Πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από πλείστα συμμετέχοντα στον ΟΑΣΕ κράτη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ή τουλάχιστο τη μείωση της ροής της χρηματοδότησης για συνέχισή του, είπε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ό,τι αφορά την έκθεση και το ψήφισμα της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΚΣ ΟΑΣΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταρακούνησαν το Προεδρικό οι αμερικανοβρετανικές κυρώσεις – Νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον Χριστοδουλίδη
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Χαραλαμπίδου συμμετέχει στις εργασίες του διευρυμένου Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ που άρχισαν την Δευτέρα στην Κοπεγχάγη.
Η κ. Χαραλαμπίδου συμμετείχε σε συζήτηση των προσχεδίων των εκθέσεων και ψηφισμάτων των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης, της Επιτροπής της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, τα οποία θα συζητηθούν και θα υιοθετηθούν κατά την Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ τον προσεχή Ιούλιο.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση και το ψήφισμα της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, η κ. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε το γεγονός ότι, ενώ οι πολίτες των χωρών που έχουν υιοθετήσει κυρώσεις υπόκεινται σε σημαντικές οικονομικές και διπλωματικές επιπτώσεις, άλλα κράτη επικαλούμενα δήθεν την ουδετερότητα, δεν έχουν υιοθετήσει κυρώσεις και επιπλέον συμβάλλουν στοχευμένα σε παράνομη αποφυγή των κυρώσεων, παρέχοντας καταφύγιο σε Ρώσους ολιγάρχες, τους οποίους βοηθούν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία, αποκομίζοντας τα ίδια σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Όσον αφορά την έκθεση και το ψήφισμα της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, η κ. Χαραλαμπίδου ευχαρίστησε την Εισηγήτρια για την αναφορά της στην υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Συνέλευσης, το οποίο υπέβαλε η κ. Χαραλαμπίδου πέρυσι και υιοθετήθηκε ομόφωνα. Ενημέρωσε δε τα μέλη του Προεδρείου για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην Υπο-Επιτροπή για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Συνέλευσης ώστε οι διατάξεις του ψηφίσματος της για τον Κώδικα Δεοντολογίας να αποκτήσουν και νομική δεσμευτικότητα.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έκθεση και το ψήφισμα της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν, λόγω των βίαιων συγκρούσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη χώρα, προειδοποιώντας για μια πιθανή νέα προσφυγική κρίση. Υπογράμμισε δε τη σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μετά από φυσικές καταστροφές, αναφέροντας ως παράδειγμα τους πρόσφατους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία.