Στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών της περιοχής αλλά και των γειτονικών χωρών, ώστε συλλογικά να αντιμετωπιστούν οι λεκτικές, αλλά και πρακτικές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα αναφερθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρώπης (EUMED-9), που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας.
Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι σε δηλώσεις του σήμερα προς τα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις παρεμβάσεις του, θα σταθεί ειδικά, αφενός, στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών της περιοχής αλλά και των γειτονικών χωρών, ώστε συλλογικά να αντιμετωπιστούν λεκτικές, αλλά και πρακτικές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, αφετέρου, στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο που παρατηρείται στο Κυπριακό και την ανάγκη να εξασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να επαναρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν, πέραν του ηγέτη της οικοδέσποινας Ισπανίας, οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν τις ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν τρόποι συντονισμού των μεσογειακών εταίρων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις αυτές, προσμετρώντας στην όλη εξίσωση και τα μεσογειακά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, αναμένεται ότι οι εννέα ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με το συνεχιζόμενο εγχείρημα ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ασφαλώς και οι πολύ σημαντικές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου όσο και σε σχέση με τους ενεργειακούς διαδρόμους και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της περιοχής για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες και πράσινες πήγες.
Επίσης, οι Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί των EUMED-9 θα συζητήσουν πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας, ειδικότερα του ηλεκτρισμού, σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, και να μετριάσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, δίχως αυτά να επηρεάζουν τις προσπάθειες υλοποίησης της πράσινης ατζέντας και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στη δεύτερη κυρίως συζήτηση των ηγετών, θα συζητηθεί το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και θα αναλυθούν λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν σε επίπεδο ΕΕ στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, υπό το φως των υψηλών δεικτών πληθωρισμού και γενικότερα της αυξανόμενης οικονομική πίεσης που δέχεται η ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
Τη Σύνοδο του Αλικάντε θα απασχολήσουν, επίσης, θέματα όπως ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Μεσόγειος στο Μέλλον της Ευρώπης, η ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ με τις χώρες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου, παραδείγματος χάριν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, κ.ά., το Μεταναστευτικό, καθώς επίσης το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.