Παρά τις ευχές όλων μας για ένα καλύτερο έτος, το 2021, τα μεγάλα προβλήματα και οι βαθιές πληγές που άφησε η προηγούμενη χρονιά είναι μπροστά μας. Αυτό δεν το συνειδητοποιεί μόνο η κυβέρνηση που πρέπει να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο προβλημάτων, αλλά και οι απλοί πολίτες που γνωρίζουν ότι το 2021 δεν θα είναι ένα εύκολο έτος.
Ξεκινώντας από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο ρόδινα, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες μέρες σε ψηλά επίπεδα (τριψήφιο νούμερο), ενώ οι αντοχές των νοσοκομείων είναι σε οριακό σημείο. Για αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα προστασίας του πληθυσμού, κάτι που θα φανεί κατά πόσον θα αποδώσει.
Ελπίδα για ανατροπή της υγειονομικής κατάστασης και ελέγχου της πανδημίας, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, κάτι που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα.
Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι τα μεγάλα προβλήματα που άρχισε να εμφανίζει η οικονομία. Το μεν κράτος άρχισε να μετρά τις αντοχές του, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ο δε ιδιωτικός τομέας βλέπει μπροστά του νέες δυσκολίες που αφορούν την έλλειψη ρευστότητας χρήματος, αδυναμία αποπληρωμής δανείων και ίσως συντήρησης του προσωπικού του.
Αυτή η εικόνα, αν συνεχιστεί, θα αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας που ήδη κινούνται σε διψήφιο αριθμό και ίσως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες.
Και ενώ είμαστε μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2021. Οι επαφές και οι διεργασίες των τελευταίων ημερών του 2020, έδωσαν κάποια θετικά σημάδια εξεύρεσης πλειοψηφίας για ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά ακόμα να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Η αφορμή που προκαλεί τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή οι έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, είναι ακόμα ένα κεφάλαιο που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το 2021. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Καλογήρου για το θέμα δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σκιές άρχισαν να αφήνονται και για την Ερευνητική Επιτροπή που συγκρότησε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Το θέμα αυτό, όπως και άλλα, θα πυροδοτήσουν το πολιτικό σκηνικό, το οποίο λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου, προβλέπεται ότι θα είναι δηλητηριασμένο και συγκρουσιακό.
Πέραν τούτων, τη νέα χρονιά θα έχουμε μπροστά μας τα νέα δεδομένα στο κυπριακό που αφορούν τη θέση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού, έστω κι’ αν τα ΗΕ και η Τζ. Λουτ ετοιμάζουν για το τέλος Φεβρουαρίου άτυπη 5μερή διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων για το κυπριακό.
Συναφές με το κυπριακό είναι και το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Με δεδομένο ότι η πανδημία θα το επιτρέψει και οι εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν το ερευνητικό πρόγραμμα τους (είπαν ότι θα το κάνουν από το β΄ εξάμηνο του 2021), τότε θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας.
Είναι φανερό ότι το 2021 έχει μπροστά του πολλά αγκάθια. Αγκάθια που δεν απαιτούν μόνο σωστή διαχείριση, αλλά και λύσεις.
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού nomisma που κυκλοφορεί