Ένα τέταρτο γεωτρύπανο, αυτή τη φορά 7ης γενιάς, αγόρασε η Τουρκία από την νοτιοκορεατική Daewoo και σύντομα θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, γράφει η εφημερίδα «Γενί Σαμπάχ» σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Το καλύτερο του κόσμου”. Το γεωτρύπανο βαθέων υδάτων «West Cobalt» θα ξεκινήσει τις εργασίες του αφού του δοθεί νέο όνομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Τουρκία θα είναι ο πρώτος χρήστης του West Cobalt, γνωστού ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Η Τουρκία, της οποίας τα τρία υπάρχοντα πλοία είναι 6ης γενιάς, θα προσθέσει το πλοίο γεωτρήσεων 7ης γενιάς στον στόλο της, αγοράζοντας το πλοίο West Cobalt.
Το πλοίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς. Ενώ τα πλοία 6ης γενιάς διαθέτουν ικανότητα γεώτρησης εξαιρετικά βαθιάς θάλασσας με δυνατότητα διεξαγωγής θαλάσσιας γεώτρησης υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων, η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένει ότι τα πλοία 7ης και τελευταίας γενιάς θα αυξήσουν περαιτέρω αυτήν την ικανότητα.
Εκτροπή γεωτρυπάνων στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η παραγωγή του Cobalt Explorer στο ναυπηγείο βρίσκεται προς το τέλος της και θα παραδοθεί με λίγες προσαρμογές. Αναμένεται ότι το πρώτο σημείο υπηρεσίας του πλοίου θα είναι τα κοιτάσματα όπου ανιχνεύεται φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα. Τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εκτρέψει ορισμένα πλοία του στόλου της σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο, “σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι ε/κ και ελληνοκυπριακές παρενοχλήσεις”, όπως υποστηρίζει.
Το TPAO έκανε προσπάθειες για πάνω από ένα χρόνο για την αγορά ή τη μίσθωση ενός τέταρτου πλοίου γεώτρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε αρχικά το σκάφος γεώτρησης Bolette Dolphin, 7ης γενιάς, εξαιρετικά βαθιάς θαλάσσης. Ωστόσο, κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Bolette Dolphin αγοράστηκε από τη νορβηγική εταιρεία Deep Value Driller για 83 εκατομμύρια δολάρια. Στις επαφές σχετικά με την επιλογή ενοικίασης σκαφών έρευνας και γεώτρησης, έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες δεν συμφώνησαν λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία διαθέτει 3 γεωτρύπανα 6ης γενιάς
Η Τουρκία διαθέτει τρία ακόμη πλοία γεώτρησης, το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ στον στόλο της. Και τα τρία γεωτρύπανα είναι ικανά για γεώτρηση εξαιρετικά βαθέων υδάτων, 6ης γενιάς. Τα πλοία μπορούν να πραγματοποιήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις υπό υψηλή πίεση άνω των 12 χιλιάδων μέτρων βαθύτερα από την Τάφρο Μαριάνα, τη βαθύτερη τάφρο στον κόσμο.