Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αλλά διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Τσιμίλλης έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία αναλύθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις και παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα στο Κυπριακό, ένας άξονας ως προς τον οποίο, όπως είπε, όλα τα κόμματα συμφωνούν.
Προσέθεσε πως κατατέθηκαν και προσεγγίσεις σε κάποιο βαθμό διαφορετικές πέρα από τη γενική συναίνεση και σημείωσε πως η εμπλοκή της ΕΕ με κανένα τρόπο δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας παράλληλα πως και τα ΗΕ δεν μπορούν να προωθήσουν μία ρύθμιση που να αντιβαίνει προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ο ρόλος της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία, όταν αυτή ξεκινήσει, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε το οποίο να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Τσιμίλλης είπε επίσης ότι το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε και έναν επιπλέον προβληματισμό σε σχέση με την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, σημειώνοντας πως παρότι ανάλογα έργα προχωρούν και στην Αίγυπτο ή βρίσκονται στη σκέψη της Ιορδανίας με έναν τρόπο που περικλείεται η Ανατολική Μεσόγειος, «μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σεισμούς όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα», υπάρχει ακόμη περιθώριο κάποιας αντίδρασης έστω και την υστάτη.
Συμπλήρωσε ακόμη πως συζητήθηκαν θέματα όπως η ναυτική βάση που προωθείται στη χερσόνησο της Καρπασίας και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα Λιβερά, δύο περιοχές που έχουν περιληφθεί στον προς κήρυξη κατάλογο ως περιοχές Νατούρα 2000, όταν εφαρμοστεί και στην κατεχόμενη περιοχή το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη λύση του Κυπριακού.