Η προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου σε ελληνικό νησί είναι ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974 και της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι σε γραπτή δήλωση καταδίκης και των δύο πραξικοπημάτων, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι μπροστά στην αντίσταση, την αλληλεγγύη και το θάρρος του τουρκοκυπριακού «λαού» δεν ήταν δυνατόν να επιτύχει ο στόχος της ηγεσίας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων για ένωση που άρχισε να επιδιώκεται αμέσως μετά την ενοικίαση του νησιού στους Άγγλους το 1878.
Πρόσθεσε ότι μετά τον «αγώνα» που διεξήχθη υπό την ηγεσία της ΤΜΤ, οι Τουρκοκύπριοι έγιναν ίσοι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι» έβλεπε ως εφαλτήριο για την ένωση. Υποστήριξε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν εγκλήματα με τις επιθέσεις που άρχισαν εναντίον τους στις 21 Δεκεμβρίου 1963 και η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνικό κράτος.
«Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που άρχισαν για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, κινητοποιήθηκε ξανά το τέρας της ένωσης», αναφέρει.
Στις 15 Ιουλίου 1974, συνέχισε, η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας και μέλη της ΕΟΚΑ διενήργησαν πραξικόπημα θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί, όμως δεν τα κατάφεραν, αφού, όπως είπε, «με την ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στις 20 Ιουλίου 1974 η μητέρα πατρίδα Τουρκία ασκώντας τα δικαιώματά της που πήγαζαν από διεθνείς συμφωνίες, ο τουρκικός στρατός, πατώντας το πόδι του στο νησί, έφερε την ελευθερία στον λαό μας και την ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο».
«Βασικός στόχος αυτού του φασιστικού πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα και των μελών της ΕΟΚΑ ήταν να αφανίσουν τον λαό μας και να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί».
Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι αυτό πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (ΦΕΤΟ), οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από ξένες δυνάμεις, οι οποίες ήθελαν να υποδουλώσουν την Τουρκία. Ισχυρίζεται και τα εξής:
«Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των δύο φασιστικών πραξικοπημάτων είναι οι προσπάθειες να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί. Ενώ αυτός ήταν ο βασικός στόχος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τα μηνύματα και τις οδηγίες που εστάλησαν στις δομές του ΦΕΤΟ στην ΤΔΒΚ από το κέντρο του ΦΕΤΟ στην Άγκυρα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Σε αυτά τα μηνύματα και τις οδηγίες ζητείτο να περικυκλωθεί το αεροδρόμιο Ερτζιάν και τα άλλα θαλάσσια λιμάνια και να σταλεί στην μερσίνα ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατού», αναφέρει.
“Είναι πολύ αξιοπρόσεκτες με αυτή την έννοια και οι δηλώσεις που έκαναν προεξέχοντα ονόματα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘αν επιτιθέμεθα στον βορρά το βράδυ της 15ης Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και αιχμαλωτίζαμε τον τουρκικό στρατό, θα γινόταν και πάλι δική μας η Κερύνεια’”, όπως είπε ο κ. Τατάρ.
Από την πλευρά του ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου στη βάση της συνεργασίας δύο γειτονικών κρατών και του ίσου διαμοιρασμού των πόρων του νησιού που ανήκουν και στις δύο πλευρές.
Πρόσθεσε ότι ο δρόμος της συμφωνίας στο νησί περνάει μέσα από την αποδοχή των πραγματικοτήτων και της κυριαρχικής ισότητας των πλευρών και πρόσθεσε:
«Είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι, έχουμε ένα κράτος. Στα θεμέλια αυτού του κράτους έχουμε πεσόντες, έχουμε ένα λαό βετεράνο πολέμου, υπάρχουν οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Μια συμφωνία θα επιτευχθεί με αποδοχή αυτών των πραγματικοτήτων. Ένα νησί, δύο κράτη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