Η ενίσχυση της στρατηγικής τουρισμού 2030, η δημιουργία φορέα προβολής και η ανάδειξη της κυπριακής γαστρονομίας και των κυπριακών προϊόντων, είναι μεταξύ των θέσεων για τον τουρισμό που παρουσίασε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ανακοίνωση του Επιτελείου αναφέρεται ότι «οι προτάσεις διαμορφώθηκαν στη βάση συζητήσεων με επαγγελματίες του κλάδου, την υφιστάμενη στρατηγική από το Υφυπουργείο και αντανακλούν τα θέματα που διαχρονικά απασχολούν και συζητούνται ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις αλλά και πώς η τουριστική βιομηχανία θα συμβάλει στην ευημερία και ποιοτική ζωή του συνόλου των κατοίκων της Κύπρου».
Προτεραιότητα μας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «είναι να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να πορευθούμε μαζί με υπευθυνότητα για το μέλλον του τουρισμού της Κύπρου. Προς αυτή την κατεύθυνση επικαιροποιούμε και ενισχύουμε την Στρατηγική Τουρισμού 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα διεθνή δεδομένα που μεταβάλλονται συνεχώς και μας επηρεάζουν άμεσα».
Στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε «στη δημιουργία Φορέα Προβολής, με στόχο την αναβάθμιση των δράσεων προβολής της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός, που θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και φορείς του τουρισμού και στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες και γειτονικές χώρες».
«Στόχος είναι να επεκτείνουμε τη συνδεσιμότητα σε μακρινούς προορισμούς από τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερων προδιαγραφών», είπε. Έμφαση, σημείωσε «δίνεται επίσης στην αύξηση των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν ως βάση τα αεροδρόμια της χώρας μας με στόχο την ευελιξία και τη διείσδυση σε νέες και υφιστάμενες αγορές».
Η προσαρμογή του τουριστικού κλάδου στις τεχνολογικές εξελίξεις, συνέχισε «είναι βασική προτεραιότητα και θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνέργειες με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Στηρίζουμε αυτή την προσαρμογή, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής Κύπρου σε όλους τους τομείς με στόχο την αναβάθμιση της ψηφιακής παρουσίας του προορισμού μας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο».
Προς επίτευξη των στόχων, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προωθείται η αξιοποίηση και ενίσχυση διμερών πολιτικών σχέσεων και η εδραίωση πολιτικής εμπιστοσύνης, που θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών σχέσεων». «Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, επενδύουμε στην οικονομική διπλωματία με στόχο την εδραίωση σχέσεων με άλλα κράτη και με παγκόσμιους τουριστικούς κολοσσούς, ώστε να ενδυναμώσουμε υφιστάμενες αγορές και να αναπτύξουμε νέες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «στόχευση είναι η προώθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ δίδεται έμφαση στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Ενδυναμώνουμε και προωθούμε μεταξύ άλλων τον αθλητικό, τον ιατρικό, τον καταδυτικό, τον επιχειρηματικό, και τον πολιτιστικό/θρησκευτικό τουρισμό, στοχεύοντας παράλληλα και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, αμβλύνοντας το πρόβλημα της εποχικότητας».
Είπε επίσης ότι «αναδεικνύουμε τη γαστρονομία της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο αλλά και μέσω τοπικών δράσεων, αποδίδοντας στις παραδοσιακές γεύσεις της χώρας μας την αξία που τους αρμόζουν, με την εφαρμογή δράσεων προβολής της κυπριακής κουζίνας και των κυπριακών προϊόντων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης «στη δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού στα πρότυπα διεθνών προδιαγραφών με στόχο τη συνεχή καταγραφή και ανάλυση δεδομένων που αφορούν όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς».