Με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο απλά δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το επίτευγμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), αλλά αντιθέτως θέλουμε να το ισχυροποιήσουμε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της Συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, κατά την οποία έγινε συζήτηση για την αναπομπή.
Όπως εξήγησε, ο ΠτΔ προέβη στη συγκεκριμένη αναπομπή, γιατί «η συγκεκριμένη οντότητα που λέγεται ‘Ακάμας’ έπρεπε να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, έπρεπε να παραμείνει ως ξεχωριστή οντότητα συμπλέγματος κοινοτήτων και όχι να τριχοτομηθεί με τον τρόπο τον οποίο διαλαμβάνει η συγκεκριμένη ψήφιση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση».
«Πέραν τούτου, έχουμε καταθέσει την ανησυχία μας ότι μέσα από τη συγκεκριμένη ψήφιση, επεξηγώντας τους λόγους της αναπομπής, ο Δήμος Πέγειας αποψιλώνεται ουσιαστικά πληθυσμιακά, αφού από τις σχεδόν 17000 πληθυσμό που του αποδόθηκε με την κυβερνητική πρόταση, μειώνεται γύρω στις 7000, κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας», είπε ο Υπουργός. «Είναι ένα δείκτης που είναι εξαιρετικά σημαντικός όσον αφορά τα θέματα βιωσιμότητας», εξήγησε ο κ. Νουρής.
Πρόσθετα για τον Δήμο Πέγειας υποστήριξε ότι «η ενίσχυση με επαγγελματικά υποστατικά που του είχαμε προσδώσει μέσα από τη συνένωση με τις κοινότητες της Χλώρακας και της Έμπας, με 1630 επαγγελματικά υποστατικά, τα οποία αριθμητικά μειώνονται δραστικά με τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, θα του δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα».
Κοινά χαρακτηριστικά
«Ως εκ τούτου, η επιχειρηματολογία μας ως Κυβέρνηση στρέφεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή που λέγεται περιοχή ‘Ακάμας’, η οποία μέχρι σήμερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, οριοθετείται από τις οκτώ κοινότητες, από τα διοικητικά όρια των οκτώ συγκεκριμένων κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων αυτών λέγοντας ότι αυτά είναι κοινωνικοοικονομικά, το ανάγλυφο της περιοχής, η αγροτική τους ανάπτυξη, οι γεωργικές τους καλλιέργειες, η γεωργοκτηνοτροφία τους, και όχι μόνο.
«Η περιοχή της Λαόνας αποτέλεσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια το αντικείμενο συζήτησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και έχουμε αισίως φτάσει στο καταληκτικό στάδιο της συγκρότησης της μετεξέλιξης του Σχεδίου που υπήρχε προηγουμένως, σε Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, αφενός μεν ανάδειξης του δασικού πάρκου της περιοχής και αφετέρου ενίσχυσης της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων κοινοτήτων», είπε.
Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία έγινε από την πλευρά της Βουλής, ανατρέπει ολοκληρωτικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό και σημείωσε ότι τα νομικά θέματα έχουν επεξηγηθεί από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Εσωτερικών.
Διαφωνία κυβέρνησης και για άλλες οντότητες
Τόνισε δε ότι υπήρχε η διαφωνία της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά διευθετήσεις και με άλλες οντότητες που έχουν διαφοροποιηθεί κατά το στάδιο της ψήφισης του νομοσχεδίου, παρά ταύτα σημείωσε πως «κρίνοντας ακριβώς ότι δεν θέλουμε να τορπιλίσουμε τη μεγαλεπήβολη αυτή προσπάθεια της μεταρρύθμισής της ΤΑ, εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας μόνο στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο υπάρχουν σωρεία ιδιαιτεροτήτων που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη οντότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
«Με την τριχοτόμηση της περιοχής της Λαόνας που έχει επισυμβεί με τη συγκεκριμένη ψήφιση, η συγκεκριμένη περιοχή αντί να διέπεται από ένα ενιαίο Τοπικό Σχέδιο, ουσιαστικά θα διέπεται από τέσσερα πολεοδομικά σχέδια: το Σχέδιο Πάφου, το Σχέδιο Πέγειας, το Σχέδιο Ακάμα και το Σχέδιο Υπαίθρου. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την αναπτυξιακή πολιτική, την υλοποίηση των έργων υποδομής στη συγκεκριμένη περιοχή, πρόσθεσε.
