8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:42

Ακιντζί: Τα κατεχόμενα μετατρέπονται σταδιακά σε νομό της Τουρκίας

Τα κατεχόμενα μετατρέπονται σταδιακά σε νομό της Τουρκίας, είπε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο για πολιτική προσάρτησης, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Σε συνέντευξή του στους ανταποκριτές της ειδησεογραφικής πλατφόρμας Medyascope, την οποία δημοσιεύει την Τρίτη πρωτοσέλιδα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» υπό τον τίτλο «Υπάρχει προσάρτηση αλλά δεν κατονομάζεται», ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στο νέο «πολιτικό σκηνικό» στα κατεχόμενα, με την παραίτηση του τέως «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα ροζ βίντεο και τη σύσταση της νέας «κυβέρνησης συνασπισμού», καθώς και στις πολιτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση που συστάθηκε θα είναι κυβέρνηση δύο μηνών. Κατά πάσα πιθανότητα, στις 23 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν εκλογές, όμως είναι πολύ σημαντικό το πώς γίνονται εκλογές σε μας. Εδώ και χρόνια δεν επιτρέπεται η σύσταση μιας δομής που να μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, που να μπορεί να διοικεί από μόνη της. Αυτή η εικόνα έχει διαφανεί ξεκάθαρα και στις προεδρικές εκλογές». Σημείωσε ότι παρά το ότι το ψευδοκράτος έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, χρειάζεται να διασφαλίσει την δική της «αυθεντική ταυτότητα» και πρέπει να μπορεί να διασφαλίσει μια «δομή» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα «που να έχει την δική της διακυβέρνηση».

«Η επίτευξη μιας λύσης με τη νότια Κύπρο, θα επιφέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και στην ίδια την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί μια φιλική χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή», συνέχισε ο Ακιντζί.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ο Ακιντζί είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται συνεχώς σε διενέξεις και διαφωνίες με τις γειτονικές της χώρες και πρόσθεσε ότι δεν έχει μείνει χώρα με την οποία η Τουρκία έχει καλές σχέσεις.

Είπε ακόμη ότι αν η Τουρκία καταφέρει να φθάσει σε ένα επίπεδο εκδημοκρατισμού των δομών της, αυτό θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις και στο ψευδοκράτος. «Υπάρχει και μια κλασική έκφραση που λέγεται για αυτό: Αν φταρνιστεί η Τουρκία, εδώ παθαίνουμε πνευμονία», δήλωσε.

Αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κατεχόμενα είναι η αβεβαιότητα, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι τόσο η στασιμότητα και η μη επίλυση του Κυπριακού, όσο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Τουρκία για την οικονομία, επηρεάζουν αρνητικά τους ίδιους.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πολιτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, ειδικότερα την περίοδο των «προεδρικών εκλογών», λέγοντας ότι η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. «Σήμερα, μετά το σκάνδαλο με τα βίντεο, όλοι μιλούν για την αποχώρηση του Ερσάν Σανέρ, αλλά κανείς δεν μιλά για το πως ήρθε. Υπήρχε ένα συνέδριο, όμως σε αυτό το συνέδριο έγιναν παρεμβάσεις και εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων, ο Σανέρ έγινε πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός. Τώρα αυτό το συνέδριο έμεινε στο παρελθόν. Και το φυσικό επακόλουθο ήταν αυτό το άτομο να εκλεγεί και να γίνει πρωθυπουργός» είπε.

Αναφέρθηκε στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν πρόκειται να τελειώσουν. Και δυστυχώς όπου υπάρχουν παρεμβάσεις υπάρχει και αταξία. Είναι για αυτό που αυτό που χαρακτηρίζει με μια λέξη τη δική μας οικονομική και πολιτική δομή, είναι η λέξη ταραχή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακιντζί δήλωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει οποιαδήποτε ουσιαστική διαφορά στην πολιτική που ακολουθεί η «κυβέρνηση» με την πολιτική της αντιπολίτευσης. «Λέμε ότι ‘η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση’ αλλά αυτό έχει διάφορες λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις. Εδώ υπάρχει μια κοινότητα που είχε επικυρώσει με ποσοστό 65% το σχέδιο Ανάν. Αν διεξάγονταν εκλογές υπό κανονικές συνθήκες σε αυτή τη χώρα, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις, αν δεν ήταν αναγκασμένοι όλοι οι οργανισμοί και οργανώσεις να εμπλακούν σε αυτές τις εκλογές, αν ο κόσμος δεν ζούσε κάτω από καταπίεση, τότε σε αυτή τη χώρα θα πρωταγωνιστούσε και πάλι η πλειοψηφία, που υποστηρίζει τη λύση και την ειρήνη. Θα έρθει εκείνη η μέρα και όλα αυτά θα συζητηθούν με περισσότερη λεπτομέρεια», είπε.

Σχολιάζοντας την πολιτική του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι το AKP ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά.

«Στην παρούσα φάση επικρατεί πλήρως η πολιτική της μη λύσης και η συνέχιση του στάτους κβο. Από όλες τις απόψεις, σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια επιβολής και επικράτησης των αντιλήψεων της Τουρκίας. Είναι η πολιτική της νομαρχίας. Υπάρχει μια  οργανωμένη επιχείρηση και προσπάθεια για να επικρατήσουν εδώ σε κάθε κατεύθυνση οι αντιλήψεις του AKP και του κ. Έρντογαν. Και υπάρχουν πολιτικά κόμματα εδώ και άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με αυτό και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με αυτές τις αντιλήψεις», είπε.

Ο Ακιντζί συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουν εντελώς παραγκωνιστεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οι αντιλήψεις της δημοκρατίας και της κοσμικότητας και έχει επικρατήσει η αντίληψη της συνέχισης τους στάτους κβο και της σταδιακής μετατροπής της «βόρειας Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα, σε νομό της Τουρκίας. «Ίσως υπάρχει η πολιτική της προσάρτησης η οποία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί η κατονομαστεί. Στο Κραν Μοντανά ήταν έτσι. Όχι δεν ήταν. Τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι τότε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το κατοχικό καθεστώς το 2020, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι αυτό το βήμα έγινε πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και ήταν ένα θέμα που έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης και εργαλειοποιήθηκε για τις «εκλογές».

«Παραμονές των εκλογών, το θέμα των Βαρωσίων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σε μια περίοδο που ήταν πολύ κοντά οι εκλογές, ο πρωθυπουργός κλήθηκε στην Άγκυρα. Αυτός είναι ο νυν πρόεδρος. Του είχαν ετοιμάσει μια ανακοίνωση, και ο ίδιος δεν είχε καθόλου ενημέρωση για αυτό. Πολύ πιθανόν, όταν ο ίδιος πήγε εκεί, όλα ήταν προαποφασισμένα για το θέμα των Βαρωσίων και οι δηλώσεις διαβάστηκαν πολύ γρήγορα. Αν δείτε τη διάσκεψη Τύπου που έγινε εκείνη τη μέρα, θα καταλάβετε. Δηλαδή υπήρχε εκεί ένα προκατασκευασμένο σενάριο. Και αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στις εκλογές», είπε.

Αξιολογώντας την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ακιντζί είπε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η διακυβέρνηση του AKP γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος προσωπικά, όπως ανέφερε, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!