Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δήλωσε σήμερα ότι ο σεβασμός των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να εφαρμόζεται ανεξαίρετα και απαρέγκλιτα από όλα τα κράτη-μέλη και η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών θα πρέπει να εκλείψει, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού.
Η κ. Δημητρίου προσφώνησε σήμερα τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22 και 23 Μαΐου 2023, στη Λάρνακα.
Στη συνεδρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Κώστας Παρασκευά, ως κύριοι ομιλητές, όσον αφορά την επιτευχθείσα πρόοδο στην υλοποίηση εκ μέρους της Κύπρου των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Καλωσορίζοντας τα μέλη της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τόσο εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) όσο και στο επίπεδο των κρατών-μελών.
H κ. Δημητρίου τόνισε ότι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της διαφθοράς στον τομέα της δικαιοσύνης και η προάσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως θέματα προτεραιότητας και κύριοι άξονες δράσης της Επιτροπής, καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά σήμερα, λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και της έκθεσης των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των πιο των ευάλωτων εξ αυτών, σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.
Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το έργο της Επιτροπής συνδέεται άρρηκτα με το Κυπριακό και επιμέρους πτυχές του και αναφέρθηκε σε συναφείς αποφάσεις, εκθέσεις και συστάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και της ιδιότητας του κράτους στο διεθνές δίκαιο, καθώς και την αναγκαστική μεταφορά πληθυσμών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε, συναφώς, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση του Εισηγητή της ΚΣΣΕ Piero Fassino για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».
Ο κυπριακός λαός, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, βιώνει, εδώ και 49 χρόνια, σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής πέραν τους ενός τρίτου του εδάφους της.
Η κ. Δημητρίου τόνισε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, με ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ προς την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, η οποία να διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προοπτικής για τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του και ιδιαίτερα τις επόμενες γενιές.
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει περίπλοκα νομικά σημεία που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, περιλαμβανομένων και των διακρατικών προσφυγών της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.
Εξέφρασε δε ανησυχία για τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Λοϊζίδου ν. Τουρκία του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία δύναται να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα παθόντων και σε άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν παραγράφονται, με την πάροδο του χρόνου. «Ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε την κανονικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε και τη μεθοδευμένη και παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που κατέχονται παράνομα από την Τουρκία. Ο σεβασμός των αρχών και αξιών του ΣτΕ, τόνισε, πρέπει να εφαρμόζεται ανεξαίρετα και απαρέγκλιτα από όλα τα κράτη-μέλη και η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών θα πρέπει να εκλείψει, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού», είπε.
Η κ. Δημητρίου σημείωσε, τέλος, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας πλήρως τη συμμετοχή της στην ΚΣΣΕ, μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειριών, αλλά και την προώθηση νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, για την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμβάθυνση του κράτους δικαίου.
Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΚΣΣΕ, έχει «ύψιστη ευθύνη και καθήκον» να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του λαού, προωθώντας το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της υιοθέτησης των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πράγματι ασκείται αποτελεσματική δημοκρατία και απονέμεται δικαιοσύνη.
Είπε επίσης ότι στόχος είναι η συμπερίληψη και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών «ώστε να συμμετέχει ενεργά στο έργο του κοινοβουλίου. Πιστεύουμε ότι μια ζωντανή και δυναμική κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας».
«Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά με τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του έργου και της νομοθεσίας μας σύμφωνα με τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές τους», ανέφερε.
Υπουργός Δικαιοσύνης
Σε δική της παρέμβαση για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη- Προκοπίου, επιβεβαίωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μακροχρόνιοι, ισχυροί και αδιαμφισβήτητοι. «Όντως, έχουν διαμορφώσει το παρόν μας και σίγουρα θα συνεχίσουν να καθορίζουν το μέλλον μας», είπε.
Ως μέλος της κυβέρνησης, είπε, ενός από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιας οργάνωσης που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, «νιώθω ότι έχω μια ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσω ότι η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παραμένει ο φάρος για όλους όσοι αναζητούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
Αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε από την αρχή την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Η Ευρώπη ήταν ενωμένη – τόσο σε λόγια όσο και σε πράξεις, για την υπεράσπιση του δικαιώματος των κυρίαρχων εθνών να καθορίζουν το μέλλον τους. σημείωσε.
Είπε ότι σχεδόν 75 χρόνια μετά την υιοθέτησή της, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «παραμένουν οι απόλυτοι εγγυητές των ατομικών δικαιωμάτων μας σε ολόκληρη την ήπειρό μας». Είναι αυτονόητο, πρόσθεσε, ότι τα κράτη μέρη της Σύμβασης είναι νομικά υποχρεωμένα να εκτελούν τις τελικές δεσμευτικές αποφάσεις της. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου με την επίκληση τεχνικών προβλημάτων ή εμποδίων, όπως η έλλειψη πολιτικής βούλησης ή οι ανεπαρκείς πόροι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, δήλωσε η Υπουργός.
Σημείωσε ότι είναι «πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών αποφάσεων του Δικαστηρίου σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται πλήρως, ή ακόμη και καθόλου, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Μια τέτοια περίπτωση είναι η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, στην οποία η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με την απόφαση του Δικαστηρίου. «Δυστυχώς, η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων», παρατήρησε.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «έχουμε όλοι ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση και το ΕΔΑΔ θα παραμείνουν ο φάρος για όλους εκείνους που αναζητούν προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους». Παράλληλα δεσμεύτηκε να συμβάλει σε «αυτή την κρίσιμη προσπάθεια, καθώς είναι καθήκον μου να προστατεύσω και να εκπληρώσω τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Είπε επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως κύριοι ομιλητές προκλήθηκαν επίσης οι νομικοί Πόλυς Πολυβίου και Αχιλλέας Δημητριάδης για να αναπτύξουν το θέμα της 4ης Διακρατικής Προσφυγής Κύπρου εναντίον Τουρκίας, στο πλαίσιο συζήτησης για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία είναι, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δικαίωμα στην πληροφόρηση και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ιστορικά αρχεία και ο διορισμός Ειδικού Εισηγητή της Συνέλευσης για τους πολιτικούς κρατούμενους.
Οι συμμετέχοντες θα μεταβούν εξάλλου στο πολιτιστικό κέντρο κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια για συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.