Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔΑΔ), περιλαμβανομένης αυτής για την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, εκφράζοντας την ίδια ώρα βαθιά ανησυχία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου.
Σε παρέμβασή του σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως “καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος το παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στις 8 Οκτωβρίου 2020, με στόχο της δημιουργία νέων και επικίνδυνων τετελεσμένων επί του εδάφους, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών”.
Πρόσθεσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρο στην αντίδρασή του μέσω της Δήλωσης που εκδόθηκε από τον Πρόεδρό του, ζητώντας αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης. Ως προς αυτό, είμαστε επίσης ευγνώμονες προς τη ΓΓ του ΣτΕ για την ξεκάθαρη δήλωσή της για αυτό το θέμα, επεσήμανε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “είναι συλλογικό μας καθήκον να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέσω της Επιτροπής Υπουργών, για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων” του ΕΔΑΔ, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν διακρατικές προσφυγές, σημειώνοντας πως μια τέτοια είναι και η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου ενάντια στην Τουρκία, η οποία δεν συμμορφώθηκε μέχρι σήμερα με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, το οποίο όπως επεσήμανε είναι πρώτα και κύρια ανθρωπιστικής φύσεως. “Αποτελεί ντροπή το ότι η τύχη των μισών αγνοουμένων της Κύπρου παραμένει αδιευκρίνιστη τα τελευταία 46 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή. Ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί αντανάκλαση του διεθνούς συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο όλοι επιθυμούμε”, σημείωσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης καταδίκασε επίσης με αποφασιστικό τρόπο όλες τις μορφές τρομοκρατικών επιθέσεων και ρητορικής μίσους και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Κύπρου στη Γαλλία και στην Αυστρία μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εκεί, όπως είπε.
“Η Κύπρος είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη”, υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε πως αποτελεί πρόκληση για τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αρχών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και συλλογικά. “Ενώ η πανδημία έχει αποδείξει το πώς διασυνδέονται οι κρίσεις, η αντίδρασή μας παραμένει δυστυχώς αποσπασματική. Η διεθνής συνεργασία είναι η μόνο οδός για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών έκτακτων προκλήσεων”, υπογράμμισε.
Επίσης επαναβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα παραμείνει δεσμευμένη στην υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αξιών που αυτό ενσαρκώνει και προβάλλει σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
Σημειώνεται πως την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ ασκεί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης επαίνεσε για τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες της.