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της...

Κέρδη στο ΧΑΚ με έντονο ενδιαφέρον για μετοχή Malloupas & Papacostas

Στα κέρδη επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες της Τρίτης, με τον όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στο €1.442.739,...

Δείτε ποιες οικοδομές κήρυξε επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας

Αριθμό οικοδομών έχει κηρύξει ως επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα τηλέφωνα...

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο που θα σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω του...

Διπλάσιος αριθμός πολεοδομικών αιτήσεων την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου

Συνολικά 2.595 αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο  με τη λήξη της πρόνοιας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW