9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 | 7:46

O ΓΓ του ΑΚΕΛ για Γενικό Ελεγκτή, μετρά αντιμετώπισης της πανδημίας και για Δήμο Τσερίου

Εκείνος ο οποίος υπερβαίνει εξουσίες είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, «οι οποίοι έχουν συγκρουστεί με όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς, οι οποίοι υπάρχουν και λειτουργούν στην Κύπρο», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης με αντιπροσωπεία του Δήμου Τσερίου.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλο θράσος από την πλευρά της Κυβέρνησης για να απαντά με το συγκεκριμένο τρόπο που απαντά σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που αφορούν τον Γενικό Ελεγκτή. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ήξερε τα πάντα και είχε συνταγές για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Αναλαμβάνοντας την εξουσία απέδειξε ότι είναι πολύ καλή στα λόγια, αλλά στην πράξη καθόλου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «λυπούμαι, λοιπόν, να πω ότι εκείνος ο οποίος υπερβαίνει εξουσίες είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, οι οποίοι έχουν συγκρουστεί με όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς, οι οποίοι υπάρχουν και λειτουργούν στην Κύπρο».

Όποιος τολμήσει, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, να πει κάτι διαφορετικό από εκείνο, το οποίο θέλουν να ακούγεται στην κοινωνία, ξεκινά μια προσπάθεια ισοπέδωσης του.

«Αυτή την νοοτροπία δεν πρόκειται να την ανεχτούμε. Και θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς να αντισταθεί σε αυτές τις νοοτροπίες και ειλικρινά, πρέπει να πω, ότι είναι εντυπωσιακή η ευαισθησία και η επιλεκτικότητα που δείχνει η Κυβέρνηση. Αντιδρούν όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση βλέπει μόνο το ΑΚΕΛ. Φαίνεται ότι έχει επιλεκτικούς φακούς όρασης. Δικαίωμα τους, αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να τους κρίνουμε για τον τρόπο, τον οποίο επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινωνία. Χρησιμοποιούν τη διαστρέβλωση, την αναλήθεια για να επιδράσουν στην κοινή γνώμη. Είμαι βέβαιος ότι θα τους κρίνει ο κόσμος και θα τους κατατάξει εκεί που πραγματικά αξίζουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν η κριτική αφορά το θέμα του Γενικού Ελεγκτή ή γενικότερα , ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να του περιορίσει τα συνταγματικά του δικαιώματα.

«Πολύ δικαιολογημένα ο Γενικός Ελεγκτής τους λέει πέστε μου που υπερβαίνω τις εξουσίες, τις οποίες έχω, με βάση το Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση εδώ πρέπει να απαντήσει και πρέπει, επίσης, να απαντήσει σε εκείνα στα οποία καταγράφονται στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Αντί τούτου, επιχειρεί να τον φιμώσει και διερωτώμαι: Είναι γεγονότα που καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής, θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα καταγράψει διαφορετικά τα γεγονότα; Είναι γεγονότα. Αν θεωρούν ότι τα γεγονότα δεν έχουν έτσι , ας απαντήσουν. Γιατί δυσκολεύονται να απαντήσουν ;», σημείωσε.

Μέτρα για Πανδημία

Όσον αφορά τα μέτρα που αποφασίστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «νομίζω ότι έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα» και πρόσθεσε ότι έχει διαβάσει τις επεξηγήσεις, τις οποίες έχει δώσει ο Υπουργός Υγείας για το σκεπτικό, στη βάση του οποίου λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις «και πρέπει να επιμείνω στην άποψη ότι δεν υπάρχει λογική για κάποια από αυτά τα μέτρα».

«Αναφερόμαστε στα γυμναστήρια, στη βάση μιας τοποθέτησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα στην Κύπρο, τα οποία λένε ότι με βάση τις έρευνες που γίνονται, δεν έχουμε διασπορά του κορωνοϊού στα γυμναστήρια γιατί λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί συνεχίζεται η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι με τις επιχειρήσεις σίτισης. Δεν μπορεί να ευσταθεί το επιχείρημα ότι μα επειδή υπάρχει take away, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τα εστιατόρια. Δεν σοβαρομιλούμε; Όταν λες κάποιου ότι μετά τις 19.00 πρέπει να κλείνεις, δεν θα μπορέσει να ανοίξει», πρόσθεσε.

Και όλες αυτές οι επιχειρήσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «αντιλαμβάνεστε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα από το περασμένο Μάρτη, θα κινδυνεύσουν να κλείσουν.

«Πάρα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα κλείσουν και η Κυβέρνηση θα πρέπει από την μια να δει πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτή την στιγμή και από την άλλη να προβεί στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων αυτών που θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες. Δεν γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις να εξαντλείται η αυστηρότητα του κράτους, ενώ σε άλλες , όπως παραδείγματος χάριν στα ζητήματα που αφορούν τις Εκκλησίες να δείχνουμε τεράστια ευελιξία. Δεν γίνεται να κυνηγούμε ανθρώπους για αναρτήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο, να τους συλλαμβάνουμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν ιερωμένους να σιωπούμε», σημείωσε.

