Την ανάγκη λειτουργίας της ΕΕ με τρόπο που να συνάδει με τις κοινές αξίες της ΕΕ και με το διεθνές δίκαιο, χωρίς τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανέδειξε ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά την παρέμβασή του σήμερα στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της ΕΕ (COSAC) στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της εξάμηνης Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο κ. Ευσταθίου, επισημαίνοντας την ορθότητα της άμεσης και συλλογικής αντίδρασης της Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι ανάλογη ανταπόκριση από την ΕΕ αναμένεται και στην περίπτωση της Κύπρου, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους από την Τουρκία. «Η Τουρκία παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργαλειοποιεί παράτυπους μετανάστες, τους οποίους διοχετεύει μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και δια θαλάσσης, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.
Στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για το θέμα της αντιμετώπισης του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της μεταξύ τους συνεργασίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω και της Europol. Η συνεργασία αυτή, όπως είπε, ειδικότερα όσον αφορά την ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών, πρέπει να συνάδει με ισχυρότερη προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας.
Ιδιαίτερα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Κατήγορου για το σοβαρό διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και ανέδειξε ως προϋπόθεση την «ειλικρινή πολιτική βούληση», όπως αναφέρεται, τόσο για ένα τέτοιο θεσμό, όσο και για ένα γενικότερο κοινό νομικό «οπλοστάσιο».
Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό 70% των εγκληματικών ομάδων δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από τρία κράτη-μέλη, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη εναρμόνισης του τρόπου προσέγγισης και διαχείρισης του θέματος από τα κράτη και του περιορισμού των ανομοιοτήτων στην πάταξη του φαινομένου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι προτεραιότητες που έθεσε η Σουηδική Προεδρία, αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολυδιάστατες προκλήσεις του σήμερα.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από τη Σουηδία, απαιτείται όπως οι πολιτικοί εμφυσήσουν το ευρωπαϊκό όραμα στους Ευρωπαίους πολίτες, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και θα τους δώσει ελπίδα, μέσω της προώθησης ενεργειών και δράσεων που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους, καταλήγοντας ότι είναι υποχρέωση όλων των κοινοβουλίων να αποδείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί πάγιο στόχο και ότι ουδείς έχει ασυλία, ακόμη και στα πιο υψηλά δώματα της εξουσίας.