Την ευαρέσκεια του εξέφρασε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε για να ζητούν άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα οι δικαστές, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, μετά την αφυπηρέτησή τους.
«Προχθές, το Ανώτατο Δικαστήριο, σε πλήρη σύνθεση, αποφάσισε πως ορθώς νομοθετήσαμε και εντάξαμε και τους δικαστές και τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στους υπόχρεους να ζητούν άδεια τα πρώτα δύο χρόνια που συνταξιοδοτούνται για να εργαστούν», ανέφερε ο κ. Δημητρίου σε δηλώσεις του στη Βουλή.
Σημείωσε, ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, την επόμενη μέρα της συνταξιοδότησης ή της παραίτησής τους, παύουν να είναι δικαστές και να ισχύουν όλα όσα τους αφορούν, αλλά θεωρούν εαυτούς πολίτες, και ως εκ τούτου, έχουν την υποχρέωση να ζητούν και αυτοί άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.
«Είναι μια σημαντική στιγμή στη δική μου αντίληψη, στα νομοθετικά πλαίσια. Παρά την πρώτη ανάγνωση πως ήταν αντισυνταγματικό, εμείς στη Βουλή επιμείναμε στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας πως δεν είναι, και δικαιωθήκαμε», ανέφερε.
Με αφορμή αυτό, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προς το παρόν εξέτασης της συνταγματικής μεταρρύθμισης, το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών. «Πιστεύω πως η απόφαση του 1985 δεν μπορεί να αναγνώσκεται με τόση ψυχρότητα. Ζούμε στο 2023, όλη η Ευρώπη μιλά για διάκριση των λειτουργιών, όχι των εξουσιών», σημείωσε.
Ο κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τους Βουλευτές και εντός της Επιτροπής Θεσμών και στην Ολομέλεια που ομοφώνως ψήφισαν και ομοφώνως δεν αποδέχτηκαν την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.