Τα δύο μέτρα και σταθμά, είπε ο κ. Κυπριανού, δικαιολογημένα προκαλούν αντιδράσεις από τον κόσμο.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Τσερίου

Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του αναφορικά με την συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Δήμου Τσερίου είπε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην λειτουργία των τοπικών αρχών, γιατί λόγω της φύσης τους μπορούν να χειριστούν τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

«Για να μπορέσουν βέβαια να διαδραματίσουν αποτελεσματικά το ρόλο τους χρειάζεται να έχουν την απαραίτητη στήριξη από το κράτος και οικονομική, πρέπει να έχουν οικονομική αυτοτέλεια και ταυτόχρονα βέβαια οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι τέτοιες που να τους διευκολύνουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους και όχι να τους δυσκολεύουν. Υπήρχε μεγάλη υποστελέχωση στο Δήμο, μόλις πολύ πρόσφατα έχουν ληφθεί αποφάσεις για επαρκή στελέχωση και ξεκινούν να κινούνται οι διαδικασίες και πάρα πολλά έργα που θα έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει, δυστυχώς πρέπει να πω ότι με διάφορα προσχήματα δεν προχωρούν ικανοποιητικά», πρόσθεσε.

Δεν θεωρεί, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι η πανδημία θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο, για την προώθηση, παραδείγματος χάριν του ρυθμιστικού σχεδίου, είναι θέμα να παραχωρηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία της προσφοροδότησης, της υλοποίησης του έργου.

«Δεν γίνεται εδώ και πέντε χρόνια να  προσπαθούν να προχωρήσουν με την κατασκευή του γηπέδου και να υπάρχει όλη αυτή η καθυστέρηση. Χρειάζεται λοιπόν τα αρμόδια Υπουργεία, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να δώσουν περισσότερη σημασία στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί επαναλαμβάνω είναι εκείνη η αρχή η οποία μπορεί να επιλύσει τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Εμείς έχουμε υποσχεθεί ότι θα προβούμε σε παραστάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και τμήματα, όχι απλά και μόνο για να εξασφαλίσουμε υποσχέσεις αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα στη βάση ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού ξεκινούν να υλοποιούνται», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Τσερίου Σταύρος Μιχαήλ, σε δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που τους επισκέφτηκε, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, με πρώτο θέμα το ρυθμιστικό που είναι ο κύριος δρόμος που περνά από το πυρήνα του Δήμου Τσερίου, το οποίο καθυστερεί και έπρεπε να αρχίσει εδώ και 1 χρόνο, καθώς και το Δημοτικό Γήπεδο.

«Αυτά είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν γίνεται ένας δήμος πέραν των 10 χιλιάδων να μην υπάρχει ένα Δημοτικό Γήπεδο, ούτως ώστε να αθλούνται οι νέοι», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση με το νέο σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εντάσσονται, ποια είναι η επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής Τσερίου, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η Δημοτική Αρχή είδε το θέμα, δυστυχώς, όπως ανέφερε, «δεν πήραμε θέση να πούμε θέλουμε τον ένα Δήμο ή τον άλλο».

«Η θέση που ακούστηκε ήταν ότι θα συγχωνευτούμε με το Δήμος Λακατάμιας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η πλειοψηφία ακόμα δεν πήρε μέρος, όμως οι δημότες θέλουν να παραμείνουν ως δήμος που να είναι αυτούσιος.

«Όμως αν αποφασιστεί να γίνει μεταρρύθμιση θα την ακολουθήσουμε και ευχόμαστε να είναι προς το καλό των δημοτών μας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το κυπριακό και την 5μερή συζήτησαν Αναστασιάδης και Μπορέλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ...

Νουρής: 980 εκατ. ευρώ από ΕΕ περνούν από μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ειδοποίηση από την ΕΕ έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών της ΕΕ, με...

Πέντε νεκροί και 162 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2021, πέντε άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 175....

Ελλάδα: : 19 θάνατοι – 322 ασθενείς στις ΜΕΘ – 320 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των...

Καπιτώλιο : Έληξε ο συναγερμός για φωτιά – Κανένας τραυματισμός, καμία απειλή για το κοινό

Σε άρση του lockdown Που είχε επιβληθεί επί περίπου μία λωρα στο Καπιτώλιο προχώρησε η αστυνομία, καθώς τέθηκε υπό έλεγχο  η φωτιά που είχε...

Χρόνης Εξαρχάκος: Γεννήθηκε σαν σήμερα ο μεγάλος κωμικός

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Είχε μπριόζικο στυλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του και είχε την ικανότητα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!