Στη δημοσιότητα βγαίνει από σήμερα, το τετράτομο έργο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Αρχείο» από το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.
«Η τετράτομη έκδοση αποτελεί μια πρώτη, εκτενή εισαγωγή – για τους μελετητές και το ευρύ αναγνωστικό κοινό – στο Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, με την ανθολόγηση δεκάδων εγγράφων (και ελάχιστων αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών) ανά περίοδο» αναφέρεται στο δελτίου τύπου του Κέντρου μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.
«Σε κάθε τόμο προτάσσονται τα βιογραφικά στοιχεία του Τάσσου Παπαδόπουλου και το Χρονολόγιο της περιόδου 1934-2008. Ακολουθούν δύο πρόλογοι, του Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και Γενικού Συντονιστή της έκδοσης, Χρύση Παντελίδη, και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Πάνου Παπαδόπουλου, καθώς και εισαγωγικό σημείωμα του Επιστημονικού Διευθυντή της έκδοσης, Πέτρου Παπαπολυβίου, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του όλου έργου. Στη συνέχεια, ο κάθε τόμος περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή από τον ερευνητή – επιμελητή και ακολουθεί η αναδημοσίευση των επιλεγμένων εγγράφων, όπως ακριβώς έχουν διασωθεί στο Αρχείο και με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα δημοσίευσης εγγράφων» αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Ο Α΄ τόμος, με τίτλο «1934 – 1974, Η ΕΟΚΑ και η οικοδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του ιστορικού Χαράλαμπου Α. Αλεξάνδρου.
Ο Β΄ τόμος, με τίτλο «1974 – 1991, Η Κύπρος μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του ιστορικού Λυκούργου Κουρκουβέλα.
Ο Γ΄ τόμος, με τίτλο «1991 – 2003, Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νέα σχέδια λύσης του Κυπριακού» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του πολιτικού επιστήμονα και διεθνολόγου Μιχάλη Κοντού.
Τέλος, ο Δ΄ τόμος με τίτλο «2003 – 2008, Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του πολιτικού επιστήμονα Γιώργου Κέντα.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, θα ανοίξει το αρχείο για το κοινό με βάση τη νομοθεσία και συγκεκριμένα διεθνή πρωτόκολλα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ερευνητές για μελέτη του ψηφιοποιημένου, πολιτικού αρχείου.