Το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά γράφει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ και καταλήγει σε 8 διαπιστώσεις που αφήνουν μεγάλα ερωτηματικά.
Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος
Πριν από 13 μήνες, στις 6 Νοεμβρίου 2019, εν μέσω καταιγισμού αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, που για ακόμη μια φορά έκαναν την Κύπρο διεθνώς ρεζίλι, το Υπουργικό Συμβούλιο εξήγγειλε το διορισμό της «Επιτροπής Καλογήρου».
Βασικός όρος εντολής της, να εξετάσει κατά πόσο ΟΛΕΣ οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών μέχρι το 2018, δηλαδή περίπου 2.500 αιτητές και άλλοι τόσοι συγγενείς τους, είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια.
Μετά από 10 μήνες στις 4.9.2020 η Επιτροπή Καλογήρου υπέβαλε το Πόρισμα της στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα.
Κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:
1. Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%. Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.
2. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.
3. Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.
4. H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
5. Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του Γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.
6. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ημερ. 24.9.2020 και συνεπώς δεν έχει εξετάσει πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τέτοιες περιπτώσεις.
7. Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη.
8. Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά.
Η έρευνα της είναι ελλιπής και αναποτελεσματική.
Αυτό αποδεικνύει ότι ο μόνο δρόμος για έλεγχο ΟΛΩΝ των φακέλων είναι η παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της.
Μόνο έτσι θα υπάρξει σύντομα αποτελεσματικός έλεγχος. Μόνο έτσι θα λάμψει η αλήθεια.