Πριν από το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί επιπλέον πρόσωπα στη λίστα των περιοριστικών μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Η ίδια πηγή ενημέρωσε πως οι σχετικές τεχνικές συζητήσεις αρχίζουν από σήμερα και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται 5 ονόματα προσώπων και 2 ονόματα οντοτήτων τα οποία έχει προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο η ίδια διπλωματική πηγή αναφέρθηκε σε διαφωνίες των κρατών μελών ως προς τη συμπερίληψη οντοτήτων στη λίστα των κυρώσεων. Μεταξύ όσων αντιδρούν στις οντότητες είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ισχυρίστηκε η διπλωματική πηγή, προαναγγέλλοντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των αρμοδίων για το θέμα διπλωματών.
Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο, και την πληροφόρηση που παρείχε για το τηλεφώνημα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο ο Ερντογάν ζήτησε την επικοινωνία και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους περισσότερο από ποτέ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε ξεκάθαρη επαναπροσέγγιση και ο Πρόεδρος Μισέλ του υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν όλες οι μονομερείς ενέργειες και οι εχθρικές επιθέσεις σε βάρος των κρατών μελών της ΕΕ».
Σημείωσε δε ως μοναδικό σημείο όπου υπήρξε προστριβή τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, στη διεξαγωγή της οποίας με τους δικούς του όρους επιμένει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κύκλοι του Συμβουλίου θεωρούν ότι δεν έχει νόημα πλέον, δεδομένου ότι κυρίως η Αίγυπτος, αλλά και το Ισραήλ είναι αρνητικά διακείμενες χώρες απέναντι στην πρωτοβουλία.
Η Τουρκία επιμένει να πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της τουρκοκυπριακής κοινότητας την οποία αποκαλεί με μη αναγνωρισμένο διεθνώς όρο, ενώ προτείνει επίσης να καθοριστεί μέσω της διάσκεψης ένας μηχανισμός καθορισμού θαλασσίων ζωνών. Κάτι που βρίσκει παντελώς αντίθετη την Ελλάδα, που επικαλείται ότι μηχανισμός υπάρχει: το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ (UNCLOS).
Πηγή: KΥΠΕ