18.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 14:25

7 Ιεράρχες στη μάχη για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο – Ποιοι προηγούνται, ποιες οι συμμαχίες και ποια η διαδικασία εντός της Ιεράς Συνόδου

Εφτά ιεράρχες θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ οι διεργασίες που αναπτύσσονται απ’ όλους τους υποψήφιους κινούνται σε δύο επίπεδα, αφού για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος αφενός θα πρέπει να αναδειχθεί στην τριάδα που θα ψηφίσουν οι πολίτες και αφετέρου να συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους της Ιεράς Συνόδου.

Ο τρόπος αυτός για ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, που προβλέπεται από το Καταστατικό της Εκκλησίας,  υποχρεώνει τους υποψήφιους πρώτα να δώσουν σκληρή μάχη για να εισέλθουν στην τριάδα που θα πάει στην Ιερά Σύνοδο και μετά να εξασφαλίσουν τις ψήφους των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδυ.

Οι υποψήφιοι είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο  Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος.

Με βάση τις μετρήσεις κοινής γνώμης, που έγιναν μέχρι στιγμής και είδαν το φως της δημοσιότητας στη διαδικασία μεταξύ του λαού προηγούνται ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Ταμασού Ησαΐας. Ωστόσο, έχει τεράστια σημασία ποιος θα είναι ο τρίτος υποψήφιος, αφού οι συμμαχίες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στη δεύτερη και κρίσιμη διαδικασία εντός της Ιεράς Συνόδου.

Εάν ο τρίτος που θα προκριθεί από τον λαό, είναι ο Πάφου Γεώργιος, τότε συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο, αφού φαίνεται να διαθέτει πλειοψηφικό ρεύμα ανάμεσα στους Συνοδικούς. Το ίδιο θα ισχύσει σε κάποιο βαθμό εάν εκλεγεί και ένας εκ των Κωνσταντίας Βασίλειου ή Κιτίου Νεκτάριο και Καρπασίας Χριστοφόρο. Εάν ωστόσο ο τρίτος είναι ο Μόρφου Νεόφυτος, τότε η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να επιλέξει έναν ανάμεσα στους τρεις, Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου με τους οποίους κατά καιρούς καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις που έφεραν διαφωνίες και ρήξη, με την πλειοψηφία των Συνοδικών που στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών άρχισε έντονη κινητοποίηση και μεταξύ των πολιτών που στηρίζουν τους διάφορους υποψήφιους. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά παράγοντας που είναι κοντά στα Εκκλησιαστικά δρώμενα “από αύριο ξεκινά μια σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου”

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Με βάση το Καταστατικό της Εκκλησία, η διαδικασία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου είναι η εξής:

Τοποτηρητής του Θρόνου ο Πάφου Γεώργιος

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, αμέσως μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο πρώτος, κατά την τάξη, από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες αναλαμβάνει την προσωρινή διοίκηση του, ως Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Σήμερα, πρώτος κατά την τάξη είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ανέλαβε και ως Τοποτηρητής.

Ο ρόλος του Τοποτηρητή

Σύμφωνα με το Καταστατικό, ο Τοποτηρητής ασκεί την προσωρινή διοίκηση της Αρχιεπισκοπής μόνο στα συνήθη και απαραίτητα, για την εύρυθμη λειτουργία της, χωρίς να επιτρέπεται κατά τα λοιπά οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς είτε των προσώπων είτε των πραγμάτων.

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου – Τα δύο στάδια

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, εντός δέκα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου, έχει την υποχρέωση να στείλει δύο σχετικές εγκυκλίους.

Η μία εγκύκλιος θα είναι προς τους εφημέριους για να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης της εγκυκλίου. Η δεύτερη εγκύκλιος θα είναι προς το σύνολο του πληρώματος της Εκκλησίας, και η οποία θα ορίζει την ημέρα για την εκλογή του τριπροσώπου, εντός σαράντα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου.  Άρα όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να γίνουν μέχρι το Σαββατοκυρίακο 17/18 Δεκεμβρίου. 

Α’ στάδιο – Εκλογή τριπροσώπου μέσα από καθολική ψηφοφορία

Η εκλογή του τριπροσώπου είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου. Μέχρι τις 17/18 Δεκεμβρίου, θα έχουμε δηλαδη καθολική μυστική ψηφοφορία ανάμεσα σε όλο το πλήρωμα της εκκλησίας, την ημέρα που θα ορίσει ο Τοποτηρητής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ηλικίας άνω των 18 ετών και όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον για έναν χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων που θα εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο. Οι κατάλογοι εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στους Ιερούς Ναούς. Χρέη Εφορευτικής Επιτροπής θα εκτελούν οι Επιτροπές των Ναών.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί, θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν ιδιοχείρως σε λευκό χαρτί που θα φέρει σχετική σφραγίδα, ΕΝΑ μόνο όνομα του Αρχιερέα/ιερωμένου που επιθυμούν για να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ψηφοδέλτιο με τα ονόματα υποψηφίων. Τα 3 πρώτα ονόματα, που θα μαζέψουν δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελούν το τριπρόσωπο.

Β’ στάδιο – Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου

Ακολούθως, οκτώ μέρες μετά τις εκλογές και αφού δοθεί χρόνος για ενστάσεις, η Ιερά Σύνοδος θα επικυρώσει το τριπρόσωπο. Ακολούθως, τρεις μέρες μετά την επικύρωση του τριπροσώπου, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.

Οι δύο γύροι εκλογής και το σενάριο κλήρωσης

Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων. Θα πρέπει να λάβει δηλαδή τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς. Αν στην Α’ ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, πάμε στον Β’ Γύρο. Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α’ ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β’ Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε θα διενεργεθεί κλήρωση μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης. Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει 15 μέρες μετά την εκλογή του.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το καταστατικό, περίπου όλες οι πιο πάνω διαδικασίες χρειάζονται 50 μέρες μετά την χηρεία του Αρχιεπισκοπού Θρόνου. Στις επόμενες 50 μέρες περίπου δηλαδή πρέπει να έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην περίοδο των εορτών, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!