Aντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου και του τέως Διευθυντή Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, Αντρέα Χασαπόπουλου, ξέσπασε σήμερα για το ζήτημα της εποπτείας του σφαγείου Cypra, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.
Στην κατάθεση σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το θέμα του Σφαγείου Cypra ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος «επέρριψε ευθύνες για τη μη αξιοποίηση του Σφαγείου Κοφίνου στον Γενικό Ελεγκτή, στον τέως Γενικό Εισαγγελέα, στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και στον τέως Διευθυντή Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών ως ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος απέτυχε να δώσει ικανοποιητική λύση στο όλο θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει ο τέως Διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας Αντρέας Χασαπόπουλος.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χασαπόπουλος αναφέρει ότι ο κ. Χάσικος «ακολούθησε διαδικασία ενοικίασης του Σφαγείου Κοφίνου και η μόνη παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν η υπόδειξη ότι η εν λόγω διαδικασία δεν ήταν συμβατή με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Στη συνέχεια ο πρώην ΥΠΕΣ, σύμφωνα με τον κ. Χασαπόπουλο, «αποφάσισε να εγκαταλείψει τη λύση της ενοικίασης και το άφησε -χωρίς φύλαξη- να λεηλατηθεί, αδυνατώντας να λάβει οποιαδήποτε συμβατή με τις συστάσεις απόφαση/ενέργεια».
Όσον αφορά στην προαγωγή, ο τέως Διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι ήταν αποτέλεσμα ομόφωνης σύστασης πενταμελούς Επιτροπής υπό την προεδρία του Γενικού Ελεγκτή την οποία υιοθέτησε ομόφωνα η ΕΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος έκανε λόγο για ιδιάζουσα σχέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου και «για αλλεπάλληλες παρεμβάσεις» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του λειτουργού της Ανδρέα Χασαπόπουλου κατά τη διάρκεια διαγωνισμού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τον οποίο είχε υποβάλει προσφορά η εταιρεία CYPRA BIOENERGY LTD. Τελικά έγινε η κατακύρωση της προσφοράς και μπήκε ο όρος της εγγυητικής των 54 χιλιάδων ευρώ.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς που προκήρυξαν το 2014 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή και μεταφορά στη μονάδα επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων και την παροχή υπηρεσιών για την επεξεργασία και τελική χρήση ή απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων, ο κ. Χάσικος είπε πως σε σχέση με τον δεύτερο διαγωνισμό, παρά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για λόγο αποκλεισμού της εταιρείας CYPRA BIOENERGY LTD, που είχε υποβάλει προσφορά λόγω παράλειψης της εταιρείας να υποβάλει δήλωση πιστοποίησης προσωπικής κατάστασης, η Ελεγκτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα ο κ. Ανδρέας Χασαπόπουλος επέμειναν και με επιστολή προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εισηγήθηκαν την κατακύρωση του διαγωνισμού.
Τελικά τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών. Τον Ιανουάριο του 2015 η Ελεγκτική Υπηρεσία επανέρχεται με επιστολή πάλι του κ. Χασαπόπουλου και εισηγείται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για τον διαγωνισμό για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων με «τον οικονομικό φορέα, ο οποίος είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον υπό αναφορά διαγωνισμό», δηλαδή τη CYPRA BIOENERGY LTD, ανέφερε ο κ. Χάσικος
Σημείωσε περαιτέρω πως τον Μάιο του 2015, τμηματική επιτροπή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν η Γενική Λογίστρια και ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισαν τον διορισμό του Ανδρέα Χασαπόπουλου στη θέση του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
«Είναι πέρα από εμφανές ότι υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια άνευ προηγουμένου στήριξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τη CYPRA”, ανέφερε, σημειώνοντας πως η μετά από τόσα χρόνια απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή για έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας δεν πείθει κανένα.
«Όταν μιλούμε ή αφήνουμε υπονοούμενα για πλάτες προς τη CYPRΑ και τη Γενική Λογίστρια, αυτές ήταν πρωτίστως πλάτες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο Σφαγείο Κοφίνου είπε ότι ζήμιωνε πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν γύρω στα 35 και πλέον εκατομμύρια ζημιές. Άρα έπρεπε να κλείσει, ανέφερε.
Είπε πως σε όλη την πορεία για το κλείσιμο του σφαγείου «είχαμε πάντα απέναντί μας τη CYPRA, αλλά και την Ελεγκτική Υπηρεσία και την αρχή για τις κρατικές ενισχύσεις», σημειώνοντας πως τελικά δημιουργήθηκε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με όλες τις συνέπειες.
Επεσήμανε πως με διάταγμα που πέτυχε η CYPRA, το Σφαγείο Κοφίνου δεν μπορούσε να ενοικιαστεί παρά το ότι είχαν δρομολογηθεί από το 2013 διαδικασίες προσφορών ώστε το κράτος να είχε εισόδημα που θα δινόταν έναντι των χρεών που είχαν δημιουργηθεί.