Ενημέρωσε ότι είχαν καταλήξει σε διευθέτηση και όσον αφορά τις πολλές ιδιωτικές περίκλειστες περιουσίες στον Ακάμα που ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Με τη συγκεκριμένη διευθέτηση «θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα αφού ξανά δεν θα μπορούμε να δώσουμε λύση στις περιουσίες αυτών των ανθρώπων», όπως είπε.
Την ίδια ώρα, η σειρά εμπειρογνωμόνων που έχουν μετακληθεί και έχουν συνεισφέρει στη διαφοροποίηση και ετοιμασία του Σχεδίου του Ακάμα που το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα σχέδιο αειφόριας, προφανώς έχουν διαφορετική άποψη, αφού όπως έχει εκπονηθεί συνάδει απόλυτα με την ευρωπαϊκή οδηγία 9243 που διέπει τη λειτουργία του δασικού πάρκου, ανάφερε ο Υπουργός.
«Με τον τρόπο με τον οποίο έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη δική μας εκτίμηση, αναιρεί όλες αυτές τις συγκλήσεις και πρόσθετα δημιουργεί πιέσεις για εντατικοποίηση της ανάπτυξης στις συγκεκριμένες ευαίσθητες περιοχές αφού εντάσσει κοινότητες του Ακάμα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχω αναφέρει μέσα σε έναν Δήμο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό, τον Δήμο της Πέγειας», είπε.
Αστυφιλία
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «επιδεινώνεται σαφέστατα το πρόβλημα της αστυφιλίας, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με τα συγκεκριμένα σχέδια τα οποία προάγει στις ορεινές μας και μειονεκτικές περιοχές, αφού με τον τρόπο που έγινε η χωροθεσία των κοινοτήτων εντός του Δήμου της Πέγειας, θα δίνονται κίνητρα ουσιαστικά στους κατοίκους της συγκεκριμένης οντότητας να κινούνται προς το αστικό κέντρο, που είναι η Πέγεια, αντί να παραμείνουν στις κοινότητες».
«Άρα για μια σειρά πολλών επιχειρημάτων, θεωρούμε ότι η αναπομπή του ΠτΔ, όχι απλά είναι βάσιμη, αλλά είναι μέτρο ενίσχυσης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και βεβαίως αυτή μας η προσπάθεια πόρρω απέχει από αυτό που ακούστηκε περί πολιτική σκοπιμότητας», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Πολιτική σκοπιμότητα
Υποστήριξε ακόμα ότι, πολιτική σκοπιμότητα μπορεί να αποδοθεί σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. «Πολιτική σκοπιμότητα είναι να προσπαθείς να προβάλεις τη δημιουργίας μιας νέας οντότητας μιας νέας οντότητας, εν προκειμένω του Δήμου Πέγειας, όταν ξέρεις ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητά του με τη συγκεκριμένη πρόταση, όταν τριχοτομείς αδικαιολόγητα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, τη συγκεκριμένη περιοχή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όταν δίνεις αναπτυξιακά δικαιώματα σε μια περιοχή που όλοι μας τη χαρακτηρίζουμε ‘περιοχή φυσικής καλλονής’», συμπλήρωσε.
«Θέλω να πιστεύω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενεργώντας μέσα στον τρόπο που όλους αυτούς τους μήνες από κοινού φτάσαμε σε πολλές συναινέσεις για να δημιουργήσουμε ακριβώς αυτό το επίτευγμα, γιατί πρόκειται περί επιτεύγματος, που ονομάζεται μεταρρύθμιση ΤΑ, θα λειτουργήσει και την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, προσδίδοντας στο εθνικό πάρκο της Κύπρου όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία για χρόνια προσπαθούμε να προσδώσουμε, και ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει», είπε ο Υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση ότι το 30% της περιοχής Πέγειας βρίσκεται εντός του ‘Ακάμα’ και κατά πόσο το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα περιλαμβάνει ένα κομμάτι από τον Δήμο της Πέγειας, ο Υπουργός απάντησε ότι «πολύ πιο εύκολο να κάνεις διαχείριση σε ένα κομμάτι γης το οποίο ανήκει και διέπεται από συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο και να βάλεις ειδική απαγορευτική ρύθμιση για συγκεκριμένες αναπτύξεις, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν συνειδητά επιλέγεις να δημιουργήσεις μια περιοχή την οποία εκ προοιμίου την προϊδεάζεις και την έχεις μελετήσει και έχεις καταθέσει πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις τεχνοκρατών από την Κύπρο, αλλά και εξωτερικό, και θέλεις συνειδητά να εφαρμόζονται στην ίδια αυτή περιοχής τέσσερις διαφορετικές νομοθεσίες».
Άλλο είναι η διαχείριση ενός υφιστάμενου θέματος, είπε, και άλλο να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια καινούρια οντότητα με αυτό τον τεράστιο κατακερματισμό που θα δημιουργήσει δυσκολίες.
Προηγούμενο
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η αναπομπή του νόμου θα προκαλέσει προηγούμενο και για άλλες περιοχές, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρη η μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο Υπουργός είπε ότι καταρχήν κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το δημοκρατικό δικαίωμα του οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε στάδιο και χρόνο, να προχωρήσει σε τροπολογίες επί νομοθεσιών που υφίστανται.
Αυτό που επεξηγήθηκε και από την Νομική Υπηρεσία του κράτους είναι ότι απαιτείται η συναίνεση της εκτελεστικής εξουσίας για μια σειρά από θέματα. Δίνοντας το παράδειγμα για τον διαχωρισμό του Δήμου Πάφου με τον Δήμο της Γεροσκήπου, είπε ότι ενώ η κυβέρνηση διαφωνούσε, δεν έχουν προσβάλει το εν λόγω θέμα.
«Αποδεικνύουμε ότι είμαστε υπέρμαχοι της καλύτερης δυνατής εφαρμογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα που ενδεχόμενα να μας οδηγούσαν σε επικίνδυνες ατραπούς», είπε και πρόσθεσε ότι «εκεί και όπου συνεκτιμήσαμε ότι μπορούν να επιλυθούν με άλλες προσπάθειες τα συγκεκριμένα προβλήματα, επιλέγηκε να μην υπάρχει αναπομπή. «Στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι είναι ολιστικό το πρόβλημα και για αυτό ο ΠτΔ επέλεξε να προχωρήσει σε αναπομπή», υπογράμμισε.
Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση ότι το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και πως δεν θεωρείται κάτι επίσημο, ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι κάτι ανύπαρκτο, αλλά έχει διαμορφωθεί με σωρεία συζητήσεων, διαβουλεύσεων, επισκέψεων και εμπλοκής πάρα πολλών φορέων.
«Όλοι αυτοί έχουν συνδιαμορφώσει κάτω από την ομπρέλα του Πολεοδομικού Συμβουλίου, το συγκεκριμένο σχέδιο», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι το σχέδιο είναι στο τελικό στάδιο και απομένει μόνο το θέμα της περιβαλλοντικής γνωμοδότησης για να δημοσιευτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ταμείο Ανάκαμψης
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει εκ προοιμίου ότι με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΤΑ, θα ήθελε τον Υπουργό Εσωτερικών να επεξηγήσει το σκεπτικό της όποιας ψήφισης.
