Τα ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και τα βήματα για το μέλλον της ΕΕ, ανέλυσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως ένας από τους κύριους ομιλητές σε Διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα την κυριαρχία, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συνέδριο παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί από διάφορα κράτη εντός κι εκτός της ΕΕ.
Στην ομιλία του ο κ. Μαυρίδης ευχαρίστησε αρχικά τον Καθηγητή Χριστόφορο Ιωαννίδη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο πώς λειτουργεί η ΕΕ στα ζητήματα της κυριαρχίας. Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, η κυριαρχία στην ΕΕ απορρέει από τις Συνθήκες της ΕΕ που αποτελούν τον υπέρτατο νόμο της. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που η κυριαρχία της ΕΕ μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών, τα οποία καθορίζουν τις διάφορες αρμοδιότητες της ΕΕ και τις αρμοδιότητες των κρατών-μελών.
Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε επίσης ότι η «ευρωπαϊκή κυριαρχία» πηγάζει μέσω κοινών αξιών και στρατηγικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι οι αξίες της ΕΕ (δημοκρατία, ειρήνη, αξιοπρέπεια, ατομικά δικαιώματα κ.ά.) είναι καταγεγραμμένες και δεσμευτικές, αλλά φυσικά όχι τα συμφέροντα. Όπως τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «για να έχει ουσιαστικό νόημα η ευρωπαϊκή κυριαρχία, θα πρέπει εξελικτικά η ΕΕ να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία με κοινή άμυνα και ασφάλεια. Επειδή τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες ανά περιφέρεια ή κράτος εντός ΕΕ δυνατόν να διαφέρουν, εκείνο που προέχει είναι να προχωρήσει η διαδικασία ανά περιφέρεια από όσα κράτη το κρίνουν επιτακτική ανάγκη». «Η Ευρωμεσόγειος μπορεί να αποτελέσει την πρώτη συγκροτημένη ευρωπαϊκή κοινή άμυνα και ασφάλεια με κανόνες το Διεθνές Δίκαιο και μηχανισμούς εφαρμογής του και προάσπισης του έναντι απειλών σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη», κατέληξε ο κ. Κ. Μαυρίδης.
Τέλος, ακολούθησε εκτενής συζήτηση με σχόλια κι ερωτήσεις στα οποία απάντησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.