Στη Γλασκώβη στρέφεται το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη, καθώς ξεκινά σήμερα η σημαντικότερη διάσκεψη για το κλίμα όλων των εποχών. Η διάσκεψη «COP26», την οποία διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, θα διαρκέσει αρκετές μέρες και από το βήμα της θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ηγέτες, αξιωματούχοι, ειδικοί και επιστήμονες. Χαρακτηρίζεται δε ως η «τελευταία ελπίδα» για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όσον αφορά το αυριανό πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα επαναλάβει την προσήλωση της χώρας μας στα όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία του Παρισιού και θα αναφερθεί εκτενώς στην πρωτοβουλία του ιδίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για βελτίωση των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου.
Δείτε ζωντανή μετάδοση της διάσκεψης εδώ:
Πελεκάνος: Ο ΠτΔ θα επαναλάβει την προσήλωση της Κύπρου στη Συμφωνία του Παρισιού
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος είπε σήμερα ότι στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη, συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός ηγετών κρατών, κάτι που αποδεικνύει και τη βούληση όλων των συμμετεχόντων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γλασκώβη, είπε ότι «έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες της Συνόδου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής», προσθέτοντας ότι το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει Παρεμβάσεις αριθμού ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων.
Είπε ακόμα ότι «το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται απόψε με δείπνο που θα παραθέσει ο ηγέτης η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μπόρις Τζόνσον προς όλους τους ηγέτες.
Στη Σύνοδο συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός ηγετών κάτι που αποδεικνύει και τη βούληση όλων των συμμετεχόντων κρατών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Όσον αφορά το αυριανό Πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει και την Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επαναλάβει την προσήλωση της χώρας μας στα όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία του Παρισιού και θα αναφερθεί εκτενώς στην πρωτοβουλία του ιδίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για βελτίωση των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου.
Μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν πέραν των 240 επιστημόνων και ειδικών πάνω σε αυτά τα θέματα και η οποία αποσκοπεί στο να εξευρεθούν τρόποι για αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η λεκάνη της Μεσογείου, μια από τις περιοχές που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν εξελικτικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή.
Βεβαίως, το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη θεματική εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας με την Ένωση για τη Μεσόγειο, όπου θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του Προέδρου και η οποία θα καταπιαστεί με θέματα που αφορούν την περιοχή της Μεσογείου.
Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, και εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τις ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα τόσο του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν όσο και της Προέδρου της Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στην εκδήλωση, βεβαίως, θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο περιθώριο της ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με άλλους ηγέτες κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο».
Σημειώνεται ότι κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας και της Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τον Δρα Κώστα Παπανικολάου, Σύμβουλο του Προέδρου για την Κλιματική Αλλαγή, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου, για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Τα μηνύματα μικτά
Μέσα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων, περίπου 20.000 εκπρόσωποι 195 χωρών θα προσπαθήσουν να επιλύσουν σημαντικές διαφορές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού (COP21) του 2015, για περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C έως το 2050. Ωστόσο η επιτυχία της διάσκεψης απειλείται, καθώς πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες χωρών με αυξημένες εκπομπές αερίων αρνήθηκαν να παρευρεθούν, επικαλούμενοι σημαντικό κόστος και άλλα εμπόδια στη συμμετοχή τους, λόγω περιορισμών για την Covid-19.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα. Στη διάρκεια της «COP26» θα πρέπει να διασφαλιστούν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των κανόνων προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γλασκώβη να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των χωρών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα επιτείνει τις καταστροφές που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σφοδρότερες καταιγίδες, ακραία ζέστη, πλημμύρες και καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Τα μηνύματα ενόψει της «COP26» είναι μικτά. Η επιστροφή των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, στις συζητήσεις δίνει μια ώθηση στην «COP26», μετά την τετραετή απουσία των χωρών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο Τζο Μπάιντεν θα φτάσει στη διάσκεψη χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη νομοθεσία για να τηρήσει η χώρα του τους στόχους της για το κλίμα.