Ο Υπουργός είπε θα κληθεί να αιτιολογήσει στην ΕΕ τις αλλαγές που έχουν γίνει, υποστηρίζοντας ότι αλλαγές δεν θεωρούνται μόνο οι συμπλεγματοποιήσεις και οι συνενώσεις των Δήμων, αλλά και «οι σοβαρότατες μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον περί επαρχιακών συμπλεγμάτων που θεωρώ ότι όντως είναι εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές, και μάλιστα εξόχως μεταρρυθμιστικές».
«Θέλω να ελπίζω ότι θα μου δοθεί η δυνατότητα να έχω ένα λιγότερο πρόβλημα με την απόφαση της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη όσον αφορά το θέμα του Ακάμα», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ασκός του Αιόλου
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως «η προσπάθεια που καταβάλαμε συλλογικά, κοινοβούλιο, εκτελεστική εξουσία και Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για να υπερψηφιστεί μετά από μια δεκαετία η αναγκαία μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν επαρκεί μπροστά σε συγκεκριμένα συμφέροντα», υποστηρίζοντας πως η ίδια η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίθει από ανακρίβειες και έωλα νομικά επιχειρήματα.
«Επί της ουσίας του ζητήματος, από την πρώτη στιγμή απευθύναμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή γιατί γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και έχει ανοίξει γιατί σειρά τοπικών αρχών που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αντλώντας δυστυχώς επιχειρηματολογία και από την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να οδηγήσουν στα δικαστήρια συνολικά την αναπομπή», δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως ενδέχεται «να πάει στράφι όλη αυτή η προσπάθεια που συλλογικά καταβάλαμε για να υπερψηφιστεί μια μεταρρύθμιση».
Αναφέροντας πως το ΑΚΕΛ θα απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, «η οποία τελεσίδικα θα θέσει ταφόπλακα στην προσπάθεια μεταρρύθμισης».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκκας δήλωσε πως μετά από μια πρόχειρη τροποποίηση και μια επιλεκτική ευαισθησία ένα μήνα πριν την οδήγηση στην Ολομέλεια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης «κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, και όχι για τους λόγους που επικαλούνται, είτε αφορά την Κυβέρνηση, είτε αφορά τον Υπουργό, προχώρησαν σε μία τροποποίηση, η οποία ενώ αναγνωρίζει ότι οι κοινότητες του Ακάμα αριθμούν τις οκτώ, κατάφεραν να τις διχοτομήσουν, τοποθετώντας τις τέσσερις στον Δήμο Πέγειας και τις άλλες τέσσερις στον Δήμο Χρυσοχούς».
«Άρα τα ερωτήματα θα πρέπει να γίνουν σε αυτούς που με τόσο προχειρότητα αποφάσισαν να διχοτομήσουν τις κοινότητες του Ακάμα έχοντας το θράσος να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε αυτή την Κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι δεν θα πρέπει από μία λογική με σημαντικό νομικό έρεισμα αναπομπής να κινδυνολογούμε για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε σχετικά, καταλήγοντας πως ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, «ένα πρόγραμμα που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα από τη μεγάλη εικόνα και όχι μέσα από πρόχειρες τροπολογίες, αποφάσεις και αντιλήψεις».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα για μερική αναπομπή των νομοθεσιών που αφορούν στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. «Πρόκειται για επιλεκτική ευαισθησία της εκτελεστικής εξουσίας η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και ναρκοθετεί την προσπάθεια εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε, αναφέροντας πως πλέον με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία «οντότητες οι οποίες έχουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις με τις μεταρρυθμιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τις ίδιες μπορούν να θεμελιώσουν τις δικές τους διαφορετικές αξιώσεις».
«Η συγκεκριμένη αναπομπή αποτελεί εχθρική κίνηση προς τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προέβησαν σε σημαντικούς συμβιβασμούς για να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις και να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος σκοπός της μεταρρύθμισης. Για αυτό ως ΔΗΚΟ κάνουμε ύστατη έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία να αποσύρει την αναπομπή και να μη θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τις συνέπειες», δήλωσε σχετικά.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας σημείωσε πως με την αναπομπή που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφήνονται ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αναπομπή αυτή γιατί δίνονται ισχυρισμοί οι οποίοι ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις, πλην όμως για αυτά δεν έχει γίνει αναπομπή».
