Βαθιά ανησυχία για τα «εντελώς απαράδεκτα» επεισόδια της 18ης Αυγούστου στη νεκρή ζώνη εξέφρασε εκ μέρους του βρετανικού Εργατικού Κόμματος ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι, απαντώντας αντί του ηγέτη του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ σε επιστολή του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Βασίλης Μαύρου, ο κ. Ντάουτι κατέστησε σαφές στην απάντησή του πως το Εργατικό Κόμμα θεωρεί ότι οι εντολές της UNFICYP πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Πρόσθεσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην επιδίωξη του τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου και μιας λύσης επανένωσης με διάρκεια, που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στη βάση της πολιτικής ισότητας όλων των κοινοτήτων.
Απέρριψε επίσης πράξεις και δηλώσεις, που αφορούν την Αμμόχωστο και αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι μειώνουν την πιθανότητα βιώσιμης και συνολικής λύσης.
Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ην. Βασιλείου-Κύπρου, ο σκιώδης Υπ. Ευρώπης ανέφερε πως η χώρα του πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση των συνομιλιών για μια ειρηνική λύση.
Συμπλήρωσε δε ότι μια βρετανική κυβέρνηση υπό το Εργατικό Κόμμα θα είχε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ευημερίας της Κύπρου.
Στην αρχική του επιστολή προς τον σερ Κιρ Στάρμερ ο Δρ Μαύρου κατήγγειλε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν 37% του κυπριακού εδάφους.
Την κατηγόρησε για πολιτική επιθετικής συμπεριφοράς έναντι της Κύπρου και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει παράνομες οικιστικές αναπτύξεις με το κτίσιμο χιλιάδων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη και σε ελληνοκυπριακή γη, ειδικά στην Καρπασία, αλλά και στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου.
Ο Δρ Μαύρου συνέστησε επίσης την προσοχή του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων με τη βεβήλωση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς τους.
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα πρόσφατα επεισόδια, σημειώνοντας πως «οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου, έγκλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως».