Την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης/τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, τονίζει εκ νέου ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), ο οποίος αναφέρει πως το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ είναι «προφανές ελλειμματικό» και «χρήζει επανεξέτασης».
Σε ανακοίνωσή του, στον απόηχο των πρόσφατων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας «περιβάλλεται με υπερεξουσίες, δύναται αυτεπάγγελτα να διερευνά παράπονα και ισχυρισμούς πολιτών, που στρέφονται ενάντια σε υπαλλήλους της Αστυνομίας, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη».
Υπενθυμίζει ότι «μεγάλος αριθμός παραπόνων/ισχυρισμών που δέχεται η Αρχή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της (ημερ. 20.9.2022), είναι έκδηλα ανυπόστατα (ψευδή)», για να σημειώσει ότι «αυτά τα παράπονα/ισχυρισμοί, κατά κανόνα, ελαύνονται από εκδικητική αφετηρία και απώτερος στόχος των παραπονουμένων είναι η πρόκληση σε συνάδελφους/σες και στις οικογένειές τους, ψυχικής και οικονομικής ταλαιπωρίας, εμπλέκοντας τους σε χρονοβόρες διαδικασίες διερεύνησης».
Απώτερος στόχος, προσθέτει, «είναι να πλήξουν το κύρος της Αστυνομίας και να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και πίεσης στα μέλη της Δύναμης, ώστε αυτά να κάνουν εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους. Οι καταδίκες για πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις που έτυχαν διερεύνησης από την ΑΑΔΙΠΑ είναι περιορισμένες».
Σημειώνει, επίσης, πως «είναι απορίας άξιο γιατί η Αρχή δεν ανακοίνωσε ποτέ στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό υποθέσεων που οδήγησε σε καταδίκη μελών της Αστυνομίας», συμπληρώνοντας ότι «η Αρχή αποφεύγει την διαφάνεια και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να είναι δύσκολη η αξιολόγησή της και η χρησιμότητα ύπαρξής της».
Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι δηλαδή, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης/τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ και υπενθυμίζει την εισήγησή του, όπως αυτή κατατέθηκε στους Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχηγό Αστυνομίας, Βουλή και Γενικό Εισαγγελέα.
Συγκεκριμένα, ο Κλάδος είχε εισηγηθεί να μην ασκείται έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη και αν και εφόσον αποδειχθεί ότι το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές, τότε να διακόπτεται η εξέταση και να αποστέλλεται ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος να αποφασίζει, κατά πόσο θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη, που υπέβαλε το παράπονο.
Επίσης, είχε προτείνει ψήφιση δευτερογενούς εσωτερικής νομοθεσίας της Αρχής, που κατά τρόπο σαφέστερο να ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που παρατηρείται.
Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ ανφέρει ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ είναι «προφανές ελλειμματικό και χρήζει επανεξέτασης», για να σημειώσει ότι «προς την κατεύθυνση αυτή τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Προκοπίου, όσο και ο Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ, κ. Πασχαλίδης, σε χωριστές συναντήσεις που είχε η Συντεχνία μας μαζί τους, συμφώνησαν στην ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας, για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών».
Ωστόσο, σημειώνει «μολονότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, εντούτοις, φαίνεται να μην υπάρχει ουσιαστική πρόοδος».
Καταληκτικά αναφέρει ότι στόχος του «δεν είναι η αποδόμηση της ΑΑΔΙΠΑ», για να προσθέσει ότι «καθιστούμε σαφές ότι είναι η απαίτησή μας όπως η λειτουργία της Αρχής τύχει θεραπείας το συντομότερο δυνατό, ώστε να τεθεί σε άλλη βάση που να διασφαλίζει εξίσου κατά τρόπο ακριβοδίκαιο, τόσο τα δικαιώματα του πολίτη, όσο και του αστυνομικού».