«Φυσικά είναι δικαίωμα του Προέδρου να αναπέμψει όποιο κομμάτι θέλει, το κυριότερο όμως που μας απασχολεί είναι τι γίνεται σε περίπτωση που η αναπομπή δεν πετύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει δύο επιλογές, είτε να αναφέρει τον νόμο, είτε να υπογράψει τον νόμο παρά τις αρχικές του διαφορετικές απόψεις», συνέχισε ο κ. Μουσιούττας, συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση αναφοράς του νόμου «έχουμε ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία πως η αναφορά γίνεται για όλον τον νόμο, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει νόμος, δεν θα υπάρχει μεταρρύθμιση μέχρι να εκδικαστεί στο δικαστήριο. Αυτό το απευχόμαστε, εύχομαι και ελπίζω μέχρι εκείνη την ώρα να γίνουν σοφότερες σκέψεις από όλους μας».
Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων τοποθετήθηκε η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία υποστήριξε πως η «επιλεκτική ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνηση μόνο για ένα δήμο και που μάλιστα δεν είναι επιπλέον δήμος όπως άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός των Εσωτερικών, υποσκάπτει την προσπάθεια που έχει κάνει η Βουλή για να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην πραγματικότητα έχει ναρκοθετήσει μία προσπάθεια χρόνων χωρίς όμως να μας πείσει ότι πραγματικά η έγνοια της κυβέρνησης είναι η σωστή εφαρμογή και η βιωσιμότητα των δήμων».
«Θεωρούμε ότι είναι άλλα τα κίνητρα, εμείς ως Οικολόγοι εκείνο που προσπαθήσαμε με συναίνεση με όλους του συναδέλφους είναι να προχωρήσουμε το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί θεωρούμε ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες οι Κύπριοι δικαιούνται να έχουν μία τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα προωθεί την ευημερία τους και η ευημερία τους άπτεται και της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, την οποία βάλαμε μέσα στο νομοσχέδιο», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως «τα πολιτικά κόμματα ανέλαβαν την ευθύνη και υπήρξε πολιτικό κόστος για πολλούς από εμάς να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και προσπαθεί να βγάλει τη Βουλή περίπου ανεύθυνη, η μόνη που είναι υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση, και ανοίγει ξανά το θέμα, ένα θέμα το οποίο η ίδια η Κυβέρνηση το συνέδεσε με θέματα κονδυλίων της ΕΕ».
«Ξέρω δήμους οι οποίοι, βάσει της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα επιχειρήματα με τα οποία επικαλείται ότι ήταν αντισυνταγματική η άποψή μας για το θέμα των ορίων του Δήμου Πέγειας, θα προσφύγουν στο δικαστήριο. Την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει θα έχει αυτή η Κυβέρνηση, η οποία θεωρώ ότι με κίνητρα τα οποία γνωρίζει εκείνη θέλει να ελέγξει το τι θα γίνει στην περιοχή», συμπλήρωσε επί του θέματος.
«Ως Οικολόγοι κοιτάζουμε τους πολίτες της Κύπρου στα μάτια και τους λέμε ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε μία τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα σας δίνει εξηγήσεις, θα διέπεται από διαφάνεια, θα αναλαμβάνει την ευθύνη της απέναντί σας για το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας όσον αφορά αναπτύξεις και περιβάλλον και κλιματική αλλαγή», είπε. «Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή, να μην την αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να έχουμε τις επόμενους μήνες τη μεγαλύτερη συναίνεση γιατί αυτή τη στιγμή ο τόπος μας, αλλά και η περιοχή και το παγκόσμιο έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», κατέληξε η κ. Ατταλίδου.